Give Aligoté A Chance

Aligoté appeals either to those who know a lot about wine, or those how know nothing but appreciate a good drink. (Patrick Matthews)

Logo van Les Aligoteurs

De Bourgogne Aligoté heeft in het verleden alle hoeken van de kamer gezien: verguisd, versmaad en zelfs geminacht. Een “dunne” en “zure” witte wijn, veroordeeld om tot het einde der tijden die zwarte bessenlikeur te moeten begeleiden. De laatste jaren kent de aligoté echter een heropleving en wordt zij door kenners en liefhebbers tot een modieuze druivensoort gerekend, die zelfs in staat is om de toekomst, mede gelet op de opwarming van de aarde, in de ogen te kijken. Maar bij een actueel verhaal over de aligoté druif en derhalve ook over de Bourgogne Aligoté, dient ook een kanttekening te worden geplaatst. De oogstjaren 2019 en 2020 blijken voor de aligoté druif gecompliceerd te zijn.

De Bourgogne is een wijnregio, waarbinnen de aligoté druif relatief veel wordt verbouwd (6% van de totale oogst), vooral in het noorden van de Bourgogne, in de beide Hautes-Côtes en in de Côte Chalonnaise. In Bouzeron, het meest noordelijke wijndorp in de Côte Chalonniase, kan de druif zelfs bogen op een unieke AOC. Maar deze bijzondere variëteit laat ik in deze bijdrage verder buiten beschouwing. Mijn belangstelling voor de generieke Bourgogne Aligoté groeide met die spannende oogst uit 2014 en met de oogst uit 2018 ging ik helemaal overstag. Doorgaans koop ik ieder jaar een doosje bij de buren (Domaine Narjoux-Normand). Hoewel ik zijn Bourgogne Aligoté uit 2018 bijna niet kon onderscheiden van een goede Bouzeron of een witte Mercurey, was ik samen met mijn bourgondische gastheer meer gereserveerd over de versie uit 2020. Na een eerste slok bracht hij een ‘c’est bon’ uit, wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘een goede, prima Bourgogne’, maar niet eentje waarvan ik door mijn plafond schoot.

De aligoté druif is een minder tolerante druivensoort dan de in de Bourgogne gangbare chardonnay druif. Daarbij loert het gevaar van overproductie om de hoek. Tijdens de oogst wordt zij vaak als eerste geplukt en dat komt de productie van Bourgogne Aligoté niet altijd ten goede. Het proefpanel van Bourgogne Aujourd’hui trof in de 2019 niet altijd die rijpheid van fruit aan die van een goede Bourgogne Aligoté mag worden verondersteld. Werd de druif daarentegen te laat geplukt, resulteerde dit menigmaal in een te zware, af en toe vermoeide Bourgogne Aligoté. Over het algemeen voldoet de Bourgogne Aligoté uit 2020 beter aan de veronderstelde basiskwalificaties. De typische aroma’s van rijpe peren en vriendelijke citrusvruchten zijn meer prominent aanwezig. Je wordt weer de vertrouwde geur van witte bloemen gewaar en verder enige opwekkende kruidigheid. Een goede Bourgogne Aligoté uit 2020 houdt volgens het proefpanel het midden tussen mooie minerale tonen en de rijpheid van het fruit.

De aligoté druif is inmiddels serieuze business in de Bourgogne. Enkele jaren geleden werd een associatie opgericht om de aligoté druif te promoten: Les Aligoteurs. Aan de basis van deze associatie staan geen enthousiaste fans die te veel tijd over hebben, maar serieuze en respecteerde wijnbouwers uit vooraanstaande wijngemeenten, zoals Sylvain Pataille (AOC Marsannay) en Pablo Chevrot (AOC Maranges). Deze wijnbouwers zetten zich in om de ‘Aligoté’ te promoten en te beschermen. De renaissance van de aligoté druif betekent volgens hen “de vereenzelviging met een jeugdige, licht anarchistische Bourgogne”. De wijnbouwers spelen hierbij in op de vraag naar de meer frisse witte wijnen dan naar de zwaarbeladen versies.

De Aligoteurs zijn zich ervan bewust geëngageerde wijnbouwers aan te trekken uit de gehele Bourgogne. Niet erg natuurlijk, maar om al die flessen Bourgogne Aligoté niet op één hoop te gooien, wijzen de Aligoteurs nadrukkelijk op de diversiteit van het terroir, om aldus speciale regionale appellaties na te streven, zoals bijvoorbeeld Bourgogne Aligoté Côte Chalonnaise. De verschillende vinificatiemethoden van de wijnbouwers zouden tot uitdrukking kunnen komen door de vermelding van een speciale cuvée op het etiket van de wijnfles. Eén slag bleef en blijft gewonnen: een Bourgogne Aligoté is redelijk geprijsd en de meeste exemplaren kosten niet meer dan € 15. Bij de coöperaties, vooral in de Côte Chalonnaise en de Mâconnais, betaal je bij lange na geen € 10 euro voor een Bourgogne Aligoté, met als uitzonder de twee versies in de prestigieuze serie MIllebuis (Buxy), waar men rond de € 10 voor vraagt.

Wenden wij ons ten slotte tot de dégustation van Bourgogne Aligoté in de meest recente Bourgogne Aujourd’hui (№ 163), waarbij ik in de mij vertrouwde Côte Chalonnaise blijf met één uitstapje naar de Mâconnais. Mooie noteringen voor onder meer de 2019 van Domaine de L’Ecette (Vincent Daux) in Rully en de 2020 van Domaine Michel Sarrazin et Fils in Charnailles nabij Givry. Opvallend dat de Bourgognes van Maison Gouffier de laatste jaren steeds vaker zijn terug te vinden in best-of-lijstjes. Zo ook zijn Bourgogne Aligoté uit 2020. Het huis annex domein is te vinden in Fontaines nabij Rully. Ook de Vignerons de Buxy maakten een zeer goede Bourgogne Aligoté, die men uitbracht in hun goedkoopste serie Buissonier (€ 6,30). Een speciale vermelding voor die sympathieke coöperatie in Igé (Les Vignerons d’Ige), die net zoals hun collega’s in Buxy ook een uitstekende Bourgogne Aligoté uit 2020 aanbiedt (€ 6,60). Koop je een Bourgogne Aligoté bij één van de vermelde domeinen, betaal je ergens tussen € 10 en € 11.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.