
Een groot aantal wijncolumns van de Amerikaanse schrijver Jay McInerney werd verzameld in drie bundels: Bacchus & Me: Adventures in the Wine Cellar (2000), A Hedonist in the Cellar: Adventures in Wine (2006) en The Juice: Vinous Veritas (2012). Hoewel McInerney nadien wijncolumns bleef schrijven voor Town & Country, The Wall Street Journal en House and Garden, werden deze tot op heden niet in boekvorm uitgebracht. Intussen tapte hij wel uit een ander vaatje. Wij kregen wederom een mooi boek gepresenteerd, waarin wijn de hoofdrol speelt.
In 2018 stelde Jay McInerney een literaire bloemlezing samen met de titel Wine Reads. A Literary Anthology of Wine Reading. De 27 bijdragen zijn volgens McInerney geselecteerd op grond van hun narratieve en literaire kwaliteiten. De gekozen stukjes dienden verder amusant en onderhoudend te zijn. Wine Reads bevat enkele delen uit romans, korte verhalen en non-fictie over het maken, verkopen tot aan het proeven en drinken van wijn toe. McInerney voorziet in een korte, maar puntige inleiding en alle auteurs worden aan het einde van het boek middels een kort portret nader geïntroduceerd.
Vreemd genoeg is voor een belezen auteur als Jay McInerney het aandeel romans en korte fictie aan de magere kant. De bundel begint met Roald Dahls korte zwarte komedie Taste, waarin het spel ‘raad-de-wijn-en-het-jaartal’ uit de hand loopt en resulteert in een onverwachte ontknoping. Verder krijgt Michael Dibdins fictieve Venetiaanse detective Aurelio Zen les in de Italiaanse Barolo-, Barbaresco- en Brunello-wijnen. Het viel te verwachten dat McInerney een fragment zou kiezen uit de roman Sideways van Rex Pickett. Hoe wervelend de gelijknamige film Sideways (2004) ook is, het saaie en langdradige boek is dat niet. McInerney koos voor een fragment dat niet werd verfilmd. Voorafgaand aan de wijntour, die in de film centraal staat, bezoeken de twee hoofdpersonen in het boek nog een wijnproeverij.
De journaliste Julia Flynn Siler schreef in The House of Mondavi: The Rise and Fall of an American Wine Dynasty een verslag over vier generaties van de Mondavi-familie. De wijnschrijver Eric Asimov van de New York Times, hij levert trouwens ook een bijdrage in de bundel, schreef over dit boek: “Noem het een Griekse tragedie, een Shakespeare-drama, een Bijbelse strijd of zelfs een soap.” Op haar beurt schreef de jonge Amerikaanse wijnjournaliste Bianca Bosker een fascinerende New York Times bestseller met de titel Cork Dork over de training tot sommelier en alle persoonlijke ontberingen die hierbij blijkbaar horen. Terecht koos McInerney voor een compleet hoofdstuk uit de klassieker A Wine Buyer’s Tour of France van de Amerikaanse wijninkoper Kermit Lynch. In het gekozen fragment neemt Lynch ons mee naar het noorden van de wijnregio Rhône. Ik heb het boek twee maal gelezen. De indrukwekkende wijze waarop Lynch een Frankrijk beschrijft dat pakweg een kleine 50 jaar geleden balanceerde tussen traditie en moderniteit, blijft verbazen én ontroeren.
Wine Reads is een welkom excuus om je buiten de Bourgogne te begeven. Maar Jay McInerney, inmiddels een grote fan, laat deze Franse wijnregio niet onberoerd. De wijnschrijver Matt Kramer draagt een intrigerend stuk bij over het concept terroir, het belangrijke culturele erfgoed in de Bourgogne. Spannend is The Assissin in the Vineyard, een bijdrage van Maximillian Porter, met een hoofdrol voor de wijngaard ‘La Romanée-Conti’. In deze waargebeurde triller wordt op een vernuftige wijze ook de geschiedenis van deze wereldberoemde wijngaard ingevlochten. Links en rechts had ik reeds vernomen over een beruchte wijnproeverij die in 1976 plaatsvond te Parijs. In de eindlijstjes stelde zowel een rode als een witte wijn uit Californië respectievelijk rode wijnen uit de Bordeaux en witte wijnen uit de Bourgogne in de schaduw. George Taber schreef in A Stunning Upset een nauwgezet en fascinerend relaas hoe de wijnwereld op zijn kop werd gezet. Op welke wijze de Oude Wereld in de Verenigde Staten echter nog domineert, blijkt uit Burgundy on the Hudson van Bill Buford.
Als er een rode draad valt te onderkennen in McInerneys literaire bloemlezing, dan wel de keuze voor auteurs die trachten te vermijden prooi te vallen aan de vele hypes en vermeende mystiek rondom het onderwerp wijn. Tegelijkertijd spelen vele bijdragen zich af binnen de gegoede klasse met haar veel te dure wijnen en andere onhebbelijkheden. Er blijft hierdoor een indruk bestaan dat het ultieme genieten alleen toebehoren aan een select aantal bevoorrechte personen en dat je als buitenstaander alleen meetelt wanneer je 5 uit 5 scoort tijdens een blinde proeverij. De filosofische eindbijdrage Remystifying Wine van Terry Theise, waarin wordt betoogd dat niemand de ultieme wijsheid over wijn in pacht heeft, maakt deze indruk helaas niet geheel ontdaan.
Het verhaal Taste van Roald Dahl werd in 1980 verfilmd voor de tv-serie Tales of the Unexpected. Tijdens de inleiding van deze aflevering vertelt Dahl over de 5000 flessen in zijn grote wijnkelder. “Sommigen zijn superieur, de meesten zijn zeer behoorlijk.” Op deze wijze zou je ook de 27 wijnstukken in Wine Reads. A Literary Anthology of Wine Reading kunnen karakteriseren. Als liefhebber zou ik het liefst met alle wijnen in Dahls wijnkelder willen kennismaken.
– McInerney, J. (Ed.)(2018). Wine Reads. A Literary Anthology of Wine Writing. London: Grove Press. (Persoonlijke noot: ik trof dit boek pas dit jaar aan binnen de collectie van Athenaeum te Beaune. Vandaar deze ‘verlate’ bijdrage.)
Top!
LikeLike