Tournus: cultuur, gastronomie én wijn

Tournus (Wijn uit Bourgogne)
De abdijkerk Saint-Philibert

Hoewel Tournus niet groot is (ongeveer 6.000 inwoners) herbergt de stad, die in het zuiden van Bourgogne ligt, ten minste drie zaken die een tussenstop meer dan de moeite waard maken. Allereerst vind je in Tournus één van de mooiste, bijna geheel gepreserveerde romaanse kerken van Bourgogne. Verder kun je in Tournus bijzonder lekker eten. Ten slotte ligt ten noorden van de stad één van de mooiste locaties in Bourgogne om wijn te kopen. Sowieso loont de stad zich voor een wandeling langs de gotische huizen, smalle steegjes, rustige pleinen en één van die bourgondische levensaders: de rivier Saône. Ligt de stad Tournus ook nog een keer vlak bij die A6. Dus wat belet je?

De rivier Saône stroomt langs drie steden in het zuiden van Bourgogne. Gelegen tussen Chalon-sur-Saône en Mâcon is Tournus de kleinste van de drie. In architectonisch opzicht is Tournus wel de meest onderscheidende stad, want hier, in tegenstelling tot in Cluny, is de romaanse abdijkerk tijdens de Franse Revolutie vrijwel ongeschonden gebleven. De abdijkerk Saint-Philibert werd tussen 950 en 1120 gebouwd door monniken die op de vlucht waren voor Noorse plunderaars aan de Franse Atlantische kust en die zich uiteindelijk vestigden in Tournus. De sobere ruimte, de bijzondere inval van het licht en de gewelfde stenen zuilen geven een gevoel van zowel fysieke als spirituele geborgenheid. Rondom de abdijkerk is er voldoende terras om in alle rust te genieten van een versnapering.

Vóór de aanleg van de snelweg A6 was Tournus in de jaren ’50 en ’60 in trek bij toeristen die via de Route Nationale 6 op weg waren naar het zuiden van Frankrijk. Vandaar dat in Tournus aansprekende restaurants en hotels liggen. Met ooit vier restaurants die beschikten over een Michelinster, had Tournus zelfs de meeste sterren per inwoner van Frankrijk. Maar de laatste jaren lijken de Michelinsterren in Bourgogne als sneeuw voor de zon te verdwijnen en op het moment van schrijven heeft Tournus nog twee restaurants met één Michelinster. Raadpleeg de site van Michelin voor deze twee unieke adressen én voor een aantal meer dan uitstekende alternatieven.

Les Vignerons de Mancey
Het kleine wijndorp Mancey ligt ongeveer zes kilometer ten westen van Tournus. In deze plaats werd in 1929 een coöperatie opgericht die inmiddels een zestigtal leden heeft. De meeste activiteiten van deze coöperatie werden begin deze eeuw naar het noorden van Tournus verplaatst (vlak achter de afslag/tolpoort nr. 26 van de A6, even via de D906 richting het noorden rijden, na een kleine kilometer aan je rechterhand). De wijnen worden nog steeds grootgebracht in een cuverie te Dulphey, nabij Mancey. De nieuwe Cave des Vignerons de Mancey in Tournus is een van de modernste en mooiste locaties in Bourgogne om wijn kopen.

De Verenigde Wijnbouwers van Mancey doen in de eerste plaats wat je mag verwachten van wijnbouwers in de Mâconnais: goede rode Mâcon (100% gamay) maken en dito witte Mâcon-Villages (100% chardonnay). Inmiddels heeft de coöperaties de nodige series en variëteiten binnen haar assortiment. Onverwoestbaar is de klassieke rode Mâcon-Mancey ‘vieilles vignes’ in de serie ‘Les Essentielles’. Je ziet het wat minder in de Mâconnais: rode Bourgognes (100% pinot noir). Maar ook hierin voorziet de coöperatie in ruime mate. Je hoeft wederom niet verder te kijken dan die serie ‘Les Essentielles’. Of zie uit naar een aantal speciale cuvées.

De structuur en de relatief geringe grootte van Les Vignerons de Mancey maken het mogelijk dat de individuele domeinen een belangrijke inbreng hebben. Zij kunnen hun Bourgognes, via de coöperatie uiteraard, distribueren onder hun eigen naam. Het vanaf 2019 biologisch gecertificeerde Domaine Chapuis springt op dit moment het meeste in het oog. Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui schreef alleen maar lovende woorden over zijn Bourgognes. Het zijn inderdaad karaktervolle wijnen, het beste te omschrijven als lenteachtig, levendig, intens en vol van smaak. Nu reeds prima te drinken.

Maar er is meer dan dat. Men coördineert binnen de vier muren van de coöperatie tevens een marketinggroep onder de naam Bourgogne de Vigne en Verre, die bestaat uit pakweg 35 individuele domeinen. Een selectief aanbod van deze domeinen is terug te vinden in de Cave des Vignerons de Mancey. Met andere woorden, je vindt naast de inbreng van de coöperatie zelf nog een kleine honderd verschillende appellations uit alle wijndistricten van de Bourgogne. En dat tegen tarifs propriétés. Zie onder meer uit naar de loepzuivere rode Auxey-Duresses van Domaine Labry of de voluptueuze witte Rully van Domaine Briday. Begrijp je waarom ik in Tournus altijd een tussenstop maak, al is het maar voor enkele flessen. Gemakkelijk bereikbaar, voldoende parkeergelegenheid, vriendelijke medewerkers en niet te vergeten: de regionale Bourgognes zijn te proeven.

Een gedachte over “Tournus: cultuur, gastronomie én wijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.