Cave de Mazenay slaat haar vleugels uit

De winkel van Cave de Mazenay in Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)
De winkel van Cave de Mazenay in Chalon-sur-Saône

De Côtes du Couchois was tijdens de strenge Franse lockdown (le confinement) fysiek onbereikbaar voor de geïnteresseerde wijnliefhebber. Dit gold ook voor het handelshuis Cave de Mazenay, één van de belangrijkste wijnproducenten binnen dit wijndistrict, dat is gevestigd in het kleine wijndorp Mazenay. Het huis besloot daarom een winkel te openen in de stad Chalon-sur-Saône. Deze onderneming onderstreept zowel de geïntensiveerde promotie door Cave de Mazenay van de relatief onbekende Côtes du Couchois als van het handelshuis zelf.

Côtes du Couchois is één van de jongste wijndistricten in de Bourgogne, een herkomstbenaming (appellation régionale) die pas twintig jaar oud is en alleen geldt voor rode wijnen die van de pinot noir druif worden gemaakt. Je vindt dit wijndistrict ten zuiden van de Hautes-Côtes de Beaune, zo je wil ten westen van de Côte Chalonnaise. Deze Bourgognes zijn nog steeds vrij onbekend en laat ik het voorzichtig formuleren: niet zo populair. Onterecht zal blijken. Om de geschiedenis van de Côtes du Couchois en alle recente positieve geluiden die wij horen in enige context te plaatsen, allereerst drie redenen voor de beeldvorming over dit wijndistrict tot op heden: de grootte van het wijndistrict, de nieuwe naam en voor een deel het karakter van de wijnen zelf.

Met de 11,15 ha aan wijngaard is het moeilijk om binnen de grote wijnmarkt enige indruk te maken. Nu hebben de wijnbouwers buiten de aangewezen wijngaarden voor de AOC Bourgogne Côtes du Couchois de chardonnay en aligoté druif aangeplant, maar ook dit extra volume legt nauwelijks extra gewicht in de schaal. Verder houdt de Bourgogne niet van nieuwe namen. Men heeft er namelijk al meer dan honderd. Sommige wijnbouwers in de Côtes du Couchois plaatsen, zolang de nieuwe appellation niet bekend is, noch in Frankrijk noch in het buitenland, alleen de naam ‘Bourgogne’ op het etiket. Ten slotte brengt de bodem van de Côtes du Couchous lichte rode wijnen voort met doorgaans ferme tannines. Het heeft daarom zelden zin om de kurkentrekker snel in de hand te nemen. De rode wijnen uit de Côtes du Couchois hebben enkele jaren nodig om zachter en ronder van karakter te worden.

De toeristische blikvanger in het wijndistrict is het Chateau de Couches in de gelijknamige plaats. In 2017 kocht de huidige eigenaar van het kasteel (Olivier Poelaert) het handelshuis Cave de Mazenay en hij had hiermee een moderne en goed geoutilleerde locatie voor de vinificatie van zijn wijnen ter beschikking. Het handelshuis op zijn beurt kon nu pronken met de wijnen van het kasteel. Twee jaar na de aankoop van Cave de Mazenay door Poelaert trad bij het handelshuis een nieuwe directeur in dienst (Jean-Christophe Pascaud). Naast de verbetering van de kwaliteit van de wijnen, schenkt Pascaud de nodige aandacht aan de promotie ervan. Het handelshuis zoekt nadrukkelijk de media op en men zendt meer en meer wijnen naar concoursen, wijngidsen en -tijdschriften. En met de nodige mooie beschouwingen over die wijnen.

Minstens zo belangrijk is wat er binnen de muren van Cave de Mazenay gebeurt. De conversie naar biologische wijnbouw (Ecocert) springt op dit moment het meeste in het oog. De achterliggende filosofie luidt te werken met zo weinig mogelijk menselijke interventie. Volgens Pascaud gebeurt het echte werk in de wijngaarden. De wijngaarden in de Côtes du Couchois laten een optimale blootstelling aan de zon toe. De wijnen bieden daarom in de neus een waaier aan aroma’s en in de mond de nodige impressies van mooi klein rood en blauw fruit aan. Tijdens de vinificatie van de wijnen wordt op een meer genuanceerde wijze gebruik gemaakt van houten vaten, die (volgens mij) in het verleden menigmaal een te dominante karaktertrek aan de wijnen meegaven. Niet alleen de wijnen van het kasteel (gedistribueerd onder de naam ‘Blason de Vair’) mogen er inmiddels wezen, maar ook bekende namen, zoals de prijswinnende rode Santenay 1er Cru ‘Beauregard’ en de rode Maranges 1er Cru ‘Clos des Loyères’. Om over de prijzen maar verder te zwijgen (de Maranges voor nog geen 14 euro). Voor bourgondische begrippen veel kwaliteit voor weinig prijs.

Een kleine maand geleden opende Cave de Mazenay een winkel in het centrum van Chalon-sur-Saône. Het handelshuis verkoopt wijnen uit het zuiden van de Bourgogne, maar in de winkel staan de wijnen uit de Côtes du Couchois uiteraard centraal. Zodra de Franse regels rondom de corona-epidemie het toestaan, zijn ze ook te proeven. Een opvallende uitbreiding binnen het assortiment zijn de witte Bourgognes uit de nabijgelegen Côte Chalonnaise. De Montagny 1er Cru (een blend bestaande uit druiven van verschillende climats) trok de afgelopen twee jaren de aandacht van Le Guide Hachette des Vins: “Een verleidelijke neus, een levendige aanzet en een mooie aanhoudende en expressieve afdronk.” Adviseer ik je ten slotte je over het handelshuis en zijn wijnen te laten informeren door de enthousiaste en vriendelijke Marie-laure Monat. Met haar is de stijlvolle winkel van Cave de Mazenay in goede handen en een waardevolle aanwinst in het aanbod wijnwinkels in Chalon-sur-Saône.

N.b.: de winkel van Cave de Mazenay ligt in de Grande Rue (nummer 9).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.