Cave de Mazenay slaat haar vleugels uit

De winkel van Cave de Mazenay in Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)
De winkel van Cave de Mazenay in Chalon-sur-Saône

De Côtes du Couchois was tijdens de laatste strenge Franse lockdown (le confinement) fysiek onbereikbaar voor de geïnteresseerde wijnliefhebber. Voor het handelshuis Cave de Mazenay, één van de belangrijkste wijnproducenten binnen dit bourgondische wijndistrict, was het een wijze les. Het huis besloot om een winkel te openen in de stad Chalon-sur-Saône. Deze onderneming onderstreept zowel de geïntensiveerde promotie door Cave de Mazenay van de relatief onbekende Côtes du Couchois als van het handelshuis zelf.

Côtes du Couchois is het jongste wijndistrict in de Bourgogne, een herkomstbenaming (appellation régionale) die pas twintig jaar oud is en alleen geldt voor rode wijnen die van de pinot noir druif worden gemaakt. Je vindt dit wijndistrict ten zuiden van de Hautes-Côtes de Beaune, zo je wil ten westen van de Côte Chalonnaise. Deze Bourgognes zijn nog steeds vrij onbekend en laat ik het verder voorzichtig formuleren: niet zo populair. Onterecht zal blijken. Toch het is interessant de waarom-vraag te stellen, mede om de geschiedenis van de Côtes du Couchois en alle recente positieve geluiden in enige context te plaatsen. Drie redenen: de grootte van het wijndistrict, de naam en voor een deel het karakter van de wijnen zelf.

Met de 11,15 ha aan wijngaard is het moeilijk om binnen de grote wijnmarkt enige indruk te maken. Ondanks dat buiten de aangewezen wijngaarden voor de AOC Côtes du Couchois ook de chardonnay en aligoté druif zijn aangeplant en mooie Bourgognes voortbrengen. Verder houdt de Bourgogne niet van nieuwe namen. Men heeft er namelijk al meer dan honderd. Sommige wijnbouwers in de Côtes du Couchois vinden het praktisch, zolang de nieuwe appellation niet bekend is, noch in Frankrijk noch in het buitenland, om alleen ‘Bourgogne’ op het etiket te zetten. Ten slotte brengt de bodem van de Côtres du Couchous lichte rode wijnen voort met doorgaans ferme tannines. Het heeft daarom zelden zin om de kurkentrekker snel in de hand te nemen. De rode wijnen uit de Côtes du Couchois hebben enkele jaren nodig om zachter en ronder van karakter te worden.

De toeristische blikvanger in het wijndistrict is het Chateau de Couches in de gelijknamige plaats. In 2017 kocht de huidige eigenaar van het kasteel (Olivier Poelaert) het handelshuis Cave de Mazenay en hij had hiermee een moderne en goed geoutilleerde locatie voor de vinificatie van de wijnen van het kasteel ter beschikking. Twee jaar na de aankoop van Cave de Mazenay door Poelaert trad bij het handelshuis zelf een nieuwe directeur in dienst (Jean-Christophe Pascaud). Naast de verbetering van de kwaliteit van de wijnen, schenkt Pascaud de nodige aandacht aan de promotie ervan. Het handelshuis zoekt nadrukkelijk de media op en men zendt meer en meer wijnen naar concoursen, wijngidsen en -tijdschriften. En met de nodige mooie resultaten.

Minstens zo belangrijk is wat er binnen de muren van Cave de Mazenay gebeurt. De conversie naar biologische wijnbouw (Ecocert) springt op dit moment in het oog. De achterliggende filosofie luidt te werken met zo weinig mogelijk menselijke interventie. Volgens Pascaud gebeurt het echte werk in de wijngaarden. De wijngaarden in de Côtes du Couchois laten een optimale blootstelling aan de zon toe. De resulterende wijn heeft een aangenaam fruitig karakter en een mooie aromatische structuur. Tijdens de vinificatie wordt er op een meer genuanceerde wijze gebruik gemaakt van houten vaten, die mijns inziens in het verleden menigmaal een te dominante karaktertrek aan de wijnen meegaf. Niet alleen de wijnen van het kasteel (gedistribueerd onder de naam ‘Blason de Vair’) mogen er inmiddels wezen, maar ook topnamen, zoals de prijswinnende rode Santenay 1er Cru ‘Beauregard’ en de rode Maranges 1er Cru ‘Clos des Loyères’. Om over de prijzen verder maar te zwijgen (de Maranges voor nog geen 14 euro). Zelfs voor bourgondische begrippen veel kwaliteit voor weinig prijs.

Een kleine maand geleden opende Cave de Mazenay een winkel in het centrum van Chalon-sur-Saône. Als handelshuis verkoopt het voor een groot deel wijnen uit het zuiden van de Bourgogne, maar in de winkel staan de wijnen uit de Côtes du Couchois uiteraard centraal. Zodra de Franse regels rondom de corona-epidemie het toestaan, zijn ze ook te proeven. Een opvallende uitbreiding van het assortiment zijn de witte Bourgognes uit de nabijgelegen Côte Chalonnaise. De Montagny 1er Cru (een blend bestaande uit druiven van verschillende climats) trok de twee meest recente jaren de aandacht van Le Guide Hachette des Vins: “Een verleidelijke neus, een levendige aanzet en een mooie aanhoudende en expressieve afdronk.” Adviseer ik je ten slotte je over het handelshuis en zijn wijnen te laten informeren door de enthousiaste en vriendelijke Marie-laure Monat. Met haar is stijlvolle winkel van Cave de Mazenay in goede handen en een waardevolle aanwinst in het aanbod wijnwinkels in Chalon-sur-Saône.

N.b.: de winkel van Cave de Mazenay ligt in de Grande Rue (nummer 9).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.