Op zoek naar een goede Crémant de Bourgogne II

Crémant de Bourgogne vind je in bijna elke uithoek van de wijnregio. Reizen wij daarom van noord naar zuid (en soms van west naar oost) voor een selectief overzicht van goede producenten dat tevens een stand van zaken representeert. In deze tweede van drie bijdragen bezoeken wij de Côte d’Or met zowel in de Côte de Nuits als in de Côte de Beaune een grote speler.

Veuve Ambal
Veuve Ambal, de grootste producent van Crémant de Bourgogne, is gevestigd in Montagny-lès-Beaune

Côte de Nuits
Binnen de Côte d’Or gaan wij meteen naar Nuits-Saint-Georges, de hoofdstad van het wijndistrict Côte de Nuits, waar Maison Louis Bouillot is gevestigd. Het huis werd opgericht in 1877 en is een specialist in Crémant de Bourgogne met in zijn assortiment 17 bubbelvariëteiten. De druivenoogst is afkomstig van 160 ha wijngaard verspreid over vier wijndistricten (Auxerrois, Châtillonnais, Côte d’Or en Couchois). Naast het maken van cuvées (blends) wil het huis meer Crémants maken met druiven die afkomstig zijn van één unieke wijngaard (climat). Daarnaast zet Maison Louis Bouillot van de Top 3 producenten Crémant de Bourgogne het meest nadrukkelijk in op het respecteren van de natuurlijke omgeving. Het huis is in het bezit van het milieucertificaat HVE (Haute Valeur Environnementale) en een kwart van de druiven wordt inmiddels op een bio-vriendelijke wijze grootgebracht.

Maison Louis Bouillot biedt in Nuits-Saint-Georges aan zijn publiek een uitgebreid programma aan om met zijn Crémants kennis te maken. De aangrenzende proefruimte is onlangs gerenoveerd en ziet er nu uit als een groot paviljoen met een kleurrijk glazen dak. Wanneer de Franse maatregelen rondom de corona-epidemie het toestaan, zal de opening 6 mei a.s. plaatsvinden. Alle informatie rondom de opening en activiteiten van het huis zijn te raadplegen in een recent verspreid persbericht.

Je kunt je met de Crémants de Bourgogne van Maison Louis Bouillot geen buil vallen en de basisserie (de naam van een Crémant begint dan meestal met ‘Perle’) biedt een uitstekende introductie van het huis. Deze Crémants worden gemaakt van één of meer druivensoorten en zorgen door hun fruitige karakter en fijne bubbel voor een prettige kennismaking. De ‘Trois Saints’ wordt door kenners naar voren geschoven als één van de beste Crémants van het huis: 100% chardonnay met de druiven geplukt in drie ‘Saints’ te weten Saint-Aubin, Saint-Romain (2x Côte de Beaune) en Saint-Vérand (Mâconnais).

Maison Louis Bouillot valt op zijn beurt sinds 1997 onder Groupe (Jean-Claude) Boisset. Jean-Claude Boisset zelf maakt ook een verdienstelijke Crémant de Bourgogne Rose N° 69. Naar verluidt omdat Jean-Claude in 1969 is geboren, de eerste mens op de maan landde en meer van die redenen. Een kleine knipoog kan mij echter niet ontgaan. Enfin, ik hoop dat mevrouw Boisset in haar nopjes is met deze “sensuele” Crémant. In Nuits-Saint-Georges staat Groupe Boisset in voor een unieke interactieve ervaring met de bourgondische bubbels: L’Imaginarium (La Magie des Bulles). Natuurlijk ook een aangrenzende winkel waar je de bubbels van Boisset en zijn vele kompanen kunt proeven en kopen.

Côte de Beaune
Zelfs in de kleinere Carrefour Market in Châtenoy-le-Royal, waar ik tijdens mijn verblijf in Bourgogne doorgaans mijn boodschappen doe, lachen de flessen Veuve Ambal mij toe. Het alom aanwezige en eerbiedwaardige handelshuis is gespecialiseerd in Crémant de Bourgogne. Het huis werd in 1898 door Marie Ambal opgericht en de laatste wisseling van de wacht vond plaats in 1988. Éric Piffaut, een directe afstamming van de weduwe Ambal, is de huidige leidinggevende van het huis. Veuve Ambal was tot 2005 gevestigd in Rully, maar vanwege plaatsgebrek werd er uitgeweken naar Montagny-lès-Beaune. Wanneer je over de A6 rijdt en de afslag ‘Beaune Centrum’ bent gepasseerd, ligt de futuristisch ogende bebouwing van de nieuwe behuizing aan je rechterhand.

Veuve Ambal is groter dan Maison Louis Bouillot. De druiven voor de bubbels zijn afkomstig van 250 ha wijngaard. Elk jaar verlaten ruim zeven miljoen flessen de productie-eenheid van Veuve Ambal, waarvan ongeveer een kwart het label Veuve Ambal draagt. Mogelijk niet voor lang meer, want een recent persbericht maakte kenbaar dat het huis ervoor heeft gekozen het te laten omdopen tot Famille Piffaut Vins & Domaines.

Net zoals bij Maison Louis Bouillot zijn de basiscrémants van Veuve Ambal, denk aan de Blanc de Blancs, Blanc de Noirs en Rosé, reeds uitstekende keuzes. Ook nog een keer stuk voor stuk onder het tientje. Voor net wat meer finesse en elegantie zou je de ‘Les Cachettes’ kunnen proberen. De druiven (100% chardonnay) zijn afkomstig van één wijngaard, te weten in Igé (Mâconnais). Voor een meer champagneachtige prijs. Maar je houdt wel een fles in de hand waarmee je thuis kunt komen.

Ten slotte een interessante notitie die ik ergens op het internet aantrof en die trachtte de huisstijlen van Maison Louis Bouillot en Veuve Ambal met elkaar te vergelijken: daar waar Veuve Ambal een meer vollere en zachtere Crémant de Bourgogne maakt, zijn de versies van Louis Bouillot meer ingetogen, genuanceerd en delicaat. Jouw smaakpalet heeft zoals altijd het laatste woord.

In de Côte de Beaune dient een tweetal namen van verdienstelijke producenten te worden vermeld. Om te beginnen: Parigot & Richard in Savigny-lès-Beaune. Hubrecht Duijker in Het beste van Bourgogne (2001): “De beste [Crémants] bezitten een superieure kwaliteit.” Speelt mee dat de wijnkelders in Savigny-lès-Beaune over het algemeen dieper zijn gelegen en uitermate geschikt voor het grootbrengen van een Crémant de Bourgogne. Sinds 2002 is de vijfde generatie aan het roer (Grégory Georger) en tref je op de etiketten van flessen alleen de naam Parigot aan (Emile Parigot stond in 1907 aan de oorsprong van de onderneming). Grote aandacht voor de typicité van de druiven en climats waar ze groeien en rijp worden. Grootgebracht derhalve met een door en door bourgondische grondhouding.

Oorspronkelijk gevestigd in Savigny-lès-Beaune, nu in Meursault: Maison François Martenot langs de doorgaande weg (D974). Door de jaren heen wisselde het huis menigmaal van eigenaar. Momenteel maakt het sinds 2015 deel uit van de Les Grands Chais de France. Twee zaken vallen op: de uitstekende kwaliteit van de Crémants én de vriendelijke prijzen. Alsof het momenteel in Bourgogne in de lucht hangt, maar ook bij dit huis is het momenteel uitzien naar de rosé-versie. Bourgogne Aujourd’hui: “Les bulles très fine soutient un fruité délicat, frias et gourmand.” En dat allemaal voor nog geen tientje.

Hautes-Côte de Beaune
Er zijn verder, de indruk van wat meer in de Côte de Beaune, de nodige individuele domeinen die een goede Crémant de Bourgogne weten of beginnen te maken. Zelfs een bekend domein in Pommard (Domaine Parent) ging overstag. Maar dat kwam deels omdat de zus van de eigenaresse in de Champagne woont. Wij gaan ten slotte richting het westen en de hoogtes in, want in de Hautes-Côtes de Beaune dient het pionierswerk van Denis Fourquerand niet onvermeld te blijven. Hij was de eerste wijnbouwer die binnen dit wijndistrict een Crémant de Bourgogne produceerde. Zijn inmiddels bio-gecertificeerde domein in La Rochepot, het wijndorp met dat indrukwekkende kasteel, heeft vaste openingstijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.