Van Santenay naar Mercurey

Chassey-le-Camp (Wijn uit Bourgogne)
Zicht op de Côte de Beaune (Santenay) vanaf de Côte Chalonnaise (Chassey-le-Camp)

In de recent verschenen reisgids Oenotourisme en Bourgogne et Jura, centraal gesteld in de vorige bijdrage, staan 22 zogenaamde coups de coeur. Eén coup de coeur luidt Des Maranges à Mercurey, descendre la côte chalonnaise. Na een kleine aanlooproute vanuit de AOC Maranges loop je dan via de GR 76 langs de bekende wijngaarden van Bouzeron, Rully en Mercurey. Ik liet me inspireren tot een meer avontuurlijke Des Santenay à Mercurey, descendre la côte chalonnaise. Dit betekent via de GR 7 langs de westgrens van de Côte Chalonnaise, buiten het gebaande pad, maar toch langs de nodige wijngaarden en interessante domeinen. Kortom, weer hoog tijd voor een mooie wandeling.

Vanaf Nolay, de hoofdstad van de Hautes-Côtes de Beaune, vindt de GR 7 haar weg naar Santenay, het bekende wijndorp in het zuiden van de Côte de Beaune. Daal af naar en steek het Canal du Centre over, een onnatuurlijke grens tussen de Côte de Beaune en de Côte Chalonnaise. Daarna begint een gestage klim die uiteindelijk leidt naar de gepreserveerde Site Néolithique de Chassey-le-Camp ook Camp préhistorique de Chassey-le-Camp genaamd. Weet je meteen waarom het dorp Chassey zijn naam de vorige eeuw veranderde in Chassey-le-Camp. Vergeet niet een blik over de schouder om de wijngaarden rondom Santenay te aanschouwen. Terwijl je over de Site Néolithique de Chassey-le-Camp met zijn unieke biodiversiteit loopt, heb je aan de rechterhand een mooi uitzicht over de wijngaarden van de AOC Maranges, het uiterste zuiden van de Côte de Beaune.

De wijngaarden binnen de gemeente Chassey-le-Camp behoren tot de Côte Chalonnaise. Er bevindt zich een miniem stukje (nog geen halve hectare) AOC Bouzeron in Chassey-le-Camp (het climat ‘Les Hauts du Bois’). Tussen Chassey-le-Camp en Bouzeron ligt het gehucht Nantoux, waar Domaine Moreteaux is gevestigd. Dit domein heeft een groot aanbod van meer dan prima lokale en regionale Bourgognes. Het domein tekent zelfs voor een karaktervolle witte Chassagne-Montrachet 1er Cru. Nog zo’n landelijk stukje Bourgogne: Nantoux en zijn omgeving. Hier aan de rand van de Côte Chalonaisse tref je naast de wijngaarden opvallend veel koeien aan in groene weien.

De GR 7 loopt verder in zuidelijke richting over een dichtbegroeide heuvelrug. Te hoog gelegen voor wijnbouw, totdat wij afdalen naar het dorp Chamilly met zijn opvallende romaanse kerktoren. De grote blikvanger in Chamilly is Chateau de Chamilly dat tegelijkertijd de naam van een domein is. De twee troefkaarten van dit domein zijn rode Mercurey en witte Montagny. De laatste jaren excelleert het domein met een voorbeeldige rode Bourgogne Côte Chalonnaise. Naar verluidt schijnt het niet gemakkelijk te zijn om bij het domein een afspraak te maken. Ga simpelweg naar de jaarlijkse portes ouvertes. Doorgaans is eentje in het voorjaar tussen Hemelvaart en Pinksteren. Je koopt bij de ingang tot één van de vertrekken van het kasteel, ooit een grote keuken, een proefglas en je mag het gehele gamma van het domein proeven en kopen. Vorig jaar mocht ik kennismaken met een nieuwe aanwinst van het domein: een rode Santenay uit 2018.

Van Chamilly lopen wij verder naar het zuiden, naar het hooggelegen dorp Aluze. Ook in en rondom Aluze de mooie vergezichten: richting de Morvan aan de westzijde tot de stedelijke agglomeratie van Chalon-sur-Saône en voorbij, tot de Jura aan de oostzijde. De onderscheidende wijnbouwer in Aluze is Alan Hazard, die zijn domein de naam Les Champs de l’Abbaye heeft gegeven. Hazard verhuisde eind vorige eeuw van de Côtes du Couchois naar de Côte Chalonnaise en ging tegelijkertijd op de bio-tour. Hoewel ik vaak langs het domein ben gelopen, heb ik het nog nooit bezocht. Mijn bourgondische gastheer, een fervente fan van bio-wijnen, wel en samen met hem proefde ik onder meer de rode Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Clos la Roche’, afkomstig van een ommuurde wijngaard binnen de gemeentegrenzen van Aluze. In handen van Alan Hazard een karakteristieke Bourgogne: de nodige fruitimpressies op de voorgrond, een florale hint en het geheel perfect in balans. Mijn bourgondische gastheer wist de mooie, zuivere afdronk van deze Bourgogne te waarderen.

Van Aluze tot de drukke D978, de weg die Chalon-sur-Saône met Autun verbindt, betekent een stevige afdaling. Aan je linkerhand zie je meer en meer wijngaarden die behoren tot de AOC Mercurey. Kleine asfaltwegen brengen je naar de bebouwde kom van Mercurey, het hart van de Côte Chalonnaise. De GR 7 maakt echter een bocht om het bekende wijndorp heen en leidt ons naar het gehucht Touches. Voor de beeldvorming: Touches ligt nog geen kilometer ten zuiden van Mercurey.

Enkele jaren geleden heeft Domaine Tupinier-Bautista in Touches, op een steenworp afstand van de GR 7, tussen de wijngaarden een gloednieuwe behuizing gebouwd, inclusief een moderne proef- en verkoopruimte. In Mercurey en zijn omgeving liggen vele uitstekende domeinen, maar misschien moet ik juist dit domein beter onder de aandacht houden. Want indrukwekkend zijn de drie vermeldingen in de nieuwe Guide Hachette des Vins (editie 2021): de ‘Vieilles Vignes’, de ‘Clos de Touches’ en de ‘Clos de Roy’. Allemaal uit 2018, allemaal rood en de laatste is afkomstig van een groot 1er Cru climat aan de oostzijde van Touches, aan de rand van het gehucht Chamirey. De wijnen van Domaine Tupinier-Bautista zijn op enkele adressen in Nederland verkrijgbaar.

Toelichting wandeling
Mijn wandeling van Santenay naar Mercurey (Touches) wordt beschreven in de Topoguide Le Bourgogne … à pied (PR 34) uitgegeven door de Fédération Française de la Randonnée Pédestre (FFRP).
De GR (Grande Randonnée/Groteroutepad) 7 is ingetekend op carte de randonnée IGN 3024OT Beaune – Chagny. Met behulp van deze bekende blauwe wandelkaart zou je een deel van de GR 7 kunnen lopen (de wit-rood markeringen in het veld worden goed onderhouden).

Het oorspronkelijke idee in het boek Oenotourisme en Bourgogne et Jura om van Maranges naar Mercurey te lopen is mogelijk door vanaf Cheilly-lès-Maranges tot Bouzeron te wandelen via de geel-rood gemarkeerde wandelroute Au Fil des Vignes et des Vallées. Ook deze wandelroute is ingetekend op voornoemde carte de randonnée. De GR 76 leid je vervolgens vanaf Bouzeron, Rully, via Mercurey ook tot Touches, waar zij aansluiting vindt op de door mij bewandelde GR 7.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.