Rust en reuring in Chablis

William Fevre (Wijn uit Bourgogne)
Toegang tot de boutique van William Fevre in Chablis

De rust is wedergekeerd in Chablis. Het leek er een poos op dat de meeste omringende gemeentes van Chablis hun wijnen geen Chablis meer mochten noemen. Na stevig protest van de wijnproducenten besloot de officiële Franse overheidsinstantie I.N.A.O. (Institut National des Appellations d’Origine) het snode plan in de koelkast te plaatsen. En het bleef rustig in Chablis. Afgelopen maandag zouden duizenden wijnliefhebbers Chablis bezoeken voor de opening van Grands Jours de Bourgogne, dit jaar bij het bekende domein van William Fèvre. Het evenement werd echter afgeblazen vanwege de snelle verspreiding van de COVID-19 epidemie.

Inmiddels is Chablis in de race om het favoriete dorp van de Fransen te worden. De regio Bourgogne-Franche-Comté schoof dit jaar voor de tv-serie Le village préféré des Français het dorp Chablis als kandidaat naar voren. Hoe graag ik ook in Chablis vertoef, het is geen Vézelay en ook geen Noyers-sur-Serein (om alleen al maar binnen het departement Yonne te blijven). Ook wat betreft dit tv-programma wordt de spoeling blijkbaar dun. Niet opkijken wanneer je in april in Chablis tegen tv-camera’s stuit. Deo volente uiteraard.

Wat betreft de wijnoogst van 2018 gingen in Chablis de handen in de lucht en tegen elkaar. Alles lijkt te kloppen: consistente Chablis met de nodige structuur, diepte, inhoud en lengte. Wat de wijnoogst uit 2018 interessant maakt is de veelzijdigheid van Chablis en zijn bewaarpotentie. Met de aantekening dat ‘2018’ geen eenduidige kwaliteitsgarantie is. Een klein deel van de opbrengst in Chablis wordt in de vakbladen geduid als “van een wat mindere kwaliteit”, waarbij men vaker het woord ‘verdund’ bezigt. Het zou onder meer kunnen duiden op een te vroege oogst. Mooie, rijpe chardonnay druiven hebben ambachtelijke handen nodig om er een goede Bourgogne van te maken.

Rest ons lijstjes te maken met onze wensen voor als wij weer mogen. Twee maanden geleden vond in een nog coronavrij Chablis het 34e Concours des Vins de Chablis (2020) plaats. Volgt de palmares. Doe er je voordeel mee.

Petit Chablis 2018
Médaille d’Or: Domaine Vocoret et Fils; Médaille d’Argent: Domaine Christophe Camu en Domaine Christophe et Fils; Médaille de Bronze: Jean-Marc Brocard, Domaine de Mauperthuis en Sylvain Mosnier

Chablis 2018
Médaille d’Or: Domaine William Fevre; Médaille d’Argent: Domaine des Hâtes; Médaille de Bronze: Garnier et Fils

Chablis Premier Cru 2018 (Rive Gauche)
Médaille d’Or: Domaine Chevallier (Montmains); Médailles d’Argent: Domaine des Hâtes (Beauroy) en Domaine Guy Robin (Vaillons); Médaille de Bronze: Domaine Guy Robin (Montmains)

Chablis Premier Cru 2018 (Rive Droite)
Médaille d’Or: Domaine Jean-Paul et Benoît Droin (Mont de Milieu) en Domaine Ventoura (Mont de Milieu); Médailles d’Argent: Domaine Christophe et Fils (Montée de Tonnerre) en Domaine Long-Depaquit (Vaucoupin)

Chablis Grand Cru 2017
Médaille d’Or: Domaine des Malandes (Les Clos) en Domaine Jean-Paul et Benoît Droin (Valmur); Médailles d’Argent: Domaine Billaud-Simon (Preuses) en Domaine Jean-Paul et Benoît Droin (Vaudésir); Médaille de Bronze: Domaine Jean Collet et Fils (Les Clos)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.