Rust en reuring in Chablis

William Fevre, Chablis (Wijn uit Bourgogne)

Bij de ingang tot de boetiek William Fevre in Chablis

De rust is wedergekeerd in Chablis. Het leek er een poosje op dat de meeste omringende gemeentes van Chablis hun wijn geen Chablis meer mochten noemen. Na stevig protest van de wijnproducenten besloot het INAO (Institut National des Appellations d’Origine) dit snode plan in de koelkast te plaatsen. En het bleef rustig in Chablis. Afgelopen maandag zouden duizenden wijnliefhebbers Chablis bezoeken voor de opening van Grands Jours de Bourgogne. Het gehele evenement werd echter afgeblazen vanwege de verspreiding van de Covid-19-epidemie. Inmiddels is Chablis in de race om het favoriete dorp van de Fransen te worden. De regio Bourgogne-Franche-Comté schoof dit jaar voor de tv-serie Le village préféré des Français het dorp Chablis als kandidaat naar voren. Hoe graag ik in Chablis vertoef, het is geen Vézelay en ook geen Noyers-sur-Serein (om alleen al maar in het departement Yonne te blijven). Ook wat betreft dit tv-programma wordt de spoeling blijkbaar dun. Niet opkijken wanneer je in april in Chablis tegen tv-camera’s stuit. Deo volente uiteraard.

Wat betreft de wijnoogst van 2018 gingen in Chablis de handen in de lucht en tegen elkaar. Alles lijkt te kloppen: consistente Chablis met de nodige structuur, diepte en inhoud. Wat de wijnoogst uit 2018 verder interessant maakt is de veelzijdigheid van Chablis én zijn bewaarpotentie. Met de aantekening dat ‘2018’ geen eenduidige kwaliteitsgarantie is. Een klein deel van de opbrengst in Chablis wordt door de vakbladen geduid als “van een ietwat mindere kwaliteit”, waarbij men vaker het woord ‘verdund’ bezigt. Ook met mooie, rijpe chardonnay druiven blijft het een kunststukje om goede wijn te maken. En er is in Chablis met de oogst uit 2018 veel goede Chablis gemaakt, in kwalitatief én kwantitatief opzicht.

Wat het kopen van Chablis betreft, in het centrum van het dorp liggen voor bourgondische begrippen veel winkels waar de domeinen hun wijnen verkopen. Loop er gerust vrijblijvend naar binnen. Vaak heeft men een aantal flessen geopend om te proeven. In en rondom Chablis vele namen van goede producten, waarmee je met gemak een A4-tje kunt vullen. Volgt in deze bijdrage driemaal een generieke Chablis (uit 2018) die ik kocht in het centrum van Chablis bij domeinen die behoren tot de top binnen Chablis.

Alleen maar vriendelijke woorden in de wijnliteratuur voor William Fevre. Zelfs de druiven voor de generieke Chablis worden met de hand geplukt, de opbrengsten blijven verder bewust laag en alle 78 ha worden in een biodynamische geest (geen certificaat, maar wat geeft het) onder handen genomen. Chablis uit de school-boeken: citrustonen, fruit en bloemen. Fris, soepel en met de kenmerkende mineraliteit. Anders gesteld: een voorbeeldige Chablis in de zin dat hij de kenmerken draagt van het typische terroir van Chablis (10 Rue Jules Rathier).

Jean-Marc Brocard onderscheidt zich al meer dan twintig jaar door eikenhouten tonnen buiten de deur te houden. Een relatief recent succesverhaal en het eerst domein dat ik in Chablis omarmde. Werkt inmiddels biodynamisch. Chablis van Brocard piekt niet ieder jaar, maar wanneer, dan behoort deze tot de top. Met de Chablis uit 2018 plaatst het domein zich weer in de spotlights: een zuivere, tegelijkertijd spannende stijl, een stevige body, maar ook de nodige frisheid. Een verfijnde Chablis van een van mijn favoriete domeinen in Chablis. De goedkoopste van de drie trouwens: ruim 12 euro (3 Place Charles de Gaulle).

Ruim tien jaar geleden deed Michel Laroche afstand van zijn Domaine Laroche en deed een doorstart met zijn inmiddels succesvolle Domaine d’Henri. Sympathie blijft uitgaan naar Michel Laroche, maar vergeet in de tussentijd Domaine Laroche zelf niet dat onderdak vond binnen de Advini-groep. De uitstekende cuvée (blend) ‘Saint-Martin’ is het vlaggenschip van het domein en ieder jaar van hoge kwaliteit. Fris (aroma’s van grapefruit en groene appel) en zuiver (met subtiele ondertonen van onder meer witte bloemen). De duurste van de drie en te vinden, het domein blijft een voorvechter, onder een schroefdop (10 Rue Auxerroise).

Zoals na de uitstekende oogsten uit 2014 en 2015: ook voor de 2018 moet je er snel bij zijn. De gehele wijnminnende wereld toont ieder jaar een bijzondere interesse voor Chablis en dit gegeven maakt de spoeling dun. Spreek ik ten slotte de wens uit dat wij spoedig weer onbezorgd in de auto mogen stappen om naar Bourgogne te reizen. Begin de aankopen van je Bourgognes dan in Chablis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.