Rondom de wijnoogst 2019

Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

In het hart van de Côte Chalonnaise (begin september 2019)

In de wijngaarden
Toen begin juni 2019 de eerste bloemknoppen openden, werd het tegelijkertijd een stuk kouder. Hierdoor trad er een vertraging op van de groei van de druiven. Vervolgens werden in de zomer de druiven gegrild door de felle zon. De temperaturen bereikten extreem hoge waarden (Bourgogne kende twee hittegolven). Tijdens een wandeling langs enkele wijngaarden ten zuiden van Mercurey zag ik dat de druiven aan de randen van de wijngaarden veelal waren uitgedroogd. Voor de rest zijn de druiven beduidend kleiner dan in de vooraf-gaande jaren. Een paar buitjes meer in de zomermaanden had hun groei ongetwijfeld goed gedaan.

De prognose voor het begin van de oogst luidde oorspronkelijk: medio september. Na de zomerse hitte werd het bijgesteld: een week vroeger. Maar in de eerste twee weken van september overheerste de stilte in de wijngaarden. Daar waar enige activiteit viel te bespeuren, betrof het de oogst voor de Crémant de Bourgogne en enige machinale oogst op de steilere hellingen. De veelal jonge druivenplukkers die hun tentjes bij de camping van het nabijgelegen dorpje hadden opgezet, vermaakten zich intussen met een potje petanque. Afgelopen maandag ontwaarde ik reuring bij de domeinen, in de straten en in de velden. Ook mijn buren (Domaine Narjoux-Normand) togen hun wijngaarden in en begonnen met het oogsten van de aligoté druiven. En meer en meer wijngaarden vulden zich met plukkers en machines (in Bourgogne ongeveer fiftyfifty). Bij sommige domeinen (onder meer Domaine Suremain in Mercurey) was men achter een band reeds druk bezig met sorteren van de druiven. De oogst zal nog tot oktober duren. Vooralsnog kent Bourgogne een zeer aangename nazomer. Misschien dat hier en daar nog de vingers worden gekruist voor een regenbui.

In de media
Na de groeistagnatie begin juni luidden de eerste prognoses in de media: “Een gecompliceerd jaar.” In persberichten die de naderende oogst aankondigden, werd eenduidig naar voren gebracht dat 2019 geen herhaling zal zijn van het succesjaar 2018. In 2018 waren de druiven van een uitzonderlijk goede waren en ook de kwantiteit voldeed aan alle maatstaven. De oogst van dit jaar (2019) zal in ieder geval wat de kwantiteit betreft minder zijn dan in een gemiddeld oogstjaar. En soms zelfs een pak minder, waarbij er percentages vallen tussen de 20% en 30% (de kleinste oogst sinds 2003). Hierbij wordt ook gewezen naar de Beaujolais. Deze wijnstreek werd vlak voor de oogst onaangenaam getroffen door een aantal stevige hagelbuien.

Een geruststellend geluid: de kwaliteit zou namelijk reiken richting het niveau van de oogst uit 2018. Het woord ‘excellent’ wordt door diverse media opnieuw uit de kast gehaald. Wijnbouwers die ik sprak, nuanceren de verwachtingen met een ‘veelbelovend’. Van een hooggeplaatste medewerker van het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) kwam de meest onderkoelde uitspraak over de wijnoogst 2019: “Ach, wanneer een oogstjaar eindigt op een ‘9’, dan is het altijd wel goed.” (Millésime 2019 en Bourgogne, la magie des années en 9, geactualiseerd middels een persbericht d.d. 15 november 2020.)

In de supermarkten
Vrijwel gelijk aan de periode van de wijnoogst vinden de Foires aux Vins plaats. Het kooppubliek geeft de domeinen alle rust en ruimte om de druiven binnen te halen. Intussen wendt men zich tot de vele aanbiedingen in de Franse supermarkten. Foires aux Vins is een groot evenement in Frankrijk. La Revue du vin de France brengt ter gelegenheid hiervan zelfs een speciale editie van het tijdschrift uit. Wat de Foires aux Vins in ieder geval niet zijn, is het creëren van een dumpplaats voor wijnen opgeslagen in vermeende overvolle kelders van domeinen, coöperaties en handelshuizen. Zo staat de Viré-Clessé van Domaine de la Troupe uit 2017 (gebotteld binnen en aangeboden door de coöperatie in Clessé) vermeld in de gloednieuwe Guide Hachette des Vins 2020! Een voorbeeldige witte Bourgogne met werkelijk alles erop en eraan. Voor ruim onder het tientje.

Na me enkele jaren in diverse Foires aux Vins te hebben ondergedompeld, wordt het onderhand duidelijk welke aanbieders hun Bourgognes leveren aan welke supermarkten. Het blijft desondanks ieder jaar wegen en kiezen om uiteindelijk hoe en met wat de kofferbak van de auto te vullen. Het aanbod wijn, en dan spreek ik alleen al over de Bourgognes, blijft voor Nederlandse begrippen overweldigend: van de voorbeeldige Chablis van William Fevre tot de vertrouwde Pouilly-Vinzelles van Les Grands Crus Blancs. Altijd vermeldenswaardig: het kwalitatief uitstekende aanbod uit de Beaujolais. Oké, je moest er snel bij zijn om de met sterren en hartje omgeven Juliénas van Domaine Châtaignier Durand te bemachtigen, maar er waren nog voldoende flessen met die fruitige Fleurie uit 2017 van Cave de Fleurie. Een heerlijke Beaujolais voor nog geen zeven euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.