Rondom de wijnoogst 2019

Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

Begin september en nog alle rust in de wijngaarden van de Côte Chalonnaise

In de wijngaarden
Toen begin juni 2019 de eerste bloemknoppen openden, werd het tegelijkertijd een stuk kouder. Hierdoor trad er een vertraging op van de groei van de druiven. Vervolgens werden de druiven in de zomer gegrild door de felle zon. Een zon die tevens zorgde voor extreem hoge temperaturen (Bourgogne kende twee hittegolven). Tijdens een recente wandeling langs wijngaarden in de Côte Chalonnaise zag ik dat de druiven aan de randen van de wijngaarden veelal waren uitgedroogd. Voor de rest zijn ze kleiner dan in voorafgaande jaren. Een paar buitjes meer in de zomermaanden had hun groei ongetwijfeld goed gedaan.

De prognose voor het begin van de oogst luidde oorspronkelijk: medio september. Na de zomerse hitte werd het bijgesteld: een week vroeger. Maar in de eerste twee weken van september overheerste de stilte in de wijngaarden. Daar waar enige activiteit viel te bespeuren, betrof het de oogst voor de Crémant de Bourgogne en enige machinale oogst op de steilere hellingen. De veelal jonge druivenplukkers die hun tentjes bij de camping van het nabijgelegen dorpje hadden opgezet, vermaakten zich intussen met een potje petanque. Afgelopen maandag leek het dan toch echt op gang te komen. Ook mijn buren (Domaine Narjoux-Normand) togen hun wijngaarden in en begonnen met het oogsten van de aligoté. En meer en meer wijngaarden vulden zich met plukkers en machines (in Bourgogne ongeveer fiftyfifty). Bij sommige domeinen (onder meer Domaine Suremain in Mercurey) was men reeds druk bezig met sorteren van de druiven achter de band. De oogst zal zeker nog tot oktober duren. Vooralsnog kent Bourgogne een zeer aangename nazomer.

In de media
Na de groeistagnatie begin juni luidden de eerste prognoses in de media: “Een gecompliceerd jaar.” In de persberichten die de naderende oogst aankondigden, werd eenduidig naar voren gebracht dat 2019 geen herhaling zal zijn van 2018. Na een jaar waarin de druiven van een uitzonderlijk goede kwaliteit waren en ook de kwantiteit voldeed aan alle maatstaven, zal de oogst dit jaar in ieder geval wat de kwantiteit betreft lager zijn dan in een gemiddeld oogstjaar. Soms zelfs een pak minder, waarbij er percentages vallen van tussen de 20% en 30%. Hierbij wordt ook gewezen naar de Beaujolais. Deze wijnstreek werd vlak voor de oogst nog een keer onaangenaam getroffen door een aantal stevige hagelbuien. Enige geruststellende punt: de kwaliteit zou op hetzelfde niveau zijn als de 2018. Het woord ‘excellent’ wordt door diverse media opnieuw uit de kast gehaald. Wijnbouwers zelfs nuanceren de verwachtingen met een ‘veelbelovend’. Van een hooggeplaatste medewerker van het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) kwam de meest onderkoelde uitspraak over de wijnoogst 2019: “Ach, wanneer een oogstjaar eindigt op een ‘9’, dan is het altijd wel goed.”

In de supermarkten
Net zoals de wijnoogst is verspreid binnen een periode vanaf medio september tot in de eerste weken van oktober, zo ook de verschillende Foires aux Vins. Het kooppubliek geeft de domeinen in deze tijd alle rust en ruimte om de oogst binnen. Intussen wendt men zich tot de vele en mooie aanbiedingen in de Franse supermarkten. Foires aux Vins is een groot evenement in Frankrijk. Het tijdschrift La Revue du vin de France brengt zelfs een speciale editie uit. Wat de Foires aux Vins in ieder geval niet zijn, is het creëren van een dumpplaats voor oude wijnen opgeslagen in vermeende overvolle kelders van domeinen, coöperaties en handelshuizen. De Viré-Clessé van Domaine de la Troupe uit 2017 (gebotteld binnen en aangeboden door de coöperatie in Clessé) staat domweg vermeld in de gloednieuwe Le Guide Hachette des Vins 2020! Een voorbeeldige witte Bourgogne met alles erop en eraan. Voor onder het tientje.

Na enkele jaren Foires aux Vins wordt onderhand duidelijk welke aanbieders hun Bourgognes leveren aan welke supermarkten. Het blijft desondanks ieder jaar kiezen en wegen om uiteindelijk met een goed gevulde chariot de kofferbak van de auto te vullen. Het aanbod wijn, en dan spreek ik alleen al over de Bourgognes, blijft voor Nederlandse begrippen overweldigend: van de zuivere Chablis van William Fevre tot de vertrouwde Pouilly-Vinzelles van Les Grands Crus Blancs. Altijd vermeldenswaardig: het kwalitatief uitstekende aanbod uit de Beaujolais. Oké, je moest er snel bij zijn om de met sterren en hartje omgeven Juliénas van Domaine Châtaignier Durand te bemachtigen, maar er waren nog voldoende flessen met die fruitige Fleurie uit 2017 van Cave de Fleurie (Le Guide Hachette des Vins 2019). Overheerlijk en voor nog geen zeven euro.

N.b.: genoemde wijnen worden aangeboden door Carrefour Chalon-sur-Saône Sud. Verschillende versies Chablis van William Fevre door Géant Casino in Chalon-sur-Saône.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.