Rondom de wijnoogst 2019

AOC Mercurey in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden rondom Mercurey maken zich op voor de wijnoogst 2019

In de wijngaarden
Toen begin juni 2019 de eerste bloemknoppen openden, werd het tegelijkertijd een stuk kouder. Hierdoor trad er een vertraging op van de groei van de druiven. Vervolgens werden in de zomer de druiven gegrild door de felle zon. De temperaturen bereikten extreem hoge waarden (Bourgogne kende twee hittegolven). Tijdens een wandeling langs enkele wijngaarden in de buurt van mijn bourgondische residentie zag ik dat de druiven aan de randen van de wijngaarden veelal waren uitgedroogd. Voor de rest zijn de druiven beduidend kleiner dan in de voorafgaande jaren. Een paar buitjes meer in de zomermaanden had hun groei ongetwijfeld goed gedaan.

De prognose voor het begin van de oogst luidde oorspronkelijk: medio september. Na de zomerse hitte werd het bijgesteld: een week vroeger. Maar in de eerste twee weken van september overheerste de stilte in de wijngaarden. Daar waar enige activiteit viel te bespeuren, betrof het de oogst voor de Crémant de Bourgogne en enige machinale oogst op de steilere hellingen. Afgelopen maandag ontwaarde ik eindelijk reuring bij de domeinen, in de straten en in de wijngaarden. Ook mijn buren (Domaine Narjoux-Normand) togen hun wijngaarden in en begonnen met het oogsten van de aligoté druiven. Bij sommige domeinen (onder meer Domaine Suremain in Mercurey) was men achter een band reeds druk bezig met het sorteren van de druiven. De oogst zal nog tot oktober duren. Vooralsnog kent Bourgogne een zeer aangename nazomer. Misschien dat hier en daar nog de vingers worden gekruist voor een verlate regenbui.

In de media
Na de groeistagnatie begin juni luidden de eerste prognoses in de media: “Een gecompliceerd jaar.” In persberichten die de naderende oogst aankondigden, werd eenduidig naar voren gebracht dat 2019 geen herhaling zal zijn van het succesjaar 2018. In 2018 waren de druiven van een uitzonderlijk goede kwaliteit en ook de kwantiteit voldeed aan alle maatstaven. De oogst van dit jaar (2019) zal in ieder geval wat de kwantiteit betreft minder zijn dan in een gemiddeld oogstjaar. En soms zelfs een pak minder, waarbij er percentages vallen tussen de 20% en 30% (de kleinste oogst sinds 2003). Hierbij wordt ook gewezen naar de Beaujolais. Deze wijnregio werd vlak voor de oogst onaangenaam getroffen door een aantal stevige hagelbuien.

Het geruststellende geluid dat naar verloop van tijd steeds nadrukkelijker te horen was: de kwaliteit van de wijnoogst 2019 zou reiken richting het niveau van de oogst uit 2018. Het woord ‘excellent’ wordt door diverse media opnieuw uit de kast gehaald. Wijnbouwers die ik sprak, nuanceerden de verwachtingen tot een ‘veelbelovend’. Van een hooggeplaatste medewerker van het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) kwam de meest onderkoelde uitspraak over de wijnoogst 2019: “Ach, wanneer een oogstjaar eindigt op een ‘9’, dan is het altijd wel goed.” (Millésime 2019 en Bourgogne, la magie des années en 9, geactualiseerd middels een persbericht d.d. 15 november 2020.)

De wijnoogst 2019 onder de streep
Het meest recente inzicht *): vanwege de mooie concentratie van het druivensap, de zachte tannines en het uitstekende (bewaar-) potentieel in het vooruitzicht, plaatsen meer en meer wijnproducenten de kwaliteit van de oogst uit 2019 gelijk aan de oogst uit 2018. De eerste geluiden, vooral geuit door sommige wijnbouwers zelf, dat de oogst uit 2019 wat kwaliteit betreft een fractie beter is, wat meer genuanceerd dan de oogst uit 2018. Opvallend inzicht: de Bourgognes uit het klassieke jaar 2018 beter bewaren, de eerste flessen uit 2019 (bijvoorbeeld de regionale appellations) mogen reeds voorzichtig worden geopend. De Engelse wijnschrijver Hugh Johnson trekt in zijn Pocket Wine Book een kernachtige conclusie over de bourgondische wijnoogst uit 2019: “Een kleine opbrengst van mogelijk een legendarisch jaar.” Linksom of rechtsom, ik vrees dat wij het met het relatief geringe aanbod wel zullen voelen in onze portemonnee.

*) Deze bijdrage is een paar keer bijgewerkt/geredigeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.