Met Sideways naar Bourgogne

“I’m not drinking any #@%!$ Merlot!” (Miles)

Sideways OST (Wijn uit Bourgogne)

Sideways (2004) is een van de meest bekende films waarin wijn een grote rol speelt. Het script, gebaseerd op het gelijknamige boek van de auteur Rex Pickett, werd met een Oscar beloond. Wij maken kennis met Miles en Jack, twee mannen van middelbare leeftijd op wijntour in Santa Barbara’s Wine Country. Tijdens de reis stoten ze op hun eigen beperkingen. Soms op een komische, soms op een tragische wijze. Aan het einde van de film komt alles weer goed. Daar lijkt het althans op.

Intussen hebben Miles en Jack de nodige wijnen geproefd en gedronken. Eén druif springt er in positieve zin uit: de pinot noir. Volgens sommige filmrecensenten speelt de pinot noir de hoofdrol in de film. Er was na het uitbrengen van de film een groeiende vraag naar Pinot Noir. De vraag naar Merlot, wijn die in de film letterlijk wordt vervloekt, stagneerde en liep vervolgens terug (echter niet zo dramatisch als goedkope Merlot soms smaakt). Twee medewerkers van de Sonoma State University onderbouwden dit vermeende ‘Sideways-effect’ in 2009 middels een gedegen wetenschappelijk onderzoek.

In Sideways wordt af en toe een link gelegd tussen pinot noir en haar geboorte-grond Bourgogne: in de restaurantscène wordt een Pommard geserveerd (Miles refereert hieraan tijdens het telefoongesprek met zijn ex-vrouw Victoria); Stephanie, een van de twee vrouwelijke hoofdrolspeelsters, blijkt in het bezit te zijn van een ‘Richebourg’; tijdens een boekpresentatie over de geschiedenis van de druif pinot noir. Misschien dat de wijnglazen voor pinot noir van Riedel ook een vermelding verdienen. Ze worden in het script geduid als ‘Burgundy glasses‘.

Na het zien van de film ging ik op zoek naar het boek Sideways (2004). In een Amazon-arm tijdperk vond ik een tweedehands exemplaar bij Shakespeare & Co, inderdaad die mooie boekwinkel aan Broadway in New York. De aankoop van het boek werd die avond gevierd met een heerlijke Pinot Noir uit de staat New York. Ik vermeld deze leuke herinnering omdat ik aan het ronduit saaie boek verder weinig woorden wil vuilmaken. De pinot noir speelt hierin overigens een bescheiden rol. Wanneer Miles en Jack met hun wijntour beginnen, krijgt Miles van Jack als cadeau een Château Latour uit 1982 overhandigd. In de film daarentegen grijpt Jack naar een van de flessen op de achterbank en ontkurkt hij vervolgens een bubbelende Opus One (100% pinot noir).

Onverwacht werd het soundtrackalbum van Sideways (2004) een groot succes en kreeg het een nominatie voor een Golden Globe Award. Rolfe Kent componeerde de filmmuziek en maakte vervolgens met zijn 15 musici by popular demand  een Sideways-tour in de Verenigde Staten. Kent leverde op verzoek van de regisseur van de film (Alexander Payne) 15 jazzy instrumentale nummers in de stijl van Italiaanse komedies uit eind jaren ’50, begin jaren ’60. De productie is origineel en de arrangementen, met onder meer een ouderwets hammondorgeltje en een Franse accordeon, zijn verfrissend. Mocht je de indruk hebben dat er hier en daar leentjebuur wordt gespeeld, dat gevoel is terecht: een vleugje ‘A Taste of Honey’ (‘I’m Not Drinking Any #@%!$ Merlot!’) en als toetje Bill Evans (‘Miles and Maya’).

Met titels zoals ‘Drive!’ en ‘Wine Safari’ kan ik mij geen betere muziek voor de geest halen om een wijntour naar of door Bourgogne mee te begeleiden. Ideaal ook deze zaterdagen om les jours de grands départs mee op te fleuren. Luister thuis naar de muziek van Sideways en je geraakt reeds bij de eerste klanken in vakantie-stemming. Dat kan vanaf begin van dit jaar gelukkig weer via Spotify.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.