Een voorbeeldige porte ouverte

Domaine Jeannin-Naltet (Wijn uit Bourgogne)
Porte ouverte bij Domaine Jeannin-Naltet

Een porte ouverte is een laagdrempelige wijze om met een domein kennis te maken. In het voorjaar bezocht ik onder meer een aantal portes ouvertes in de Côte Chalonnaise, de meeste binnen of in de buurt van Mercurey. Met een uitroepteken stond de jaarlijkse porte ouverte van Domaine Jeannin-Naltet in de agenda genoteerd: sinds kort één van mijn favoriete domeinen in Mercurey.

Benoît Eschard werkte als ingenieur, totdat hij besloot zich aan te melden bij het bekende Lycée Viticole in Beaune. Na de studie nam Benoît Eschard in 2011 het familiedomein over van zijn neef Thierry Jeannin-Naltet (de oom van zijn vrouw). Momenteel maakt hij vooral Bourgognes binnen de AOC Mercurey: een generieke witte en rode Mercurey en drie maal een (rode) 1er Cru, waarvan ‘Clos des Grands Voyens’ een zogenaamde monopole is. Binnen één van zijn wijngaarden heeft Benoît de aligoté druif aangeplant. Met toevoeging van wat chardonnay maakt hij hiermee een speciale Vin de France (helaas tijdens de porte ouverte niet op de proeftafel). Van de pinot noir en de chardonnay druif maakt Benoît een unieke Crémant de Bourgogne.

De kleinschalige porte ouverte bij Domaine Jeannin-Naltet was warm en familiair. Om te beginnen met een kleine wandeling die ons tot enkele wijngaarden leidde. Wij liepen onder meer langs ‘Clos de Grand Voyen’, een stevige steenworp afstand van het domein. Na terugkeer stonden wij stil bij een van de belangrijkste attributen van de wijnoogst: de sorteertafel. De vinger van Benoît ging menigmaal de lucht in om het belang van nauwgezet sorteren te benadrukken als absolute voorwaarde om goede wijn te maken. Vervolgens liep het gezelschap langs grote tanks voor de fermentatie van de druiven. Na het openen van een houten deur stapten wij de grote wijnkelder binnen. Benoît verdeelt zijn beste wijnen over verschillende houten wijntonnen met elk een eigen ‘recept’. De tonnen zijn afkomstig van verschillende producenten en niet alleen van La Tonnellerie de Mercurey die om de hoek ligt. Na een aantal maanden worden de wijnen, met al die unieke, complexe eigenschappen meegegeven door de verschillende tonnen, samengevoegd in gelijksoortige houten tonnen om verder te rijpen.

De proeftafel op het erf zag er verzorgd uit met niet alleen de wijnen, maar ook met karaffen water, het onmisbare stokbrood, regionale kazen en verse gougères (kaassoesjes). Benoît en zijn vrouw Emilie bouwden hun degustatie zorgvuldig op. Wij begonnen met een frisse, witte Mercurey uit 2017. Na de rode ‘vieilles vignes’ mochten wij de ‘Clos des Grands Voyens’ uit 2016 en 2017 met elkaar vergelijken. De 2017 werd door Benoît geduid als “een meer gemakkelijk jaar” (juist de 2016 langer bewaren). De ‘Clos Evêque’ volgde, een 1er Cru waarover Bourgogne Aujourd’hui uitermate te spreken is: “Tanins nobles en bouche, avec une belle tension et un ensemble frais.” De geconcentreerde, krachtige 1er Cru ‘Les Naugues’ werd als laatste ingeschonken. Dit climat levert een meer ferme Mercurey op, met in de 2017 de hoofdrol voor klein blauw fruit (cassis). In deze meer tanninerijke Mercurey neem je ook enkele vriendelijke specerijen waar en een kwartdraai van de pepermolen. Nog even in de wijnkelder wegleggen om de laatste houttonen te laten versmelten tot geroosterd brood, karamel en cacao.

Aan het einde van de porte ouverte werd een feestelijke Crémant de Bourgogne gepresenteerd. Zelden werd ik door bourgondische bubbels zo omvergeblazen als door deze versie gemaakt van de pinot noir en de chardonnay druif. Beide druivensoorten vullen elkaar perfect aan wat betreft de fruitrijke smaak en de onberispelijke structuur. Een perfect huwelijk tussen vorm en inhoud. Benoît lichtte bescheiden toe dat hij bij het maken van zijn Crémant de Bourgogne de hulp krijgt van een bevriende wijnbouwer uit het nabijgelegen Rully. Het deed niets af aan mijn indruk dat die namiddag bij Domaine Jeannin-Naltet de wijnen net wat lekkerder smaakten dan waar dan ook in Bourgogne.

N.b.: een bezoek aan Domaine Jeannin-Naltet middels een berichtje vooraf. De jaarlijkse porte ouverte is op de zaterdag tussen Hemelvaart en Pinksteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.