Een voorbeeldige porte ouverte

Porte ouverte bij Domaine Jeanin-Naltet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)

Porte ouverte bij Domaine Jeannin-Naltet (links: Benoît en Emilie Eschard)

Een porte ouverte is een laag-drempelige manier om met een domein kennis te maken. De deur staat letterlijk voor jou open. In het voorjaar bezocht ik onder meer een aantal portes ouvertes in de Côte Chalonnaise, de meeste binnen of in de buurt van de appellation village Mercurey. Met een uitroepteken stond de jaarlijkse porte ouverte van Domaine Jeannin-Naltet in mijn agenda genoteerd: een van mijn favoriete domeinen in Mercurey.

Benoît Eschard was in zijn beroepsmatige leven ingenieur, totdat hij het Lycée Viticole in Beaune bezocht. Na de studie nam hij in 2011 hij het familiedomein over van zijn neef Thierry Jeannin-Naltet. Momenteel maakt hij vooral Bourgognes met de appellation village Mercurey: een generieke witte en rode Mercurey en drie maal een (rode) 1er Cru, waarvan ‘Clos des Grands Voyens’ een zogenaamde monopole is. Binnen één van zijn wijngaarden heeft Benoît aligoté aangeplant. Met toevoeging van wat chardonnay maakt hij hiermee een speciale cuvée (helaas tijdens de porte ouverte niet op de proeftafel). Van pinot noir en chardonnay maakt Benoît een Crémant de Bourgogne.

De kleinschalige porte ouverte bij Domaine Jeannin-Naltet was warm en familiair. Om te beginnen met een kleine wandeling die ons tot enkele wijngaarden leidde. Wij liepen onder meer langs ‘Clos de Grand Voyen’ dat in de buurt van het domein ligt. Na terugkeer stonden wij stil bij een van de belangrijkste attributen van de wijnoogst: de sorteertafel. De vinger van Benoît ging menigmaal de lucht in om het belang van nauwgezet sorteren te benadrukken als absolute voorwaarde om goede wijn te maken. Vervolgens liep het gezelschap langs grote tanks voor de fermentatie van de druiven en na het openen van een houten deur stapten wij de grote wijnkelder binnen. Benoît verdeelt zijn beste wijnen over verschillende houten wijntonnen met elk een eigen ‘recept’. De tonnen zijn afkomstig van verschillende producten en niet alleen van de Tonnellerie de Mercurey die welhaast om de hoek ligt. Na een aantal maanden worden de wijnen, met al die unieke eigenschappen meegegeven door de verschillende tonnen, samengevoegd in gelijksoortige tonnen om verder te rijpen.

De proeftafel op het erf zag er verzorgd uit met niet alleen de wijnen, karaffen met water en het onmisbare stokbrood, maar ook met regionale kazen en verse gougères (kaassoesjes). Benoît en zijn vrouw Emilie hadden zorgvuldig gekozen voor de opbouw van de degustatie die begon met een witte Mercurey uit 2017. Na de rode ‘vieilles vignes’ mochten wij de ‘Clos des Grands Voyens’ uit 2016 en 2017 met elkaar vergelijken (2017 werd door Benoît geduid als “een meer gemakkelijk jaar”). De ‘Clos Evêque’ volgde, een 1er Cru waarover Bourgogne Aujourd’hui zeer te spreken is: “Tanins nobles en bouche, avec une belle tension et un ensemble frais.” De krachtige 1er Cru ‘Les Naugues’ werd als laatste naar voren geschoven. Dit climat brengt stevige wijnen voort met in de 2017 de hoofdrol voor klein blauw fruit (cassis). Met name in deze Mercurey zijn enige specerijen te ontwaren.

Aan het einde van de degustatie werd een zalige Crémant de Bourgogne gepresenteerd. Zelden werd ik door Bourgondische bubbels zo omvergeblazen als door deze versie gemaakt van pinot noir en chardonnay. Beide druivensoorten vullen elkaar perfect aan wat betreft de rijke smaak en ragfijne structuur. Benoît lichtte bescheiden toe dat hij bij het maken van zijn Crémant de Bourgogne de hulp krijgt van een bevriende wijnbouwer. Het deed niets af aan mijn indruk dat die namiddag bij Domaine Jeannin-Naltet in Mercurey de wijnen net wat lekkerder smaakten dan waar dan ook in Bourgogne.

N.b.: een bezoek aan Domaine Jeannin-Naltet bij voorkeur middels een berichtje vooraf. De porte ouverte is doorgaans op de zaterdag tussen Hemelvaart en Pinksteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.