Aan de andere oever van de Yonne: Coulanges-la-Vineuse

Coulanges-la-Vineuse (Wijn uit Bourgogne)
Net buiten de bebouwde kom van het wijndorp Coulanges-la-Vineuse

In het departement Yonne tref je vier appellations villages aan: Chablis, Irancy, Saint-Bris en Vézelay (resp. voor wit, rood, wit en wit). Een trapje lager en het departement kent een aantal appellations régionales, waarbij ‘Bourgogne’ voor de naam van een dorp of een stad wordt geplaatst: Bourgogne Tonnerre, – Épineuil, – Chitry en – Coulanges-la-Vineuse. Dit zijn betaalbare Bourgognes en absoluut de moeite waard om mee kennis te maken. Prettig verder dat de kwaliteit van deze wijnen ieder jaar beter wordt met de Bourgogne Coulanges-la-Vineuse als één van de beste voorbeelden. Vooral de rode Bourgognes uit het wijndorp verwierven de laatste jaren een status die onderhand te vergelijken is met die van een Irancy.

Voor een bezoek aan de afgelegen AOC Bourgogne Coulanges-la-Vineuse reis je naar de westelijke oever van de rivier Yonne. Na het plaatsje Vincelles begint een gestage klim totdat je plots de wijngaarden rondom de plaats Coulanges-la-Vineuse ontwaart. Na een kleine afdaling gaat de weg weer omhoog, Coulanges-la-Vineuse ligt namelijk op een heuvel. De AOC strekt zich uit over maar liefst zes dorpen. De pinot noir druif is het meest aangeplant en net zoals in Irancy worden er enkele percelen césar onderhouden. Binnen de wijnregels mag ook hier een beetje césar aan de pinot noir worden toegevoegd. Maar dit is aan de westzijde van de Yonne een zeldzaamheid, omdat de rode wijnen hier een meer fruitig karakter dragen, relatief snel dienen te worden gedronken en niet worden gemaakt om jarenlang te bewaren. Je treft in en rondom Coulanges-la-Vineuse verder witte wijnen aan die worden gemaakt van de chardonnay druif en ten slotte wordt er van de pinot noir druif een beetje rosé gemaakt.

Zelden gemakkelijk om een wijn onder een noemer te plaatsen, maar bij een beschrijving van een witte Bourgogne Coulanges-la-Vineuse worden vaak nadrukkelijk het fruit en de florale aroma’s benoemd. De rode wijnen werden lange tijd omschreven als fris, licht en fruitig. In de meest recente jaren worden de wijnen ook ‘rijk’ genoemd met een een nadruk op de grotere expressie van het fruit met daarbij enige mineraliteit. Voor zover geproefd of gedronken, de lichtheid van de rode wijnen met een hoofdrol voor het fruit bleef in de recente jaren gelukkig behouden, wat aan deze Bourgogne zijn uitnodigende, toegankelijke karakter geeft, ondanks de af en toe niet te missen boerse accenten.

Op zoek naar een Bourgogne Coulanges-la-Vineuse ben je veelal aangewezen op de dorpen binnen de appellation met ten minste één uitzondering. Les Caves Bailly Lapierre, gelegen aan de andere oever van de Yonne, is een beroemde producent van Crémant de Bourgogne. Men biedt aldaar ook stille wijnen aan, onder meer een goede Bourgogne Coulanges-la-Vineuse. Hiermee vervult deze producent de functie van coöperatie voor een aantal lokale wijnproducenten.

In en rondom het dorp Coulanges-la-Vineuse is er een aantal goede wijnbouwers terug te vinden. Domaine du Clos du Roi en Domaine Maltoff kennen vaste openingstijden. Je kunt er zelfs eten en overnachten. De wijnschrijver Patrick Matthews attendeert ons op de naam Michel Martin met als simpel argument: “My favourite grower in Coulanges.” In de nabijheid van Coulanges-la-Vineuse mag je een bezoek overwegen aan Domaine Jean-Luc Houblin (Migé) of Domaine Alain Rigoutat (Jussy). Voor mij was een bezoek aan het gastvrije Domaine du Clos du Roi een goede kennismaking met een aantal karaktervolle versies Coulanges-la-Vineuse (zowel rood als wit). De rijkgeschakeerde en fruitige (rode) ‘Tradition’ uit 2016 eiste de hoofdrol op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.