Een excellente week in Bourgogne

Wijnoogst op kleine schaal (WIjn uit Bourgogne)
Wijnoogst op kleine schaal

Toen ik de afgelopen zondag een kleine wandeling maakte in La Vallée de Vaux, trof ik een alleraardigst tafereel aan. Drie mannen oogstten druiven (pinot noir) binnen een klein perceel. De druiven werden ter plekke geperst met een pressoir en in witte schalen gegoten. Vervolgens schonk men de wijn in witte jerrycans. Het materiaal was gloednieuw. Ik vroeg of ik een foto mocht maken. Er moest eerst worden betaald. Ik maakte in mijn beste Frans duidelijk dat er in Nederland al genoeg moet worden betaald voor een Bourgogne. Dat bleek een steekhoudend argument te zijn.

In de nieuwsblog Info Chalon stond op 24 augustus jl. een interview met Floriane Duvernay, een ondernemende vrouw die stap voor stap het familiedomein (de wijnen worden ook gebotteld onder de naam Domaine de la Perrières) in Mercurey van haar ouders overneemt. Het zijn voor haar drukke tijden. Voor de machinale oogst werden nieuwe machines gekocht en voor het andere deel van de oogst werden druivenplukkers gezocht. Dat laatste is in Bourgogne ieder jaar een steeds grotere opgave, zeker wanneer de druivenoogst buiten de schoolvakantie plaatsvindt. Daarnaast opende het domein een nieuw proeflokaal om zijn klanten nog beter te kunnen ontvangen. “Het was inderdaad een ongekende warme en droge zomer”, sprak Floriane, “maar de staat van de druiven is excellent.” Het domein begint met het plukken van de druiven voor Crémant de Bourgogne, vervolgens wit en dan rood. Men verwacht ongeveer twee weken nodig te hebben om de hele oogst binnen te halen.

Inmiddels zag ik een handvol tractoren in de wijngaarden voor de machinale oogst. Later in de week druppelden de wijnplukkers de wijngaarden binnen en ook dat leverde mooie plaatjes op. In het door muren omheinde ‘Clos du Château de Montaigu, een (Mercurey) 1er Cru wijngaard en monopole van Domaine du Meix Foulot, werden zowel de pinot noir als de chardonnay druiven zorgvuldig met de hand geplukt. Andere wijnboeren leken te wachten tot na de regen die donderdag was voorspeld en met bakken uit de hemel leek te vallen. Voor even. We gaan snel weer richting de 30 graden.

De bourgondische media schotelen ons 2018 als een geweldig oogstjaar voor. Het nieuws smaakt als een allerbest glas Bourgogne: ‘Une année tout simplement exceptionelle‘, ‘un millésime exceptionnel‘. Toch ontwaar ik geen eenduidige garantie voor een kwantitatief grote opbrengst. De druiven mogen dan wel ‘excellent’ zijn, ik ben niet de enige die vindt dat ze aan de kleine kant zijn (los van de verschrompelde exemplaren aan de randen van de wijngaarden). Maar in een kleine druif kan een mooie concentratie schuilgaan. Ik liep een paar dagen later door de 1er Cru wijngaard ‘Clos du Roi’ (ook binnen de AOC Mercurey). De druiven hadden, met onder meer mooi geconcentreerd sap, veelbelovende eigenschappen. Ik wens Floriane Duvernay daarom alle succes bij de oogst toe, zodat het domein ons in de nabije toekomst weer een excellente ‘Clos l’Evêque’ kan aanbieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.