Een excellente week in Bourgogne

Een zondag in Bourgogne (Wijn uit Bourgogne)

Wijnoogst op kleine schaal

Een alleraardigst tafereel trof ik afgelopen zondag aan toen ik een wandeling maakte in La Vallée de Vaux. Drie mannen oogstten pinot noir binnen een zeer klein perceel. De druiven werden ter plekke geperst met een pressoir en in witte schalen gegoten. Vervolgens schonk men de wijn in witte jerrycans. Het materiaal zag er gloednieuw uit. Ik vroeg of ik een foto mocht maken. Er moest eerst worden betaald. Ik maakte in mijn beste Frans duidelijk dat er in Nederland al genoeg moet worden betaald voor wijn uit Bourgogne. Welja, dat was een steekhoudend argument. Spoedig daarna nam ik wat plaatjes.

Als ik uit Nederland kwam, dan zou ik toch Domaine de la Monette moeten kennen? Ja, dat domein ken ik. Toevallig afgelopen juni bezocht en kennis gemaakt met de Nederlandse eigenaren: Roelof et Marlon Ligtmans-Steine. “Ik werk daar”, zo verduidelijkte de man die de druiven perste. Inmiddels had hij blijkbaar een eigen wijngaard bij elkaar gesprokkeld en nam hij een van de laatste dagen voor la vendange met zijn maten de tijd om zelf te oogsten. Ik wenste de drie mannen succes toe met de kleine én grote oogst. “Oh ja”, vroeg ik nog, “is jouw perceel ‘Mercurey’ of ‘Bourgogne’?” “Bourgogne”, luidde het antwoord. Die avond nog een keer de kaart van de appellation Mercurey bestudeerd. Het scheelt precies de weg die ik bewandelde. Ten noorden ‘Mercurey’ en ten zuiden ‘Bourgogne’. Het luistert nauw in deze wijnstreek.

In de nieuwsblog Info Chalon stond op 24 augustus jl. een interview met Floriane Duvernay, een ondernemende vrouw die stap voor stap het familiedomein (Domaine de la Perrières) in Mercurey van haar ouders overneemt. Het zijn drukke tijden voor haar. Voor de machinale oogst werden nieuwe oogstmachines gekocht en voor het andere deel van de oogst werden druivenplukkers gezocht. Dat laatste is in Bourgogne ieder jaar een grotere opgave. Daarnaast opende het domein een nieuw proeflokaal om klanten te kunnen ontvangen. “Het was inderdaad een ongekende warme en droge zomer”, zo sprak Floriane, “maar de staat van de druiven is excellent.” Men begint eerst met het plukken van de druiven voor de Crémant de Bourgogne, daarna zijn de rode druiven aan de beurt. Men verwacht ongeveer twee weken nodig te hebben om de hele oogst binnen te halen.

Inmiddels zag ik een handvol tractoren in de wijngaarden voor de machinale oogst. Later in de week druppelden de wijnplukkers de wijngaarden binnen en ook dat leverde mooie plaatjes op. In het door muren omheinde ‘Clos du Château de Montaigu, een (Mercurey) 1er cru wijngaard en monopole van Domaine du Meix Foulot, werden de druiven zorgvuldig met de hand geplukt. Andere wijnboeren leken te wachten tot na de regen die donderdag was voorspeld en met bakken uit de hemel leek te vallen. Voor even. We gaan snel weer richting de 30 graden.

Er is een verschil van toon en inhoud tussen mijn gesprekken met de wijnbouwers en het beeld dat de media ons voorschotelen. Het laatste smaakt als een goed glas Bourgogne: ‘Une année tout simplement exceptionelle‘, ‘un millésime exceptionnel‘. Toch ontwaar ik geen eenduidige garantie voor een kwantitatief grote opbrengst. De druiven mogen dan wel ‘excellent’ zijn, ik ben niet de enige die vindt dat ze aan de kleine kant zijn (los van de vele verschrompelde exemplaren). Gaan we uiteindelijk toch weer een hogere prijs voor een fles Bourgogne betalen? Hoe dan ook, ik wens ook Floriane Duvernay alle succes toe, want het domein kan een voortreffelijke ‘Clos l’Evêque’ maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.