Chablis in één dag

S.Chablis in de Rue Auxerroise (Wijn uit Bourgogne)

De winkel S.Chablis in de Rue Auxerroise

Langs de uitgestrekte wijngaarden van Chablis rijden. De afslag nemen naar het centrum van Chablis. De auto parkeren. Naar La Maison de Presse. De laatste Bourgogne Aujourd’hui (met Chablis-special) uit de rek nemen. Afrekenen. Naar Chablis Bar, een van de weinige bars in het dorp waar je nog een fatsoenlijk kopje koffie kunt drinken. Bladeren, diagonaal lezen, proberen keuzes te maken, twijfelen. De Bourgogne Aujourd’hui wordt weer dichtgeslagen. Je kijkt om je heen en prijst jezelf gelukkig weer in Chablis te zijn. Het grote aanbod Chablis is echter overweldigend.

Ik dacht weer eens: ik doe Chablis in één dag. Dat moet ik onderhand toch een keer laten. Zelfs al hebben de medewerkers van Bourgogne Aujourd’hui voor jou 285 flessen ontkurkt en 163 exemplaren geselecteerd. Waar te beginnen? Bij een van de vele domeinen in Chablis, die ook nog een keer handig een winkel in het centrum hebben geopend? In de omringende dorpjes wonen ook wijnbouwers die uitstekende Chablis maken. Beroemde handelshuizen uit Beaune, zoals Maison Joseph Drouhin en Maison Louise Jadot, doen er niet voor onder.

De coöperatie La Chablisienne, ik las “een van de beste coöperaties in Bourgogne”, is een goed begin. Inmiddels meer dan Chablis en meer dan alleen in Chablis. Met het eerste doel ik op generieke Bourgognes (wit, rood en rosé) en appellations villages (Irancy en Saint-Bris). Met de serie ‘Dame Nature’ gaat men zelfs voorzichtig op de bio-tour. Met het tweede doel ik op de nieuwe dependance die onlangs in werd Vézelay geopend. Slim! In het grote pand in Chablis, eerder dit jaar geheel gerestyled, vroeg ik om een Chablis waarin fruit en mineraliteit het goed met elkaar kunnen vinden. De cuvée ‘La Sereine’, alleen uit 2014, werd voor mijn neus gezet.

Er zijn enkele wijnwinkels in Chablis. Leuk en wel, de meeste loop ik voorbij. Maar de kennismaking met de nieuwste, S.Chablis (lees het inderdaad als ‘Schablis’), was aangenaam en amusant. Arnaud Valour praatte mij uitgebreid bij over de laatste zaken in Chablis. De winkel blijkt een goede internetsite te hebben, met zelfs een vlog over de wijnen uit Chablis. Proeven is mogelijk tegen een kleine prijs. Ik vroeg om een ‘village’ Chablis en een 1er Cru. Ik maakte kennis met (voor mij) twee nieuwe namen. Overigens zijn beide domeinen niet in Chablis gevestigd én ze worden vermeld in die Bourgogne Aujourd’hui.

Domaine Ventoura uit Fontenay-près-Chablis wordt inmiddels geleid door een derde generatie wijnmaker (Thomas). De wijnen worden niet meer naar de coöperatie gebracht, maar zelf gebotteld. Onder meer een stevige ‘village’ Chablis (2016) met veel rijp fruit en zonder dat houten vat. Chablis is geen Chablis zonder de nodige mineraliteit. Dit is mijn stijl. Bourgogne Aujourd’hui schreef mooie woorden over de ‘Fourchaume’ 2016 van dit domein, een 1er Cru voor 16 euro. Waarlijk een koopje. En dat tref je in en rondom Chablis steeds minder aan.

Domaine (Roland) Lavantureux uit Lignorelles (ongeveer 10 km ten noordwesten van Chablis) maakt al jaren uitstekende Chablis. De 1er Cru ‘Vau de Vey’ (2016) onderscheidt zich door een duidelijk hint van tropische fruit en de intense mineraliteit. Chablis voor deze kwaliteit tref je nauwelijks meer onder de 20 euro aan. De ‘Vau de Vey’ maakt hierop geen uitzondering. Het kan nog duurder én beter met de ‘Bougros’ uit 2016 voor 39 euro. Het is deze Grand Cru die werd opgemerkt door Bourgogne Aujourd’hui. Zoek je het goedkoper: Domaine Lavantureux maakt al jaren een grote ‘Petit Chablis’.

Twee dagen later en voldoende tijd om op mijn gemak de Bourgogne Aujourd’hui te lezen. En wat tref ik aan? Een klein, maar vriendelijk portret van S.Chablis met een olijke foto van Arnaud Valour. En ik dacht: dik verdiend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.