Chablis in één dag

S.Chablis in Chablis (Wijn uit Bourgogne)
De winkel S.Chablis in de Rue Auxerroise

Langs de uitgestrekte wijngaarden van Chablis rijden. De afslag nemen naar het centrum van Chablis. De auto parkeren. Naar La Maison de Presse. De laatste Bourgogne Aujourd’hui (met Chablis-special) uit de rek nemen. Afrekenen. Naar Chablis Bar, één van de weinige cafés in het wijndorp waar je voor Franse begrippen nog een fatsoenlijk kopje koffie kunt drinken. Bladeren, diagonaal lezen, proberen keuzes te maken, twijfelen. De Bourgogne Aujourd’hui wordt weer dichtgeslagen. Je kijkt om je heen en prijst jezelf gelukkig weer in Chablis te zijn. Het grote aanbod Chablis is echter overweldigend.

Ik dacht weer eens: ik doe Chablis in één dag. Dat moet ik onderhand toch een keer laten. Zelfs al hebben de medewerkers van Bourgogne Aujourd’hui voor jou 285 flessen ontkurkt en 163 exemplaren geselecteerd. Waar te beginnen? Bij één van de vele domeinen in Chablis, die ook nog een keer een winkel in het centrum heeft geopend? In de omringende dorpjes wonen ook wijnbouwers die uitstekende Chablis maken. Zelfs beroemde handelshuizen uit Beaune, zoals Maison Joseph Drouhin en Maison Louise Jadot, doen er niet voor onder.

De coöperatie La Chablisienne, ik las “een van de beste coöperaties in Bourgogne”, is een goed begin. Inmiddels meer dan Chablis en meer dan alleen in Chablis. Met het eerste doel ik op generieke Bourgognes (wit, rood en rosé) en appellations villages (Irancy en Saint-Bris). Met de serie ‘Dame Nature’ gaat men zelfs voorzichtig op de bio-tour. Met het tweede doel ik op de nieuwe dependance die onlangs in werd Vézelay geopend. Slim! In het grote pand in Chablis, eerder dit jaar geheel gerestyled, vroeg ik om een Chablis waarin fruit en mineraliteit het goed met elkaar kunnen vinden. De cuvée ‘La Sereine’ werd voor mijn neus gezet.

Er zijn enkele wijnwinkels in Chablis gevestigd. Leuk en wel, de meeste nodigen mij niet uit. Maar de kennismaking met de nieuwste, S.Chablis (lees het als ‘Schablis’) *), was aangenaam en amusant. Arnaud Valour, samen met Benjamin Lemaire eigenaar van de wijnwinkel, praatte mij uitgebreid bij over de meest recente ontwikkelingen in en rondom Chablis. S.Chablis blijkt een goede internetsite te hebben, met zelfs een vlog over de wijnen uit Chablis. Proeven is mogelijk tegen een kleine vergoeding. Ik vroeg Arnaud Valour uiteindelijk om een village Chablis en een 1er Cru. Ik maakte kennis met voor mij twee nieuwe namen. Overigens zijn beide domeinen niet in Chablis gevestigd én worden ze vermeld in die Bourgogne Aujourd’hui.

Domaine Ventoura uit Fontenay-près-Chablis wordt inmiddels geleid door een derde generatie wijnmaker (Thomas). De wijnen worden niet meer naar de coöperatie gebracht, maar zelf gebotteld. Onder meer in het assortiment een ferme Chablis (2016) met veel rijp fruit. De druiven bleven ditmaal bespaard van dat houten vat. Chablis is geen Chablis zonder de nodige minerale tonen. Bourgogne Aujourd’hui schreef mooie woorden over de ‘Fourchaume’ 2016 van dit domein, een 1er Cru voor 16 euro. Waarlijk een koopje. En koopjes tref je in en rondom Chablis steeds minder aan.

Domaine (Roland) Lavantureux uit Lignorelles (ongeveer 10 km ten noordwesten van Chablis) maakt al jaren uitstekende Chablis. De 1er Cru ‘Vau de Vey’ (2016) onderscheidt zich door een duidelijke hint van tropische fruit en intense minerale tonen. Chablis met zo’n kwaliteit tref je nauwelijks meer onder de 20 euro aan. De ‘Vau de Vey’ maakt hierop helaas geen uitzondering. Het kan nog duurder én beter met de ‘Bougros’ uit 2016 voor 39 euro. Het is deze Grand Cru die werd opgemerkt door Bourgogne Aujourd’hui. Zoek je het goedkoper: Domaine Lavantureux maakt al jaren een grote ‘Petit Chablis’.

Twee dagen later en gearriveerd in mijn bourgondische residentie, had ik voldoende tijd om op mijn gemak de Bourgogne Aujourd’hui te lezen. En wat tref ik aan op de laatste bladzijde? Een klein, maar vriendelijk portret van S.Chablis met een olijke foto van Arnaud Valour. En ik dacht: dik verdiend!

*) Update oktober 2022: pand is gesloten. Een nieuw en uitstekend alternatief: Chablis Wine Not (1 Rue des Moulins).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.