De laatste coöperatie in de Côte d’Or

Nuiton-Beaunoy - Caves des Hautes Côtes de Beaune in Beaune

Nuiton-BeaunoyCaves des Hautes Côtes de Beaune in Beaune

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de vorige eeuw had bijna ieder wijndorp in Bourgogne een eigen coöperatie. Totdat wijnboeren besloten van hun druiven zelf wijn te maken. Vooral in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (Côte d’Or), waar het lonend was om voor jezelf te beginnen, verdwenen bijna alle coöperaties. De Cote d’Or kent welgeteld nog één samenwerkingsverband: Caves des Hautes Côtes de Beaune.

Er was ooit een coöperatie in de Hautes-Côtes de Beaune die precies 50 jaar geleden besloot zich aan de zuidrand van Beaune te vestigen. Door de jaren heen fuseerde zij met een aantal lokale coöperaties in de Cote d’Or. De naam van de coöperatie is niet veranderd. Wijn uit beide Hautes-Côtes (de Nuits en de Beaune) maakt nog steeds een groot deel uit van het assortiment. Er is in het begin van deze eeuw wel Nuiton-Beaunoy*) aan toegevoegd, de naam waaronder alle wijnen worden gebotteld en je aantreft op het etiket van een fles (en tegen de gevel van het gebouw).

Door de verschillende fusies werden enkele interessante coöperaties toegevoegd aan Caves des Hautes Côtes de Beaune met en passant een paar lucratieve wijngaarden, onder meer in Gevrey-Chambertin en in Pommard. Zo was de lokale coöperatie in Gevrey-Chambertin tot 1989 alleen-eigenaar van de premier cru wijngaard ‘Clos du Chapitre’, wijn die nu onder de naam ‘Nuiton-Beaunoy‘ wordt aangeboden. De hoofdprijs haalde de coöperatie binnen met een deel van de grand cru wijngaard ‘Corton’ die in het noorden van de Côte de Beaune ligt.

De eerste aankoop was het niet, maar ik herinner me het doosje Nuits-Saint-Georges uit 2005. Vooral omdat het door een verkoopmedewerkster met ongekend veel enthousiasme en emotie werd aanbevolen. Het is nog steeds haar coup de coeur, zo gaf zij jaren later toe. Ik herinner me op mijn beurt een unieke en karaktervolle Nuits-Saint-Georges die ik tot de laatste fles koesterde. Intussen maakte ik ook kennis met de Gevrey-Chambertin ‘Clos du Chapitre’ en met de Pommard ‘Les Charmots’. Het klinkt als een stelletje zwaargewichten, maar beide varianten bleken jong al bijzonder aangenaam en toegankelijk te zijn, mede door hun zachte tannines en de vele vrolijke fruitimpressies. Trouwens, ook geen zwaargewichten wat prijs betreft.

Naast een aantal uitstekende Hautes-Côtes vormen ook de appellations villages een treffende keuze om bij te beginnen. En te eindigen. Dat was zeker mijn indruk bij het proeven van een Chorey-lès-Beaune en een Marsannay. Natuurlijk kun je een stapje omhoog op de ladder met een premier cru en dat deed ik vorig jaar de Savigny-lès-Beaune ‘Les Lavières’ uit 2014. “Finesse en elegantie”. zegt men trots in Bourgogne over hun beste wijnen. Dit voorjaar moest ik vernemen dat de 2015 nóg beter was. Er was reeds in groten getale op deze wijn ingetekend. Men had nog een paar doosjes in het magazijn. Gelet op het grote succes twijfelde men of registratie voor de verkoop in de winkel nog zinvol was. Gelukkig dat ik erom vroeg. Dat was blijkbaar een mot de passe om een paar flessen mee te krijgen.

Ongelooflijk jammer enerzijds: hoever die Bourgondische successen reiken. Aan de andere kant word je hierdoor uitgenodigd het uitgebreide assortiment van deze uitstekende coöperatie verder te verkennen. Een volgende keer eens uitkijken naar de witte wijnen, want alle voorafgaande wijnen die ik benoemde, waren allemaal rood.

*) Ook de naam van de internetsite (op moment van schrijven onder constructie).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.