De laatste coöperatie in de Côte d’Or

Caves des Hautes Côtes - Nuiton-Beaunoy (Wijn uit Bourgogne)
Nuiton-Beaunoy (voorheen Caves des Hautes-Côtes) in Beaune

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de vorige eeuw hadden vele wijndorpen in Bourgogne hun eigen coöperatie. Toen de wijnbouwers bemerkten dat de prijzen van de Bourgognes alsmaar hoger werden, bleek het lonend te zijn om voor zichzelf te beginnen. Al was het maar door je stapsgewijs los te maken van een coöperatie. Vooral in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (Côte d’Or) verdwenen bijna alle coöperaties. De Cote d’Or (tezamen met beide Hautes-Côtes) kent op dit moment welgeteld nog maar één samenwerkingsverband.

Er was ooit een coöperatie in de Hautes-Côtes de Beaune die 50 jaar geleden besloot om zich aan de zuidrand van Beaune te vestigen. Door de jaren heen fuseerde zij met een aantal lokale coöperaties in de Cote d’Or. De naam Caves des Hautes-Côtes wordt binnenkort veranderd in Nuiton-Beaunoy, Onder die naam worden reeds alle wijnen gebotteld. Je treft de naam Nuiton-Beaunoy daarom aan op het etiket van een fles en tegen de gevel van de coöperatie. Mede omdat de deelnemers aan de coöperatie voor een groot deel uit de Hautes-Côtes afkomstig zijn, maken de Bourgognes uit dit wijndistrict nog een groot deel uit van het assortiment.

Door diverse fusies werden enkele interessante coöperaties toegevoegd aan Caves des Hautes Côtes met als bruidsschat een paar prestigieuze wijngaarden in de Côte d’Or, onder meer in Gevrey-Chambertin en Aloxe-Corton. Zo was de lokale coöperatie in Gevrey-Chambertin tot 1989 alleen-eigenaar van de 1er Cru wijngaard ‘Clos du Chapitre’. De hoofdprijs haalde de coöperatie binnen met percelen ‘Corton’, de grote Grand Cru wijngaard die in het noorden van de Côte de Beaune ligt.

Ik weet niet meer of het de eerste aankopen waren, maar een doosje Nuits-Saint-Georges en een doosje Volnay 1er Cru, beiden uit dat mooie jaar 2005, zijn me in ieder geval bijgebleven. Deze Bourgognes waren nota bene in de aanbieding. Intussen maakte ik ook kennis met de Gevrey-Chambertin ‘Clos du Chapitre’ en met de Pommard ‘Les Charmots’. De laatste twee namen klinken als een stel zwaargewichten, maar deze Bourgognes (beide een 1er Cru) bleken opvallend toegankelijk te zijn met reeds de nodige smaakreserves. Trouwens, ook geen zwaargewichten wat de prijs betreft.

Naast Bourgognes uit beide Hautes-Côtes bieden de AOC’s uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune waar voor hun geld. Bij Nuiton-Beaunoy mag je bijvoorbeeld denken aan een Chorey-lès-Beaune of een Marsannay. Natuurlijk kan het een stapje omhoog op de ladder en die trede nam ik vorig jaar met de Savigny-lès-Beaune ‘Les Lavières’ (1er Cru) uit 2014. Een voorbeeldige Bourgogne met werkelijk alles erop en eraan. Dit voorjaar moest ik vernemen dat de 2015 nóg beter was. Er was reeds in groten getale op deze Bourgogne ingetekend. Men had gelukkig nog een paar doosjes in het magazijn staan. Gelet op het grote succes van deze Bourgogne twijfelde men of registratie voor de verkoop in de winkel nog zinvol was. Gelukkig dat ik er spontaan om vroeg!

Jammer enerzijds, hoe ver die bourgondische successen reiken. Anderzijds word je hierdoor uitgenodigd het uitgebreide assortiment van deze uitstekende coöperatie verder te verkennen. Een volgende keer dus uitkijken naar de witte Bourgognes, want alle Bourgognes die ik in deze bijdrage aanhaalde, waren rood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.