De laatste coöperatie in de Côte d’Or

Nuiton-Beaunoy - Caves des Hautes Côtes de Beaune in Beaune

Nuiton-Beaunoy (Caves des Hautes Côtes de Beaune) in Beaune

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de vorige eeuw hadden vele wijndorpen in Bourgogne een eigen coöperatie. Totdat wijnboeren zagen dat de prijzen van de Bourgognes hoger en hogen werden en zij besloten dat het lonend was van hun druiven zelf wijn te maken. Vooral in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (Côte d’Or) verdwenen bijna alle coöperaties. De Cote d’Or kent welgeteld nog één samenwerkingsverband: Caves des Hautes Côtes de Beaune.

Er was ooit een coöperatie in de Hautes-Côtes de Beaune die precies 50 jaar geleden besloot zich aan de zuidrand van Beaune te vestigen. Door de jaren heen fuseerde zij met een aantal lokale coöperaties in de Cote d’Or. De naam van de coöperatie wordt binnenkort definitief veranderd in Nuiton-Beaunoy, Onder die naam worden reeds alle wijnen gebotteld. Je treft de naam Nuiton-Beaunoy’ derhalve aan op het etiket van een fles en tegen de gevel van het gebouw van de coöperatie. Omdat de deelnemers aan de coöperatie voor een groot deel afkomstig zijn uit de Hautes-Côtes maken de wijnen uit dit wijndistrict een groot deel uit van het assortiment.

Door verschillende fusies werden enkele interessante coöperaties toegevoegd aan Caves des Hautes Côtes de Beaune met als bruidsschat een paar prestigeuze wijngaarden, onder meer in Gevrey-Chambertin en Aloxe-Corton. Zo was de lokale coöperatie in Gevrey-Chambertin tot 1989 alleen-eigenaar van de 1er Cru wijngaard ‘Clos du Chapitre’. De hoofdprijs haalde de coöperatie binnen met een deel van de Grand Cru wijngaard ‘Corton’ die in het noorden van de Côte de Beaune ligt.

Niet de eerste aankoop, maar ik herinner me goed het doosje Nuits-Saint-Georges uit 2005. Vooral omdat het door een verkoopmedewerkster met ongekend veel enthousiasme werd aanbevolen. Uit dat legendarisch jaar kon men ook een mooie Volnay 1er Cru aanbieden. Intussen maakte ik ook kennis met de Gevrey-Chambertin ‘Clos du Chapitre’ en met de Pommard ‘Les Charmots’. Het klinkt als een stelletje zwaargewichten, maar beide varianten bleken jong reeds bijzonder aangenaam te zijn. Trouwens, ook geen zwaargewichten wat prijs betreft.

Naast een aantal uitstekende Hautes-Côtes zijn de appellations villages een goede keuze om mee te beginnen. Bij Nuiton-Beaunoy mag je denken aan een Chorey-lès-Beaune of een Marsannay. Natuurlijk kun je een stapje omhoog op de ladder en dat deed ik vorig jaar met een Savigny-lès-Beaune ‘Les Lavières’ (1er Cru) uit 2014. Een voortreffelijke Bourgogne. Dit voorjaar moest ik vernemen dat de 2015 nóg beter was. Er was reeds in groten getale op deze wijn ingetekend. Maar men had nog een paar doosjes in het magazijn. Gelet op het grote succes twijfelde men of registratie voor de verkoop in de winkel nog zinvol was. Gelukkig dat ik er spontaan om vroeg.

Ongelooflijk jammer enerzijds, hoe ver die Bourgondische successen reiken. Anderzijds word je hierdoor uitgenodigd het uitgebreide assortiment van deze uitstekende coöperatie verder te verkennen. Een volgende keer eens uitkijken naar de witte wijnen, want alle voorafgaande wijnen die ik benoemde, waren rood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.