De laatste coöperatie in de Côte d’Or

Nuiton-Beaunoy - Caves des Hautes Côtes de Beaune in Beaune

Nuiton-Beaunoy (Caves des Hautes Côtes de Beaune) in Beaune

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de vorige eeuw had bijna ieder wijndorp in Bourgogne een eigen coöperatie. Totdat wijnboeren besloten van hun druiven zelf wijn te maken. Vooral in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (Côte d’Or), waar het lonend was om voor jezelf te beginnen, verdwenen bijna alle coöperaties. De Cote d’Or kent welgeteld nog één samenwerkingsverband: Caves des Hautes Côtes de Beaune.

Er was ooit een coöperatie in de Hautes-Côtes de Beaune die precies 50 jaar geleden besloot zich aan de zuidrand van Beaune te vestigen. Door de jaren heen fuseerde zij met een aantal lokale coöperaties in de Cote d’Or. De naam van de coöperatie is niet veranderd. Er is in het begin van deze eeuw wel Nuiton-Beaunoyaan toegevoegd, de naam waaronder alle wijnen worden gebotteld en die je aantreft op het etiket van een fles (en tegen de gevel van het gebouw). Wijnen uit beide Hautes-Côtes (de Nuits en de Beaune) maken overigens nog steeds een groot deel uit van het assortiment. De deelnemers aan de coöperatie zijn voor een groot deel afkomstig uit de Hautes-Côtes.

Door verschillende fusies werden enkele interessante coöperaties toegevoegd aan Caves des Hautes Côtes de Beaune met en passant een paar lucratieve wijngaarden, onder meer in Gevrey-Chambertin en in Pommard. Zo was de lokale coöperatie in Gevrey-Chambertin tot 1989 alleen-eigenaar van de 1er cru wijngaard ‘Clos du Chapitre’. De hoofdprijs haalde de coöperatie binnen met een deel van de grand cru wijngaard ‘Corton’ die in het noorden van de Côte de Beaune ligt.

Niet de eerste aankoop, maar ik herinner me goed het doosje Nuits-Saint-Georges uit 2005. Vooral omdat het door een verkoopmedewerkster met ongekend veel enthousiasme (en emotie) werd aanbevolen. Het is nog steeds haar coup de coeur, zo gaf zij onlangs toe. Intussen maakte ik ook kennis met de Gevrey-Chambertin ‘Clos du Chapitre’ en met de Pommard ‘Les Charmots’. Het klinkt als een stelletje zwaargewichten, maar beide varianten bleken jong al bijzonder aangenaam te zijn. Trouwens, ook geen zwaargewichten wat prijs betreft.

Naast een aantal uitstekende Hautes-Côtes vormen ook de appellations villages een goede keuze om mee te beginnen. En te eindigen. Dat was zeker mijn indruk bij het proeven van een Chorey-lès-Beaune en een Marsannay. Natuurlijk kun je een stapje omhoog op de ladder met een 1er cru en dat deed ik vorig jaar met een Savigny-lès-Beaune ‘Les Lavières’ uit 2014. Een voortreffelijke Bourgogne. Dit voorjaar moest ik vernemen dat de 2015 nóg beter was. Er was reeds in groten getale op deze wijn ingetekend. Men had nog een paar doosjes in het magazijn. Gelet op het grote succes twijfelde men of registratie voor de verkoop in de winkel nog zinvol was. Gelukkig dat ik erom vroeg. Dat was blijkbaar een mot de passe om een paar flessen mee te krijgen.

Ongelooflijk jammer enerzijds: hoe ver die Bourgondische successen reiken. Aan de andere kant word je hierdoor uitgenodigd het uitgebreide assortiment van deze uitstekende coöperatie verder te verkennen. Een volgende keer eens uitkijken naar de witte wijnen, want alle voorafgaande wijnen die ik benoemde, waren allemaal rood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.