De laatste coöperatie in de Côte d’Or

Nuiton-Beaunoy - Caves des Hautes Côtes de Beaune in Beaune

Nuiton-Beaunoy (Caves des Hautes Côtes de Beaune) in Beaune

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de vorige eeuw hadden vele wijndorpen in Bourgogne een eigen coöperatie. Toen de wijnbouwers bemerkten dat de prijzen van de Bourgognes alsmaar hoger werden, bleek het lonend te zijn om zelf wijn te maken van de druiven. Vooral in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (Côte d’Or) verdwenen bijna alle coöperaties. De Cote d’Or (tezamen met beide Hautes-Côtes) kent welgeteld nog maar één samenwerkingsverband.

Er was ooit een coöperatie in de Hautes-Côtes de Beaune die 50 jaar geleden besloot zich aan de zuidrand van Beaune te vestigen. Door de jaren heen fuseerde zij met een aantal lokale coöperaties in de Cote d’Or. De naam ‘Cave des HautesCôtes wordt binnenkort veranderd in Nuiton-Beaunoy, Onder die naam worden reeds alle wijnen gebotteld. Je treft de naam Nuiton-Beaunoy’ aan op het etiket van een fles en tegen de gevel van het gebouw van de coöperatie. Mede omdat de deelnemers aan de coöperatie voor een groot deel uit de Hautes-Côtes afkomstig zijn, maken de wijnen uit dit district nog een groot deel uit van het assortiment.

Door fusies werden enkele interessante coöperaties toegevoegd aan Caves des Hautes Côtes met als bruidsschat een paar prestigeuze wijngaarden in de Côte d’Or, onder meer in Gevrey-Chambertin en Aloxe-Corton. Zo was de lokale coöperatie in Gevrey-Chambertin tot 1989 alleen-eigenaar van de 1er Cru wijngaard ‘Clos du Chapitre’. De hoofdprijs haalde de coöperatie binnen met een deel van ‘Corton’, de bekende Grand Cru wijngaard die in het noorden van de Côte de Beaune ligt.

Ik weet niet meer of het de eerste aankopen waren, maar een doosjes Nuits-Saint-Georges en een doosje Volnay 1er Cru uit het mooie jaar 2005 zijn me in ieder geval bijgebleven. Deze Bourgognes waren nota bene in de aanbieding. Intussen maakte ik ook kennis met de Gevrey-Chambertin ‘Clos du Chapitre’ en met de Pommard ‘Les Charmots’. Het klinkt tezamen als een stel zwaargewichten, maar beide Bourgognes bleken bijzonder toegankelijk en verrassend aangenaam te zijn. Trouwens, ook geen zwaargewichten wat de prijs betreft.

Naast Bourgognes uit beide Hautes-Côtes bieden de appellations villages uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune waar voor hun geld. Bij Nuiton-Beaunoy mag je bijvoorbeeld denken aan een Chorey-lès-Beaune of een Marsannay. Natuurlijk kan het een stapje omhoog op de ladder en die trede nam ik vorig jaar met een Savigny-lès-Beaune ‘Les Lavières’ (1er Cru) uit 2014. Een voorbeeldige Bourgogne met werkelijk alles erop en eraan. Dit voorjaar moest ik vernemen dat de 2015 nóg beter was. Er was reeds in groten getale op deze Bourgogne ingetekend. Men had gelukkig nog een paar doosjes in het magazijn staan. Gelet op het grote succes van deze Bourgogne twijfelde men of registratie voor de verkoop in de winkel nog zinvol was. Gelukkig dat ik er spontaan om vroeg.

Jammer enerzijds, hoe ver die bourgondische successen reiken. Anderzijds word je hierdoor uitgenodigd het uitgebreide assortiment van deze uitstekende coöperatie verder te verkennen. Een volgende keer dus uitkijken naar de witte Bourgognes, want alle voorafgaande Bourgognes die ik benoemde, waren rood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.