Surfen door Bourgogne

Een greep uit mijn favorieten (die onder ‘bladwijzers’ welteverstaan).

Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (B.I.V.B.)
Het B.I.V.B. behartigt de belangen van de wijnbouwers en de wijnhandelaren in Bourgogne. Een prachtige internetsite en het beste begin wat betreft informatie over wijn uit de Bourgogne. Je raakt niet uitgekeken (alle facetten rondom de wijnbouw in Bourgogne) en uitgeleerd (de nodige online cursussen) op deze internetpagina. Doe ten slotte een quiz welke Bourgogne het beste bij je past en je zult aangenaam worden verrast. Natuurlijk met het laatste nieuws uit Bourgogne. De internetpagina van het B.I.V.B. heeft een Engelse evenknie (Bourgogne Wines).

Burghound (Allen Meadows) / Burgundy Report (Bill Nanson)
Burghound wordt door kenners (en wijnproducenten) beschouwd als één van de beste sites over wijn uit de Bourgogne en is vooral in Engelstalige landen populair. Bijna alle informatie, ook de proefnotities, staat achter een betaalmuur. Op een vergelijkbare site, Burgundy Report genaamd en vreemd genoeg een stuk minder bekend, tref je wél gratis toegankelijke hoofdstukken aan met veel informatie over de wijnen en de wijnbouwers uit de Bourgogne. Zelfs actuele proefnotities worden soms vrijgegeven. Om beide betaalmuren te slechten moet je jaarlijks een stevig bedrag neertellen. “It’s not much money compared to the painful cost of landing on bad burgundies or pinots“, stelt Allen Meadows. Serieus, hoeveel slechte Bourgognes worden er nog bij de domeinen en coöperaties gemaakt? Het is tegenwoordig met zoveel kwaliteit meer een kwestie van smaak.

Bergman’s Bourgogne
Deze regelmatig geactualiseerde Engelstalige site is mijn persoonlijke favoriet. Veel informatie, met zoals het hoort de wijnbouwers en hun wijnen centraal. Bergman portretteert bekende en onbekende namen, gevestigde namen en jonge talenten. Hij heeft sowieso een goed oog voor actuele ontwikkelingen in de Bourgogne. Met veel achtergrondinformatie over de betreffende AOC’s. De geëngageerde grondhouding van de schrijver en zijn dienende rol maken dat deze actuele site een must om regelmatig te raadplegen. En dat helemaal voor nop.

Le Guide Hachette des Vin / bettane + desseauve
Wijngidsen presenteren hun bevindingen ook op internet. Le Guide Hachette des Vins biedt een overvloed aan informatie. Ook over de geschiedenis van de wijnaanbieders en referenties naar eerdere successen. Niet onbelangrijk: relatief gemakkelijk in het gebruik. Ik benoem ook de site van de heren Bettane en Desseauve (ooit werkzaam bij La Revue du vin de France). Zij brengen momenteel de populairste en best verkochte Franse wijngids uit. Die mag er inderdaad wezen, maar hun nogal bewerkelijke site bevindt zich ook grotendeels achter een betaalmuur.

La Revue du Vin de France / Bourgogne Aujourd’hui
Twee Franse wijntijdschriften staan onder mijn favorieten. Het vermaarde La Revue du Vin de France vindt vaak de weg naar de Bourgogne. Bourgogne Aujourd’hui gaat natuurlijk helemaal over de Bourgogne. Dit laatste tijdschrift heeft een glossy karakter, maar biedt een schat aan informatie over recent uitgebrachte wijnen middels de vele proefnotities. Helaas ook hier de nodige informatie verstopt achter een abonnement. Het actuele nieuws uit Bourgogne is wel te raadplegen. Enfin, het was al met al wel het eerste tijdschrift dat ik in Bourgogne uit de rek nam om te kopen (inmiddels ben ik op het tijdschrift geabonneerd). Lees je wijnnieuws liever in het Engels, dan is Decanter een goed alternatief.

Agri71
Een website die ik regelmatig raadpleeg, omdat ik tijdens mijn bezoeken aan Bourgogne in 71 verblijf. Het nummer 71 heeft betrekking op het departement Saône-et-Loire met de Côte Chalonnaise, de Mâconnais en een beetje Beaujolais. Agri71 heeft een menu met actueel wijnnieuws dat regelmatig wordt geüpdatet. Ook de meest belangrijke informatie uit de Côte d’Or vindt de weg naar Agri 71. Ook deze site is helaas onlangs (deels) achter een (gratis) abonnementsmuur gezet. Maar dan heb je ook wat. Vooral de actuele oogstrapporten bieden waardevolle informatie.

Le Bourguignon (blog Vins de Bourgogne)
Oh ja, ik blijk in Bourgogne een ver familielid te hebben. Regelmatige bijdragen en handzame overzichten. Een goede algemene introductie tot de Bourgogne (afzonderlijke wijnproducenten komen niet aan de orde) en af en toe de diepte in. Dit alles in het Frans uiteraard, maar overduidelijk geschreven door deskundige journalisten.

Pour une Encyclopédie des vins de Bourgogne
Last but not least. Een weelde aan artikelen geschreven door een echte professional: Patrick Essa, wijnbouwer binnen Domaine Buisson-Charles in Meursault. Indrukwekkende uitleg van terrois, climats en lieux-dits in de Bourgogne tot in de puntjes. Om de Bourgogne letterlijk en figuurlijk te leren doorgronden. Ook in het Frans, maar voor de echte liefhebber niet te missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.