Surfen door Bourgogne

Post jouw favoriete Bourgogne-link! (Wijn uit Bourgogne)

Post jouw favoriet!

Een greep uit mijn favorieten. Die onder ‘bladwijzers’ welteverstaan. (Klik op de vetgedrukte tekst voor de link.)

Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB)
Het BIVB behartigt de belangen van de wijnbouwers en de wijnhandelaren in Bourgogne. Een prachtige internetsite: accurate informatie over de appellations en de wijngaarden in Bourgogne. Je raakt niet uitgekeken op de gedetailleerde kaartjes. Verder uniek door de redactie van het boekje En route vers les Bourgognes (gratis te downloaden). Doe de quiz welke wijn het beste bij je past en je zult aangenaam worden verrast! Een uitgebreide agenda en zo hoort het. Zowel een Franse als een Engelse versie.

Burgundy-Report / All About Burgundy
Twee individuele sites met veel, heel veel informatie over wijn uit Bourgogne. De eerste site wordt door kenners bestempeld als een van de beste. De proefnotities staan helaas achter een betaalmuur. Voor tegen die 100 euro heb je natuurlijk ook een mooi doosje wijn. De titel van de tweede site doet het niet vermoeden, maar je hebt te maken met een Franse internetpagina. De schrijver Laurant Gotti is bekend in en met Bourgogne. Hij schreef onder meer het voorwoord in een van de beste boeken over wijn uit Bourgogne: Les Vins de Bourgogne (auteurs: Sylvian Pitiot en Jean-Charles Servant). Deze internetpagina is gratis te besurfen. Laat de Franse taal je niet ontmoedigen. Anders is Bergman’s Burgundy is een erg goede Engelstalige site met veel aandacht voor de wijnbouwers zelf.

Le Guide Hachette des Vin / Gilbert & Gaillard
Wijngidsen presenteren hun bevindingen ook op internet. Le Guide Hachette des Vins biedt een overvloed aan informatie. Ook over de geschiedenis van de wijnaanbieders en referenties naar eerdere successen. Niet onbelangrijk: relatief gemakkelijk in het gebruik. Vergelijk deze internetpagina maar eens met de bewerkelijke site van een andere vermaarde wijngids: Gilbert & Gaillard. Het laatste woord is uiteraard aan jou. 

La Revue du Vins de France / Bourgogne Aujourd’hui
Twee Franse tijdschriften staan onder mijn favorieten. Het vermaarde La Revue du Vins de France vindt vaak de weg naar Bourgogne. Bourgogne Aujourd’hui gaat natuurlijk helemaal over Bourgogne. Helaas heeft dit laatste tijdschrift een behoorlijk glossy karakter. Je mocht willen dat er nog meer proefnotities worden vermeld of lijstjes waarin domeinen en wijnen worden aanbevolen. Sowieso veel informatie verstopt achter een abonnement. Enfin, het is wel het eerste tijdschrift dat ik in Bourgogne uit de rek haal om er even in te bladeren. (Lees je wijnnieuws liever in het Engels, dan is Decanter een goed alternatief.)

Bourgondië Toerisme
Best een aardige internetpagina. Veel adviezen wat te doen en te laten in Bourgogne, zelfs buiten de platgetreden paden. Natuurlijk ook over wijn, wijnroutes en proefkelders. De vermelding van domeinen, coöperaties en handelshuizen is een plus, maar verre van volledig. Het geeft daarom een wat willekeurige indruk. Geen vermelding van openingstijden. Moet je van tevoren een afspraak maken? En daar komt En route vers les Bourgognes om de hoek kijken.

Agri71
Ten slot een website die ik onlangs vond en regelmatig raadpleeg. Het departementsnummer 71 heeft betrekking op Saône-et-Loire (Côte Chalonnaise, Mâconnais en een beetje Beaujolais). Agri71 heeft een menu met actueel wijnnieuws. Voldoende ideeën om je agenda verder mee te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.