Surfen door Bourgogne

Een greep uit mijn favorieten. Die onder ‘bladwijzers’ welteverstaan.

Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB)
Het BIVB behartigt de belangen van de wijnbouwers en de wijnhandelaren in Bourgogne. Een prachtige internetsite en zonder meer het beste begin voor informatie over wijnen uit de Bourgogne. Accurate informatie over alle appellations. Doe de quiz welke Bourgogne het beste bij je past en je zult aangenaam worden verrast. Je raakt niet uitgekeken (alle facetten rondom de wijnbouw in Bourgogne) en uitgeleerd (de nodige online cursussen) op deze internetpagina. Met het laatste nieuws uit Bourgogne. Ook in het Engels!

Burghound (Allen Meadows) / Burgundy-Report (Bill Nanson)
Burghound wordt door kenners beschouwd als een van de beste sites over wijn uit Bourgogne en is vooral in Engelstalige landen populair. Bijna alle informatie, ook de proefnotities, staat achter een betaalmuur. Op een vergelijkbare site, ‘Burgundy-Report‘ genaamd en vreemd genoeg een stuk minder bekend, tref je wél gratis toegankelijke hoofdstukken aan met veel informatie over wijnen en wijnbouwers uit de Bourgogne. Zelfs actuele proefnotities worden soms vrijgegeven. Om beide betaalmuren te slechten moet je jaarlijks een stevig bedrag neertellen. “It’s not much money compared to the painful cost of landing on bad burgundies or pinots“, stelt Allen Meadows. Serieus, hoeveel slechte Bourgognes worden er nog bij de domeinen en coöperaties gemaakt? Het is tegenwoordig met zoveel kwaliteit meer een kwestie van smaak.

Bergman’s Bourgogne
Deze actuele Engelstalige site is mijn persoonlijke favoriet. Veel informatie met zoals het hoort de wijnbouwers en hun wijnen centraal. Bergman portretteert bekende en onbekende namen, gevestigde namen en jonge talenten. Hij heeft sowieso een goed oog voor actuele ontwikkelingen in Bourgogne. Met veel achtergrondinformatie over de betreffende AOC’s. De bescheiden grondhouding van de schrijver en zijn dienende rol maken dat deze actuele site een must om regelmatig te raadplegen. En dat helemaal voor nop.

Le Guide Hachette des Vin / Bettane & Desseauve
Wijngidsen presenteren hun bevindingen ook op internet. Le Guide Hachette des Vins biedt een overvloed aan informatie. Ook over de geschiedenis van de wijnaanbieders en referenties naar eerdere successen. Niet onbelangrijk: relatief gemakkelijk in het gebruik. Ik benoem ook de site van de heren Bettane & Desseauve (ooit werkzaam bij La Revue du vin de France). Zij brengen momenteel de populairste en best verkochte Franse wijngids uit. Die mag er inderdaad wezen, maar hun helaas bewerkelijke site bevindt zich grotendeels achter een betaalmuur.

La Revue du Vin de France / Bourgogne Aujourd’hui
Twee Franse wijntijdschriften staan onder mijn favorieten. Het vermaarde La Revue du Vins de France vindt vaak de weg naar de Bourgogne. Bourgogne Aujourd’hui gaat natuurlijk helemaal over Bourgogne. Dit laatste tijdschrift heeft een behoorlijk glossy karakter, maar biedt een schat aan informatie over recent uitgebrachte wijnen middels de vele proefnotities. Helaas ook hier de nodige informatie verstopt achter een abonnement. Enfin, het is wel het eerste tijdschrift dat ik in Bourgogne uit de rek haal om te kopen. Lees je wijnnieuws liever in het Engels, dan is Decanter een goed alternatief.

Agri71
Een website die ik regelmatig raadpleeg, omdat ik tijdens mijn bezoeken aan Bourgogne in 71 verblijf. Het nummer 71 heeft betrekking op het departement Saône-et-Loire met de Côte Chalonnaise, de Mâconnais en een beetje Beaujolais. Agri71 heeft een menu met actueel wijnnieuws dat regelmatig wordt geüpdatet. Ook de meest belangrijke informatie uit de Côte d’Or vindt de weg naar Agri 71. Ook deze site is helaas onlangs (deels) achter een (gratis) abonnementsmuur gezet. Die ik ook nog een keer moeilijk vind om te slechten.

Le Bourguignon (blog Vins de Bourgogne)
Oh ja, ik blijk in Bourgogne een ver familielid te hebben. Actueel, regelmatige bijdragen en handzame overzichten. Een goede introductie tot de Bourgogne en af en toe de diepte in, maar wel in het Frans uiteraard.

Pour une Encyclopédie des vins de Bourgogne
Last but not least. Een weelde aan artikelen van een echte professional: Patrick Essa, wijnbouwer binnen Domaine Buisson-Charles in Meursault. Uitleg van climats en lieux-dits in de Bourgogne tot in de puntjes. Om de Bourgogne te leren kennen en begrijpen. Ook in het Frans, maar voor de echte liefhebber niet te missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.