Surfen door Bourgogne

Een greep uit mijn favorieten. Die onder ‘bladwijzers’ welteverstaan.

Post jouw favoriete Bourgogne-link! (Wijn uit Bourgogne)

Post jouw favoriete Bourgogne-link

Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB)
Het BIVB behartigt de belangen van de wijnbouwers en de wijnhandelaren in Bourgogne. Een prachtige internetsite en het beste begin voor informatie over de wijnen in Bourgogne: accurate informatie over de appellations in Bourgogne. Doe de quiz welke Bourgogne het beste bij je past en je zult aangenaam worden verrast. Je raakt niet uitgekeken en uitgeleerd (met zelfs online cursussen) op deze internetpagina (Franse/Engelse versie).

Burghound (Allen Meadows) / Burgundy-Report (Bill Nanson)
Burghound wordt door kenners beschouwd als een van de beste sites over wijn uit Bourgogne en is vooral in Engelstalige landen populair. Bijna alle informatie, ook de proefnotities, staat achter een betaalmuur. Op een vergelijkbare site, ‘Burgundy-Report‘ genaamd, vreemd genoeg een stuk minder bekend, tref je wél gratis toegankelijke hoofdstukken aan met veel informatie over de wijnen uit Bourgogne. Zelfs actuele proefnotities worden soms vrijgegeven. Om beide betaalmuren te slechten moet je jaarlijks een behoorlijk bedrag neertellen. “It’s not much money compared to the painful cost of landing on bad burgundies or pinots“, stelt Allen Meadows. Serieus, hoeveel slechte Bourgognes worden er nog bij de domeinen en coöperaties gemaakt? Het is tegenwoordig met zoveel kwaliteit meer een kwestie van smaak.

Bergman’s Bourgogne
Deze actuele Engelstalige site is mijn persoonlijke favoriet. Veel informatie met zoals het hoort de wijnbouwers en hun wijnen centraal. Bergman portretteert bekende en onbekende namen, gevestigde namen en jonge talenten. Sowieso met veel achtergrondinformatie over de betreffende appellations. De bescheiden grondhouding van de schrijver en zijn dienende rol maken dat deze site een must om regelmatig te raadplegen. En dat helemaal voor nop.

Le Guide Hachette des Vin / Bettane & Desseauve
Wijngidsen presenteren hun bevindingen ook op internet. Le Guide Hachette des Vins biedt een overvloed aan informatie. Ook over de geschiedenis van de wijnaanbieders en referenties naar eerdere successen. Niet onbelangrijk: relatief gemakkelijk in het gebruik. Ik benoem ook de site van de heren Bettane & Desseauve (ooit werkzaam bij La Revue du Vins de France). Zij brengen momenteel de populairste en best verkochte Franse wijngids uit.

La Revue du Vins de France / Bourgogne Aujourd’hui
Twee Franse wijntijdschriften staan onder mijn favorieten. Het vermaarde La Revue du Vins de France vindt vaak de weg naar de Bourgogne. Bourgogne Aujourd’hui gaat natuurlijk helemaal over Bourgogne. Dit laatste tijdschrift heeft een behoorlijk glossy karakter, maar heeft een schat aan informatie over recent uitgebrachte wijnen middels de vele proefnotities. Helaas ook hier de nodige informatie verstopt achter een abonnement. Enfin, het is wel het eerste tijdschrift dat ik in Bourgogne uit de rek haal om te kopen. Lees je wijnnieuws liever in het Engels, dan is Decanter een goed alternatief.

Agri71
Een website die ik regelmatig raadpleeg, omdat ik tijdens mijn bezoeken aan Bourgogne in 71 verblijf. Het nummer 71 heeft betrekking op het departement Saône-et-Loire met de Côte Chalonnaise, de Mâconnais en een beetje Beaujolais. Agri71 heeft een menu met actueel wijnnieuws dat regelmatig wordt geüpdatet. Ook de meest belangrijke informatie uit de Côte d’Or vindt de weg naar Agri 71. Helaas onlangs achter een (gratis) abonnementsmuur gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.