Surfen door Bourgogne

Post jouw favoriete Bourgogne-link! (Wijn uit Bourgogne)

Post jouw favoriet!

Een greep uit mijn favorieten. Die onder ‘bladwijzers’ welteverstaan. (Klik op de vetgedrukte tekst voor de link.)

Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB)
Het BIVB behartigt de belangen van de wijnbouwers en de wijnhandelaren in Bourgogne. Een prachtige internetsite en het beste begin voor informatie over de wijnen in Bourgoge: accurate informatie over de appellations en de wijngaarden in Bourgogne. Je raakt niet uitgekeken op de gedetailleerde kaartjes. Verder uniek door de presentatie van het boekje En route vers les Bourgognes (gratis te downloaden). Doe de quiz welke wijn het beste bij je past en je zult aangenaam worden verrast! Een uitgebreide agenda. Zowel een Franse als een Engelse versie.

Burgundy-Report / All About Burgundy
Twee individuele sites met veel informatie over de wijnen uit Bourgogne. De eerste site wordt door kenners bestempeld als één van de beste. De meeste proefnotities staan helaas achter een betaalmuur (tegen de 100 euro per jaar). De titel van de tweede site doet het niet vermoeden, maar je hebt te maken met een Franse internetpagina. De schrijver Laurant Gotti is bekend in en met Bourgogne. Hij schreef onder meer het voorwoord in een van de beste boeken over wijn uit Bourgogne: Les Vins de Bourgogne (auteurs: Sylvian Pitiot en Jean-Charles Servant). Ik mocht wel willen dat hij zijn site wat vaker ververst *).

Bergman’s Bourgogne
Deze actuele Engelstalige site is mijn persoonlijke favoriet. Veel informatie met zoals het hoort de wijnbouwers en hun wijnen centraal. Portretteert bekende en onbekende namen, gevestigde en opkomende namen. Sowieso met veel achter-grond over de wijnen uit Bourgogne. Een genot om regelmatig te raadplegen.

Le Guide Hachette des Vin / Bettane & Desseauve
Wijngidsen presenteren hun bevindingen ook op internet. Le Guide Hachette des Vins biedt een overvloed aan informatie. Ook over de geschiedenis van de wijnaanbieders en referenties naar eerdere successen. Niet onbelangrijk: relatief gemakkelijk in het gebruik. Ik benoem ook de site van de heren Bettane & Desseauve (ooit werkzaam bij La Revue du Vins de France). Zij brengen momenteel de populairste Franse wijngids uit.

La Revue du Vins de France / Bourgogne Aujourd’hui
Twee Franse tijdschriften staan onder mijn favorieten. Het vermaarde La Revue du Vins de France vindt vaak de weg naar Bourgogne. Bourgogne Aujourd’hui gaat natuurlijk helemaal over Bourgogne. Dit laatste tijdschrift heeft een behoorlijk glossy karakter, maar heeft een schat aan informatie over recent uitgebrachte wijnen middels de vele proefnotities. Helaas ook hier de nodige informatie verstopt achter een abonnement. Enfin, het is wel het eerste tijdschrift dat ik in Bourgogne uit de rek haal om te kopen. (Lees je wijnnieuws liever in het Engels, dan is Decanter een goed alternatief.)

Bourgondië Toerisme
Een internetpagina die het benoemen zeker waard is. Veel adviezen wat te doen en te laten in Bourgogne, zelfs buiten de platgetreden paden. Natuurlijk ook over wijn, wijnroutes en proefkelders. De vermelding van domeinen, coöperaties en handelshuizen is een plus, maar verre van volledig. Het geeft daarom een wat willekeurige indruk. Helaas geen vermelding van openingstijden. Tevens geen vermelding of het maken van een afspraak noodzakelijk is.

Agri71
Ten slot een website die ik regelmatig raadpleeg. Het nummer 71 heeft betrekking op het departement Saône-et-Loire met de Côte Chalonnaise, Mâconnais en een beetje Beaujolais. Agri71 heeft een menu met actueel wijnnieuws. Belangrijk nieuws uit de Côte d’Or vindt ook de weg naar deze site. Er worden voldoende ideeën aangereikt om de agenda verder mee te vullen.

*) Update 09/2019: site (tijdelijk?) uit de lucht. Wel nog een Facebook account.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.