Wandelen in Chalon-sur-Saône

Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)
Chalon-sur-Saône: van Rue Saint-Vincent naar Place Saint-Vincent

Door te kiezen voor een vaste verblijfplaats in de Côte Chalonnaise, kreeg ik er de bijbehorende stad gratis bij: Chalon-sur-Saône. Zeker, Dijon heeft de mooiste kunstschatten, Beaune heeft de meeste wijnwinkels en Mâcon heeft die mediterrane charme. Het toeristen luwe Chalon-sur-Saône heeft echter mijn hart. Ik parkeer de auto doorgaans bij het Centre commercial Chalon Sud, gelegen aan de oostoever van de rivier de Saône en loop van hieruit naar het centrum van de stad.

Het is een regelrecht cliché om te veronderstellen dat supermarkten geen goede wijnen verkopen. De Engelse wijnschrijver Patrick Matthews noemt en roemt zelfs de Carrefour-vestiging gelegen in het genoemde Centre commercial Chalon Sud: “Many good local growers are represented here.” Er staan altijd wel een paar flessen in de aanbieding. Om maar te zwijgen van de kleine en grote wijnmarkten.

Het is vanaf het winkelcentrum een korte wandeling (een kwartier) naar het centrum van de stad, eerst via een wandelbrug over een zijtak van de Saône (beneden de jachthaven), vervolgens over Pont Saint-Laurant. Kijk, voordat je de Saône oversteekt, over je rechterschouder en je ziet de vele restaurants in Rue de Strasbourg. Een mooie locatie om te lunchen of te dineren bij één van de beste bistro’s van de stad. Verder is het hier rustig, want de straat is afgeschermd voor gemotoriseerd verkeer. Op nr. 36 ligt een goede wijnwinkel (Terroirs & Millésimes).

Wanneer je na Pont Saint-Laurant een drukke straat oversteekt, ben je in het centrum van Chalon-sur-Saône. Door echter linksaf te slaan, loop je over de kade langs de rivier Saône. Na 200 meter zie je rechts Musée Nicephore Niépce. Naast aandacht voor historische fotoapparatuur, wordt er steeds meer ruimte ingericht voor het tentoonstellen van moderne foto’s. Twee jaar geleden raakte ik niet uitgekeken op een deel van het oeuvre van de fotograaf Léon Herschtritt. Houd de site van dit museum onder de aandacht voor de actuele projecten.

Enkele tientallen meters verder staat zowaar een standbeeld van meneer Nièpce. Sla hier, de VVV in het hoekpand, rechtsaf (Rue General de Clerc). Aan het einde van deze straat (1 Place Général de Gaulle) ligt links een boekhandel (Develay) met een goede selectie boeken en tijdschriften over Bourgogne (en over wijn). Intussen zag je links La Place de Hotel de Ville met Église Sint-Pierre en Musée Denon (regionale kunst, archeologische vondsten en zelfs een paar Hollandse meesters). Overigens ligt de mooiste boekwinkel van Chalon-sur-Saône in de nabijgelegen (3) Rue des Tonneliers (Librairie Mandragore).

Steek het plein over in oostelijke richting en je kunt vervolgens door Monoprix lopen. Mijn bourgondische gastheer vertelde me ooit dat Monoprix een van de meest luxueuze supermarkten in Frankrijk is. Binnen de levensmiddelenafdeling kun je wijn kopen. Mij viel meteen het grote aanbod Bourgognes op van Maison Chanson en dat is inderdaad één van de duurste handelshuizen in Beaune. Leuk om in de Monoprix langs deze en andere flessen te lopen, maar er zijn in Chalon-sur-Saône betere (en goedkopere) adressen om wijn te kopen.

Weer buiten, via de andere toegang tot de Monoprix, rechtsaf en via de Grande Rue terug richting de Saône. Vlak voor Rue Saint-Vincent ligt rechts Nicolas. Nicolas is te vergelijken met onze Gall & Gall. Ook in Bourgogne betekent dat veel wijn en een kleine verzameling likeuren. Ik loop altijd even naar binnen, want Nicolas is zo slim om in ieder prijssegment een aantrekkelijke aanbieding te plaatsen. De Nicolas in Chalon-sur-Saône heeft een vriendelijke en kundige eigenaar, met wie ik graag een praatje maak over al dat moois uit de Bourgogne. En ja, ik loop menigmaal met een fles onder de arm verder.

Linksaf en Rue Saint-Vincent met haar karakteristieke vakwerkhuizen brengt je bij Place Saint-Vincent met de gelijknamige kathedraal. Place Saint-Vincent is wat mij betreft het hart van Chalon-sur-Saône. Hier is twee keer per week een markt (vrijdag- en zondagochtend). Ten minste een goed alternatief voor de drukke weekmarkt in Beaune. Verder is Place Saint-Vincent een populaire bestemming voor een middagmaal of een drankje. Misschien merk je vanachter je versnapering Le Cellier Saint-Vincent op, naast Nicolas een van de beste wijnwinkels in het centrum van de stad. De kathedraal is in architectonisch opzicht een ratatouille, maar straalt voldoende warmte uit die je uitnodigt om even naar binnen te lopen.

In de kathedraal kun je in alle rust nadenken over de dingen van het leven en je voorbereiden op het bezoek aan een van de mooiste adressen in Bourgogne om wijn te proeven en te kopen: La Maison des Vins (2 Promenade Sainte Marie, ongeveer 500 meter achter de kathedraal). De laatste keer dat ik rondliep in dit promotiepunt voor de wijnen uit de Côte Chalonnaise, telde ik rond de 140 verschillende exemplaren die je kunt kopen tegen domein- of coöperatieprijs. Op de eerste verdieping is het Restaurant de la Maison des Vins gevestigd. Je kunt weer op adem komen in het belendende Parc Georges Nouelle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.