Wandelen in Chalon-sur-Saône

Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)
Chalon-sur-Saône: van Rue Saint-Vincent naar Place Saint-Vincent

Door te kiezen voor een vaste verblijfplaats in de Côte Chalonnaise kreeg ik er de bijbehorende stad gratis bij: Chalon-sur-Saône. Dijon heeft de mooiste bourgondische kunstschatten, Beaune heeft de meeste wijnwinkels en Mâcon heeft die mediterrane charme. Het toeristluwe Chalon-sur-Saône heeft mijn hart. Ik parkeer de auto doorgaans bij het Centre commercial Chalon Sud, gelegen aan de oostoever van de rivier Saône en loop van hieruit naar het centrum van de stad.

Het is een regelrecht cliché om te veronderstellen dat supermarkten geen goede wijnen verkopen. De Engelse wijnschrijver Patrick Matthews roemde in zijn boek Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track (2005) zelfs de Carrefour-vestiging die in het Centre commercial Chalon Sud is gevestigd: “Many good local growers are represented here.” In de gemoderniseerde wijnhoek staan altijd enkele flessen in de aanbieding. Om maar te zwijgen van de kleine en grote wijnmarkten (Foires aux Vins). In deze hypermarché tref je uiteraard een overvloed aan mooie dingen aan om een goede Bourgogne mee te begeleiden.

Het is vanaf het winkelcentrum een korte wandeling (een kwartier) naar het centrum van de stad. Eerst loop je via een wandelbrug (Passarelle Pierre Soubrane) over een zijtak van de Saône (beneden de jachthaven). Links- of rechtsom (of rechtdoor en linksaf door een stukje Rue de Strasbourg), je komt uiteindelijk bij de grote Pont Saint-Laurant die je naar het centrum leidt. Kijk, voordat je de Saône oversteekt, over je rechterschouder en je ziet de vele eetgelegenheden in Rue de Strasbourg. Een mooie locatie om te lunchen of te dineren bij één van de beste bistro’s van de stad. Het is hier verder rustig, want de straat is afgeschermd voor gemotoriseerd verkeer. Op nr. 36 ligt een goede wijnwinkel (Terroirs & Millésimes). Maar misschien was je reeds door Rue de Strasbourg gelopen.

Wanneer je na Pont Saint-Laurant een drukke straat oversteekt, wandel je naar het centrum van Chalon-sur-Saône. Door echter linksaf te slaan (Quai de Messageries), loop je over de kade langs de rivier Saône. Na 200 meter zie je rechts Musée Nicephore Niépce. Naast aandacht voor historische fotoapparatuur, wordt er steeds meer ruimte ingericht voor het tentoonstellen van moderne foto’s. Enkele jaren geleden raakte ik niet uitgekeken op een deel van het oeuvre van de fotograaf Léon Herschtritt. Houd de site van dit museum onder de aandacht voor de actuele projecten.

Enkele tientallen meters verder staat zowaar een standbeeld van meneer Nièpce. Sla hier, de VVV in het hoekpand, rechtsaf (Rue General de Clerc). Aan het einde van deze straat (1 Place Général de Gaulle) ligt links de boekhandel Develay met een goede selectie boeken en tijdschriften over Bourgogne (en over wijn). Intussen zag je links La Place de Hotel de Ville met Église Sint-Pierre en Musée Denon (regionale kunst, archeologische vondsten en zelfs een paar Hollandse meesters).

Steek het plein (een parkeerplaats voor auto’s) over in oostelijke richting en je kunt vervolgens door Monoprix lopen. Monoprix is luxueus warenhuis annex supermarkt in Frankrijk (wordt af en toe vergeleken met onze Albert Heijn). Binnen de levensmiddelenafdeling kun je wijn kopen. Mij viel meteen het grote aanbod Bourgognes op van Maison Chanson en dat is inderdaad één van de duurste handelshuizen in Beaune. Leuk om in de Monoprix langs deze en andere flessen te lopen, maar er zijn in Chalon-sur-Saône leukere en goedkopere adressen om wijn te kopen.

Weer buiten, via de andere toegang tot de Monoprix, bevind je je op Place de Beaune, waar wij rechtsaf slaan en via de Grande Rue teruglopen richting de Saône. Na pakweg 200 meter zie je een straat naar rechts (Rue des Tonneliers) met vrijwel meteen links de mooiste boekhandel van Chalon-sur-Saône: Librairie Mandragore.

Terug in de Grande Rue. Op nr. 9 opende in juni 2021 een winkel van Cave de Mazenay. Cave de Mazenay is een handelshuis dat in de Côtes du Couchois is gevestigd. Uiteraard een groot aanbod Bourgognes uit dit relatief onbekende bourgondische wijndistrict, maar inmiddels ook met enkele mooie variëteiten uit de Côte Chalonnaise. Meest exclusief: de rode Savigny-lès Beaune en rode Maranges (1er Cru). Uitermate vriendelijke prijzen, maar dat zijn wij gewend van dit handelshuis met zijn slogan ‘Des grands vins à petits prix‘.

Bijna aan het einde van de Grande Rue, vlak voor Rue Saint-Vincent, ligt rechts Nicolas. Nicolas is te vergelijken met onze Gall & Gall. Ook in Bourgogne betekent dat veel wijn en een kleine verzameling likeuren. Ik loop altijd even naar binnen, want Nicolas is zo slim om in ieder prijssegment een aantrekkelijke aanbieding te plaatsen. De Nicolas in Chalon-sur-Saône heeft een vriendelijke en kundige eigenaar, met wie ik graag een praatje maak over al dat moois uit de Bourgogne. Hij helpt je graag om een keuze te maken tussen de vele Bourgognes die Nicolas verkoopt.

Linksaf en Rue Saint-Vincent met haar karakteristieke vakwerkhuizen brengt je bij Place Saint-Vincent met de gelijknamige kathedraal. Place Saint-Vincent is het hart van Chalon-sur-Saône. Hier is twee keer per week een markt (vrijdag- en zondagochtend). Ten minste een goed alternatief voor de drukke weekmarkt in Beaune. Place Saint-Vincent is verder een populaire bestemming voor een middagmaal of een drankje. Misschien bemerk je vanachter je versnapering Le Cellier Saint-Vincent op, één van de beste wijnwinkels in het centrum van de stad. De kathedraal is in architectonisch opzicht een ratatouille, maar straalt voldoende warmte uit die je uitnodigt om even naar binnen te lopen.

In de kathedraal kun je in alle rust nadenken over de dingen van het leven en je voorbereiden op het bezoek aan één van de mooiste adressen in Bourgogne om wijn te proeven en te kopen: La Maison des Vins (2 Promenade Sainte Marie, ongeveer 500 meter achter de kathedraal). De laatste keer dat ik rondliep in dit promotiepunt voor de wijnen uit de Côte Chalonnaise, telde ik rond de 140 verschillende exemplaren die je kunt kopen tegen domein- of coöperatieprijs. Alle gelegenheid om ze eerst te proeven onder begeleiding van deskundige medewerkers. Op de eerste verdieping is het Restaurant de la Maison des Vins gevestigd. Met een beetje geluk, het is er doorgaans druk, zou je ook in de buurt van La Maison des Vins je auto (gratis) kunnen parkeren. Je kunt op adem komen in het belendende Parc Georges Nouelle.

N.b.: deze bijdrage is geüpdatet in juli 2021.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.