Volnay: Bourgogne op eenzame hoogte

Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay

Volnay mag zich verblijden met een grote schare fans. Het wijndorp kent geen wijngaarden die de Grand Cru-status dragen, toch is Volnay een appellation village die als geen ander wordt geadoreerd, omhelsd en geliefkoosd. Ook de Amerikaanse (wijn-)schrijver Jay McInerney is een uitgesproken liefhebber van de wijnen uit dit dorp in de Côte de Beaune. Hij omschrijft de wijnen uit Volnay als delicaat en etherisch. In meer aardse tonen benoemt hij het florale en zijde-achtige karakter van een Volnay. Wijn uit Volnay wordt verder, zowel in de literatuur als door de wijnbouwers zelf, omschreven als ‘zacht’ en ‘vrouwelijk’. De beschrijving ‘vrouwelijk’ wordt gebruikt om de wijnen uit Volnay te plaatsen tegenover de zogenaamde ‘mannelijke’ wijnen uit de rivaliserende buurgemeente Pommard.

Bezoek Volnay spontaan en je wordt geconfronteerd met een serene stilte, hooguit verstoord door een wijnbouwer die met de tractor op weg is naar een wijngaard. Enige voorbereiding, meestal middels een telefoontje vooraf, is aan te bevelen. In het handzame boekje En route vers les Bourgognes (verkrijgbaar bij een VVV of te downloaden via de site van het Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne) staan enkele domeinen die zijn te bezoeken middels vaste openingstijden.

Wil je het wijndorp Volnay bezoeken en op een grootste manier je slag slaan, is het vooral uitkijken naar een moment waarop de domeinen tegelijkertijd hun deuren openen. De eerst volgende gelegenheid is L’Élégance des Volnay, een jaarlijks evenement dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 23 juni a.s. Maar liefst 33 domeinen, ook de beroemde (Domaine Marquis d’Angerville, Domaine Michel Lafarge), geven acte de présence.

Voor Volnay hoef je uiteraard niet naar Volnay zelf te gaan. In het nabijgelegen Beaune kun je een Volnay kopen bij een van de betere handelshuizen. Maison Louis Jadot weet wel raad met de rode wijnen uit Bourgogne. Menigmaal excelleerde het handelshuis met een Volnay.

Tijdens mijn eerste en laatste spontane bezoek aan Volnay maakte ik kennis met de smalle en kronkelige straten die achter de kerk liggen en naarmate je het dorp uitrijdt een steeds groter stijgingspercentage kennen. Volnay is het wijndorpje binnen de Côte de Beaune met de hoogste altitude. Vandaar de spreuk die onder meer is te vinden in een lokale wandelgids: ‘En dépit de Pommard et Meursault. C’est toujours Volnay le plus haut.

Inmiddels weet ik dat het volstaat om de auto te parkeren op het pleintje aan de rand van het dorp. Het zijn maar enkele stappen naar Domaine Christophe Vaudoisey. Hier wordt voortreffelijke Volnay gemaakt. Ik begon met de aankoop van de appellation villages uit 2014. De daarop volgende jaren volstond ik met die ‘gewone’ Volnay. In alle jaargangen tref je het florale karakter (hint van viooltjes) en klein rood en blauw fruit (een vleugje cassis) aan, eigenschappen die een goede Volnay mede typeren. Vraag aan Christophe Vaudoisey om zijn persoonlijke keuze kenbaar te maken en hij zal voor jou zijn 1er Cru ‘Les Mitans’ inschenken. De wijnen van het domein vertegenwoordigen het vriendelijke karakter van een goede Volnay. En ja, ook de prijzen bij dit domein zijn vriendelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.