Volnay: Bourgogne op eenzame hoogte

Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay

Volnay mag zich verblijden met een grote schare fans. Het wijndorp heeft geen Grands Crus wijngaarden. Toch worden de wijnen uit Volnay als weinig anderen geadoreerd, omhelsd en geliefkoosd. Ook de Amerikaanse (wijn-)schrijver Jay McInerney is een uitgesproken liefhebber van de wijnen uit dit dorp in het hart van de Côte de Beaune. McInerney omschrijft de wijnen uit Volnay als “delicaat” en “etherisch”. In meer aardse tonen benoemt hij het florale en zijdeachtige karakter van een Volnay. Wijn uit Volnay wordt verder, zowel in de literatuur als door de wijnbouwers zelf, omschreven als ‘zacht’ en ‘vrouwelijk’. Het ‘vrouwelijke’ karakter van een Volnay wordt vervolgens geplaatst tegenover de zogenaamde ‘mannelijke’ wijnen uit de rivaliserende buurgemeente Pommard.

Wil je Volnay bezoeken en op een grootste manier je slag slaan, is het vooral uitkijken naar het moment waarop de domeinen tegelijkertijd hun deuren openen. De eerstvolgende gelegenheid is het evenement Élégance des Volnay dat binnenkort plaatsvindt, te weten op zaterdag 23 juni a.s. Maar liefst 33 domeinen, ook de beroemde (onder meer Domaine Marquis d’Angerville en Domaine Michel Lafarge), geven acte de présence. Lees je deze bijdrage later, wees gerust, het is een jaarlijks terugkerende happening.

Bezoek Volnay spontaan en je wordt geconfronteerd met een serene stilte, hooguit verstoord door een wijnbouwer die met de tractor op weg is naar een wijngaard. Enige voorbereiding bij een bezoek aan een domein, meestal middels een telefoontje vooraf, is in Volnay zeker aan te bevelen. In het handzame boekje En route vers les Bourgognes (verkrijgbaar bij een VVV of te downloaden via de site van het Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne) staat een aantal adressen van domeinen speciaal geoutilleerd voor een gastvrije ontvangst van individuele bezoekers.

Tijdens mijn eerste en laatste spontane bezoek aan Volnay maakte ik kennis met de smalle en kronkelige straten die achter de kerk liggen. Naarmate je het dorp uitrijdt, kennen zij een steeds groter stijgingspercentage. Volnay is het wijndorpje binnen de Côte de Beaune met de hoogste altitude. Vandaar de spreuk die onder meer is te vinden in een lokale wandelgids: ‘En dépit de Pommard et Meursault. C’est toujours Volnay le plus haut.

Volhard je in de klim, kom je uit in de Hautes-Côtes de Beaune. Vaak hebben de wijnbouwers hier ook een perceeltje wijngaard in Volnay in hun bezit. Hun Volnay is menigmaal een stuk vriendelijker geprijsd dan die bij hun collega’s in Volnay zelf. Want voor een goede Volnay hoef je niet per se naar het wijndorp zelf te gaan. Ook in het nabijgelegen Beaune kun je terecht, bijvoorbeeld bij één van de klassieke handelshuizen. Maison Louis Jadot weet wel raad met de rode wijnen uit de Bourgogne. Menigmaal excelleerde het handelshuis met zijn Volnay.

Terug in Volnay weet ik inmiddels dat het volstaat om de auto te parkeren op het grasveld aan de rand van het dorp. Het zijn maar enkele stappen naar Domaine Christophe Vaudoisey. Dit domein maakt voortreffelijke variëteiten Volnay. Doorgaans volsta ik met de aankoop van een ‘generieke’ Volnay, waarbij het florale karakter (hint van viooltjes) en klein rood en blauw fruit (een vleugje cassis) nooit ontbreken. Vraag aan Christophe Vaudoisey om zijn persoonlijke voorkeur kenbaar te maken en hij zal voor jou zijn delicate, verfijnde 1er Cru ‘Les Mitans’ inschenken. Weet ten slotte dat, net zoals Christophe Vaudoisey zelf, de prijzen van de aangeboden wijnen ook vriendelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.