Volnay: Bourgogne op eenzame hoogte?

Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay

Volnay mag zich verblijden met een grote schare fans. Het wijndorpje kent geen wijngaard die een grand cru-status draagt, toch is Volnay een appellation villages die als geen ander wordt geadoreerd, omhelsd en geliefkoosd. Zo is ook de Amerikaanse schrijver Jay McInerney een uitgesproken liefhebber van de wijnen uit dit dorpje in de Côte de Beaune. Hij omschrijft de wijnen uit Volnay als delicaat en etherisch. In meer aardse tonen roemt hij het zijdeachtige en florale karakter van Volnay. Wijn uit Volnay wordt verder, zowel in de literatuur als door de wijnbouwers zelf, omschreven als ‘zacht’ en ‘vrouwelijk’. De beschrijving ‘vrouwelijk’ wordt deels gebruikt om de wijnen uit Volnay te plaatsen tegenover de zogenaamde ‘mannelijke’ wijnen uit de rivaliserende buurgemeente Pommard.

Bezoek Volnay spontaan en je wordt geconfronteerd met een serene stilte, hooguit verstoord door een wijnbouwer met de tractor op weg is naar een wijngaard. Enige voorbereiding, meestal middels een telefoontje vooraf, is dan ook verstandig. In het handzame boekje En route vers les Bourgognes (verkrijgbaar bij een VVV of te downloaden via de site van het Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne) staan enkele domeinen die zijn te bezoeken middels vaste openingstijden.

Voor Volnay hoef je uiteraard niet naar Volnay zelf te gaan. In het nabijgelegen Beaune kun je een Volnay kopen bij een van de betere handelshuizen. Maison Louis Jadot weet wel raad met rode wijnen uit Bourgogne. Af en toe excelleert het handelshuis met een Volnay. Wil je per se het wijndorp Volnay zelf bezoeken en op een grootste manier je slag slaan, is het uitkijken naar een moment waarop de domeinen tegelijkertijd hun deuren openen. De eerst volgende gelegenheid is L’Élégance des Volnay, een jaarlijks evenement dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 23 juni a.s. Uiteraard met een vrouwelijke ambassadrice aan het hoofd van de organisatie! Maar liefst 33 domeinen, ook de beroemde (Domaine Marquis d’Angerville, Domaine Michel Lafarge), geven acte de présence.

Tijdens mijn eerste en metten laatste spontane bezoek aan Volnay maakte ik kennis met de smalle en kronkelige straten achter de kerk, die ook nog een keer een groot stijgingspercentage kennen. Volnay is het wijndorpje binnen de Côte de Beaune met de hoogste altitude. Vandaar de spreuk die is onder meer is te vinden in een lokale wandelgids: ‘En dépit de Pommard et Meursault. C’est toujours Volnay le plus haut.

Inmiddels weet ik dat het volstaat om de auto te parkeren op het pleintje aan de rand van het dorp. Het zijn vervolgens enkele stappen naar Domaine Christophe Vaudoisey. Hier wordt uitstekende Volnay gemaakt. Ik begon met de aankoop van de appellation villages uit 2014. De daarop volgende jaren volstond ik met die ‘gewone’ Volnay. In alle jaargangen tref je het typische florale karakter (hint van viooltjes) en klein rood fruit met een vleugje cassis aan. Vraag aan Christophe om zijn persoonlijke keuze kenbaar te maken en hij zal voor jou de 1er cru ‘Les Mitans’ inschenken. De wijnen van Christophe Vaudoisey vertegenwoordigen het vriendelijke karakter van een goede Volnay. En ja, ook de prijzen van dit domein zijn vriendelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.