Volnay: Bourgogne op eenzame hoogte

Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Christophe Vaudoisey in Volnay

Volnay mag zich verblijden met een grote schare fans. Ondanks dat het wijndorp geen Grand Cru wijngaarden heeft, is Volnay een AOC die als geen ander wordt geadoreerd, omhelsd en geliefkoosd. Ook de Amerikaanse (wijn-)schrijver Jay McInerney is een uitgesproken liefhebber van de wijnen uit dit dorp in het hart van de Côte de Beaune. McInerney omschrijft de wijnen uit Volnay als delicaat en etherisch. In meer aardse tonen benoemt hij het florale en zijdeachtige karakter van een Volnay. Wijn uit Volnay wordt verder, zowel in de literatuur als door de wijnbouwers zelf, omschreven als ‘zacht’ en ‘vrouwelijk’. Het ‘vrouwelijke’ karakter van een Volnay wordt vervolgens geplaatst tegenover de zogenaamde ‘mannelijke’ wijnen uit de rivaliserende buurgemeente Pommard.

Wil je Volnay bezoeken en op een grootste manier je slag slaan, is het vooral uitkijken naar het moment waarop de domeinen tegelijkertijd hun deuren openen. De eerstvolgende gelegenheid is L’Élégance des Volnay, een jaarlijks evenement dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 23 juni a.s. Maar liefst 33 domeinen, ook de beroemde (Domaine Marquis d’Angerville, Domaine Michel Lafarge), geven acte de présence.

Bezoek Volnay spontaan en je wordt geconfronteerd met een serene stilte, hooguit verstoord door een wijnbouwer die met de tractor op weg is naar een wijngaard. Enige voorbereiding bij een bezoek aan een domein, meestal middels een telefoontje vooraf, is in Volnay zeker aan te bevelen. In het handzame boekje En route vers les Bourgognes (verkrijgbaar bij een VVV of te downloaden via de site van het Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne) staat een aantal adressen van domeinen, waar je op een gastvrije ontvangst mag rekenen.

Tijdens mijn eerste en laatste spontane bezoek aan Volnay maakte ik kennis met de smalle en kronkelige straten die achter de kerk liggen en naarmate je het dorp uitrijdt een steeds groter stijgingspercentage kennen. Volnay is het wijndorpje binnen de Côte de Beaune met de hoogste altitude. Vandaar de spreuk die onder meer is te vinden in een lokale wandelgids: ‘En dépit de Pommard et Meursault. C’est toujours Volnay le plus haut.

Volhard je in de klim, kom je uit in de Hautes-Côtes de Beaune. Vaak hebben de wijnbouwers hier ook een perceeltje wijngaard in Volnay. Hun Volnay is menigmaal een stuk vriendelijker geprijsd dan die bij hun collega’s in Volnay zelf. Want voor een goede Volnay hoef je niet per se naar het wijndorp zelf te gaan. Ook in het nabijgelegen Beaune kun je terecht, bijvoorbeeld bij één van de klassieke handelshuizen. Maison Louis Jadot weet wel raad met de rode wijnen uit Bourgogne. Menigmaal excelleerde het handelshuis met een Volnay.

Terug in Volnay weet ik inmiddels dat het volstaat om de auto te parkeren op het grasveld aan de rand van het dorp. Het zijn maar enkele stappen naar Domaine Christophe Vaudoisey. Dit domein maakt meer dan voortreffelijke variëteiten Volnay. Menig jaar volstond ik met de aankoop van een ‘generieke’ Volnay, waarbij het florale karakter (hint van viooltjes) en klein rood en blauw fruit (een vleugje cassis) nooit ontbraken. Vraag aan Christophe Vaudoisey om zijn persoonlijke keuze kenbaar te maken en hij zal voor jou de verfijnde 1er Cru ‘Les Mitans’ inschenken. Weet ten slotte dat, net zoals Christophe Vaudoisey zelf, de prijzen van de wijnen bij dit domein vriendelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.