Grands Jours de Bourgogne 2018 (4e jour)

Grands Jours de Bourgogne’ is een tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn uit Bourgogne (wijnhandelaren, importeurs, slijterijen, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht meer dan 1.000 wijnmakers samen die tegen de 10.000 wijnen presenteerden aan ongeveer 2.500 bezoekers. De vierde dag een bezoek aan de Côte Chalonnaise, waar onder meer een bio-ontmoeting werd georganiseerd.

Grands Jours de Bourgogne IV (Wijn uit Bourgogne)
De vierde dag: media-aandacht (France 3 Bourgogne) voor Les Bio – Rencontres in Rully

Het regende pijpenstelen toen ik na Chagny de Côte Chalonnaise binnenreed. Omdat het niet mogelijk was om tijdens Grands Jours de Bourgogne wijn te kopen, reed ik vroeg in de ochtend langs een paar bekende adressen om wat mee te nemen naar huis. Voor de rest van de dag stonden er twee manifestaties op het programma: één in Mercurey en één in Rully. Ik ken geen plek in Bourgogne zo goed als dit gedeelte van de Côte Chalonnaise en het stemde mij niet vrolijk dezelfde avond weer te moeten terugkeren naar mijn hotel in Beaune.

In de Tonnellerie de Mercurey hadden zich ruim 80 wijnproducenten uit de Côte Chalonnaise verzameld. Omdat ik al acht jaar resideer in de Côte Chalonnaise, kende ik de namen van meeste wijnbouwers. Er kon zelfs Nederlands worden gesproken met Roelof Ligtmans, eigenaar van Domaine de la Monette in Chamirey (Mercurey). Wij mochten onder meer zijn ‘Terroir de Mellecey’ (2017) proeven. Een heerlijke fruitige rode Bourgogne Côte Chalonnaise. In Mercurey liet de Côte Chalonnaise zich sowieso van haar beste kant zien. Van mooie Bouzeron (100% aligoté) van Domaine de Villaine en Domaine Michel Briday (inmiddels geleid door Sandrine et Stéphane Briday) tot indrukwekkende 1ers Crus uit Mercurey, waarbij ik de met veel liefde en zorg gemaakte ‘Clos des Grands Voyens’ (monopole) 2016 van Domaine Jeannin-Naltet niet onvermeld wil laten. De naam van dit laatste domein dient onder de aandacht worden gehouden.

Zoals in een eerdere bijdrage vermeld, vond ik het verstandig om een streep te zetten door enkele manifestaties. In hetzelfde Mercurey vond die dag nog een derde evenement plaats en wel met jong bourgondisch talent. Hoewel mijn redenering niet geheel recht doet aan deze volgende generatie wijnbouwers, ik vond dat het wel erg veel zonen en dochters waren van reeds gevestigde namen. Nieuwe namen waren op één, vooruit twee handen te tellen. Daarbij wachtte in Rully een manifestatie, waar ik mij de hele week op had verheugd en waar ik de hele middag aandacht aan wilde schenken.

Daarom over smalle binnenwegen van Mercurey naar ‘Les Bio – Rencontres’ in Rully. Tijdens deze manifestatie boden ruim 60 exposanten het hele gamma van Chablis tot Pouilly-Fuissé aan in bio-stijl. Achteraf was het in deze drukke week misschien praktischer geweest wanneer de bio-wijnbouwers zich hadden gemêleerd met de andere producenten uit de betreffende wijndistricten. De vele reclame-uitingen binnen en buiten de expositiezaal en de aanwezigheid van de tv-zender France 3 Bourgogne deden vermoeden dat achter de organisatie van Les Bio – Rencontres een commercieel motief schuilde. Enfin, dat was natuurlijk de opzet van Grands Jours de Bourgogne vanaf het begin. Een dubbel gevoel derhalve, met uiteindelijk de overheersende gedachte om deze bio-wijnbouwers middels een unieke manifestatie toch de nodige belangstelling te geven en te gunnen. Vanwege hun grondhouding, toewijding én vanwege hun mooie Bourgognes.

In de Salle Polyvalente van Rully mocht ik dus Bourgognes proeven van biologisch of biodynamisch gecertificeerde wijnproducenten. Er waren bekende namen aanwezig, zoals Jean-Marc Brocard uit Chablis en Bruno Clavelier uit Vosne-Romanée. Ik was in ieder geval verheugd eindelijk persoonlijk kennis te mogen maken met Domaine Jean et Geno Musso (Château de Sassagny). Patrick Matthews schrijft in zijn boek over Bourgogne op een enthousiaste wijze over deze bio-pionier en over de uitstekende kwaliteit van zijn wijnen. Tip van Matthews en inmiddels ook van mij: de onberispelijke, overheerlijke rode Hautes-Côtes de Beaune. Ik zou de karaktervolle Crémant de Bourgogne (Blanc de blanc en ik wist niet dat de smaak van appel zo lekker kon zijn) ook niet laten staan. Visitekaartje meegenomen, want bezoek aan dit domein alleen na afspraak. Houd de naam van dit domein onder de aandacht, wanneer je in Bourgogne een grote supermarkt bezoekt, zeker in één van de drie hypermarkten in Chalon-sur-Saône.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.