Grands Jours de Bourgogne 2018 (3e jour)

Grands Jours de Bourgogne’ is een tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn uit Bourgogne (wijnhandelaren, importeurs, slijterijen, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht meer dan 1.000 wijnmakers samen die tegen de 10.000 wijnen presenteerden aan ongeveer 2.500 bezoekers. Een impressie van de derde dag: Symphonie Mâconnaise. Met de concertzaal in Beaune.

Grands Jours de Bourgogne III (Wijn uit Bourgogne)
De derde dag bood de grootste Table de Découverte van de week

Een bezoeker van Grands Jours de Bourgogne, op zijn badge stond ‘importeur’, nam een pauze door in een luxe fauteuil plaats te nemen. Hij keek me aan en verzuchtte: “Veel te veel Pouilly-Fuissé. Wat moet ik ermee?” Wij wisselden vervolgens wat namen uit. Het was een van de manieren om een keuze te maken tussen de 200 wijnproducenten uit de Mâconnais die deze derde dag van Grands Jours de Bourgogne hun wijnen presenteerden in het congrescentrum van Beaune.

Ik wees hem onder meer op een van mijn favoriete domeinen: Domaine Corsin uit Davayé, waarvan ik eerder de dag de Pouilly-Fuissé ‘Aux Chailloux’ 2014 proefde. ‘Aux Chailloux’ is één van de climats binnen de AOC Pouilly-Fuissé die binnenkort wordt gepromoveerd tot 1er Cru. Ik werd op mijn beurt gewezen op de Pouilly-Fuissé ‘En Buland’ 2016 van Domaine Thierry Drouhin uit Vergisson. Wijn die hier wordt gemaakt, vooral onder de beroemde rots, staat meestal garant voor een gezonde portie mineraliteit. Ook mooie Pouilly-Fuissé bij Domaine Thibert uit Fuissé. De Pouilly-Vinzelles ‘Les Longeays’ 2015 van dit domein bood al veel waar voor zijn geld.

De Mâconnais is coöperatieland. Bij Cave d’Azé viel ik als een blok voor de Mâcon-Azé ‘Sélection Prestige’ (2015). Ik ben sowieso te spreken over die bijzondere paradepaardjes van de coöperaties: complex, gelaagd, steeds verrassend en ja, uniek. Bovenal zijn ze reeds op jonge leeftijd goed te drinken. In mijn notitieboekje plaatste ik verder een uitroepteken bij de ‘Aux Donzarts’ van de coöperatie uit Viré (Cave de Viré). Overigens is ‘Aux Donzarts’ een climat in Clessé. Een perfecte balans tussen fruit en mineraliteit. Geldt overigens ook voor de vergelijkbare ‘En Long Champs’. Hebben deze twee Bourgognes daarom een bijna identiek etiket?

Tijdens het middagmaal dat in een aparte zaal werd geserveerd in de vorm van een lopend buffet, was het mogelijk om middels zelfbediening vrijblijvend te grijpen naar één van de tientallen Bourgognes die op verschillende tafels en wijntonnen werden gepresenteerd. Ik deed een gouden greep naar de rode Mâcon Milly-Lamartine 2015 van Domaine La Pascerette des Vignes. Toen mijn glas leeg was, schonk ik het nog een keer goed vol. Drie keer raden waarom. De plaats Milly-Lamartine ligt een heel eind richting de Beaujolais en dat was te proeven in deze volle, sappige, zonnige, maar vooral overheerlijke Mâcon (100% gamay). Ik proefde vele fantastische wijnen tijdens Grands Jours de Bourgogne, maar aan deze dacht ik en denk ik het meeste terug. Een charmeur en hartenbreker en blijk van mijn groeiende liefde voor goede rode Mâcon.

Naast de uitgebreide aandacht voor de Mâconnais was er onder de naam ‘L’Autre Bourgogne’ een eenvoudige hoek ingericht voor een kleine 40-tal producenten die Bourgognes uit beide Hautes-Côtes aanbood. Opvallend deze dag dat wanneer een domein de naam Gros droeg het dringen geblazen was. Bij Domaine Michel Gros was het dringen geblazen en toen ik na enig geduld zijn rode Hautes-Côtes de Beaune proefde, begreep ik meteen waarom. In een meer lounge-achtige setting kon men bij een kleine 20 wijnproducten Crémant de Bourgogne proeven. Ik bewaar de notities die ik hier maakte voor binnenkort, maar ik geef je alvast mee dat de bourgondische bubbels een feestelijk slot boden van deze zeer geslaagde derde dag in de reeks Grands Jours de Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.