Van wijnstok tot jurk: Maison Géraldine Louise

Maison Géraldine Louise in Rosey, Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

Maison Géraldine Louise in Rosey

Afgelopen mei opende Géraldine Lochet in Rosey, wij bevinden ons in de Côte Chalonnaise, haar Maison Géraldine Louise. Géraldine koos voor een grote porte ouverte die enkele dagen duurde. Zij gaf publiciteit aan deze feestelijke gebeurtenis door onder meer te adverteren in de krant Le Journal de Saône-et-Loire en de nieuwsblog Info Chalon. Zij plaatste ook een groot bord langs de D981 tussen Givry en Buxy, een steenworp afstand van haar pas verbouwde huis.

Géraldine Lochet heeft oenologie gestudeerd en geeft momenteel les in Beaune aan toekomstige wijnbouwers. Zij ging zelf in de leer bij onder meer Philippe Colin in Chassange-Montrachet en Charles du Besset (Château de Cary Potet) in Buxy. Nu timmert zij stevig aan de weg om voor zichzelf naam te maken. Voor de naam van haar Maison werd gekozen voor ‘Géraldine Louise’, waarbij de keuze voor ‘Louise’ een hommage is aan haar moeder.

Maison’ betekent dat Géraldine Lochet voor een deel druiven inkoopt. Bij een goede vriend van haar in het nabijgelegen Givry worden de druiven verwerkt tot wijn. In het aanbod wijnen van Maison Géraldine Louise tref je onder meer de appellations Givry en Montagny aan. Vanaf 2015 oogst Géraldine in haar eigen wijngaarden (7 hectare) rondom haar Maison in Rosey. Deze wijngaarden vallen net buiten de appellation régionale Bourgogne Côte Chalonnaise, dus staat er ‘Bourgogne’ op de fles.

Met ‘de la vigne à la robe’ (van wijnstok tot jurk) maakt Géraldine duidelijk dat zij ook aandacht wil besteden aan de vormgeving van het etiket op de fles. Haar vraag luidt: “Waarom een goede wijn in een saaie fles?” De mooiste decoraties zijn bestemd voor flessen gevuld met, en deze zag ik ook niet aankomen: sangria! Deze sangria (‘La Loléa’) wordt aangeboden in rood, wit en rosé. Het was een vreemde gewaarwording om tijdens ons gesprek over al dat moois uit de Côte Chalonnaise voortdurend Spaanse muziek vanuit haar grote tuin te horen weerklinken.

Met al die mooie appellations villages op de proeftafel, verontschuldigde ik me bij Géraldine dat ik juist door haar generieke witte Bourgogne het meest werd gecharmeerd: fris, fruitig, witte bloemen en een tikkeltje romig.  Een tweede witte Bourgogne (‘Elegance’) is deels in houten vaten grootgebracht. Een verschil? Zeker, maar na enkele jaren ontwikkelt ook deze wijn een zacht en rond karakter. Ik vermeld ten slotte de Montagny 1er cru (‘Les Chaniots‘) met zijn genereuze smaakpalet. Alles in deze Bourgogne bevond zich op de juiste plek. Eerste indruk na de degustatie: door de individuele inbreng van Géraldine zijn haar wijnen karaktervol en fascinerend, twee zaken die ik steeds zoek in een goede Bourgogne.

Géraldine stond erop dat ze hielp enkele dozen wijn mee te dragen naar mijn auto. Vanuit haar tuin weerklonk een muziekstuk dat leek op een fado. Ik merkte op dat dit droevige muziek was voor zo’n feestelijk dag. Géraldine zei niets en keek naar haar wijngaarden. De vastberadenheid om van haar Maison Géraldine Louise een groot succes te maken, was van haar gezicht af te lezen.

N.b.: een bezoek aan Maison Géraldine Louise van tevoren afstemmen. Raadpleeg onder meer de internetpagina van het domein en Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.