Van wijnstok tot jurk: Maison Géraldine Louise

Maison Géraldine Louise (Wijn uit Bourgogne)
Maison Géraldine Louise in Rosey (Côte Chalonnaise)

Afgelopen mei opende Géraldine Lochet in Rosey, wij bevinden ons in de Côte Chalonnaise, haar Maison Géraldine Louise. Géraldine koos bij deze gelegenheid voor een meerdaagse porte ouverte. Zij gaf publiciteit aan deze feestelijke gebeurtenis door onder meer te adverteren in de krant Le Journal de Saône-et-Loire en via de nieuwsblog Info Chalon. Zij plaatste ook een groot bord langs de D981 tussen Givry en Buxy, een steenworp afstand van haar pas verbouwde huis.

Géraldine Lochet heeft oenologie gestudeerd in Beaune en ging verder in de leer bij Philippe Colin in Chassagne-Montrachet en Charles du Besset (Château de Cary Potet) in Buxy. Daarbij geeft zij op haar beurt in Beaune les aan toekomstige wijnbouwers. “Onder meer het vak ‘snoeien'”, vertrouwde ze mij toe. Met de opening van haar eigen Maison wil zij vooral haar eigen unieke identiteit meegeven aan de Bourgognes die zij maakt. Als naam voor het huis werd gekozen voor Géraldine Louise, waarbij de keuze voor ‘Louise’ een eerbetoon is aan haar moeder.

Maison betekent dat Géraldine Lochet voor een deel druiven inkoopt. Bij een goede vriend van haar in het nabijgelegen Givry vindt het vinificatieproces plaats. Veelal in nieuwe houten tonnen worden de Bourgognes binnen haar domein in Rosey bewaard. In het aanbod wijnen van Maison Géraldine Louise tref je onder meer de AOC’s Givry en Montagny aan. Vanaf 2015 oogst Géraldine in haar eigen wijngaarden (7 ha) rondom haar huis in Rosey. Deze wijngaarden vallen net buiten de appellation régionale Bourgogne Côte Chalonnaise, dus staat er simpelweg ‘Bourgogne’ op de fles.

Met de la vigne à la robe (van wijnstok tot jurk) maakt Géraldine duidelijk dat zij ook aandacht wil besteden aan de vormgeving van het etiket op de fles. Haar filosofie luidt ook: “Waarom een goede wijn in een saaie fles?” De mooiste decoraties zijn bestemd voor flessen gevuld met, en deze zag ik ook niet aankomen: sangria! Deze sangria (‘La Loléa’) wordt aangeboden in rood, wit en rosé. Het was een vreemde gewaarwording om tijdens ons gesprek over al dat moois uit de Côte Chalonnaise voortdurend Spaanse muziek vanuit haar grote tuin te horen weerklinken.

Met al die mooie appellations op de proeftafel, verontschuldigde ik me bij Géraldine dat ik juist door haar generieke witte Bourgogne het meest werd gecharmeerd: fris, fruitig, witte bloemen en een tikkeltje romig.  Een tweede witte Bourgogne (‘Élegance’) is deels in houten vaten grootgebracht. Een verschil? Zeker, maar na enkele jaren zijn de houttonen versmolten tot toast en brioche en heeft deze wijn een vol en rond karakter. Ik vermeld ten slotte de Montagny 1er Cru (‘Les Chaniots‘) die met zijn genereuze aroma’s en smaakreserves een weldaad is voor je smaakpalet. Een Bourgogne mooi in balans brengen, dat hoef je Géraldine niet meer te leren. Eerste indruk na een warme en vriendelijke kennismaking met dit domein: door de individuele inbreng van Géraldine Lochet zijn haar wijnen karaktervol en fascinerend, twee zaken die ik steeds zoek in een goede Bourgogne.

Géraldine stond erop dat ze hielp een doos wijn mee te dragen naar mijn auto. Vanuit haar tuin weerklonk een muziekstuk dat leek op een fado. Ik merkte op dat dit droevige muziek was voor zo’n feestelijk dag. Géraldine zei niets en keek naar haar wijngaarden. De vastberadenheid om van haar Maison een groot succes te maken, was van haar gezicht af te lezen. Het zal haar ongetwijfeld lukken en daarom de uitnodiging ter harte genomen om het volgende jaar terug te keren.

N.b.: een bezoek aan Maison Géraldine Louise graag van tevoren afstemmen. Raadpleeg haar internet- of Facebookpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.