Van wijnstok tot jurk: Maison Géraldine Louise

Maison Géraldine Louise in Rosey, Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

Maison Géraldine Louise in Rosey

Afgelopen mei opende Géraldine Lochet in Rosey (Côte Chalonnaise) haar Maison Géraldine Louise. Géraldine koos voor een grote porte ouverte die enkele dagen duurde. Zij gaf publiciteit aan deze feestelijke gebeurtenis door onder meer te adverteren in lokale media zoals de krant Le Journal de Saône-et-Loire en de nieuwsblog Info Chalon. Zij plaatste ook een groot bord langs de D981 tussen Givry en Buxy, een steenworp afstand van haar pas verbouwde huis.

Géraldine Lochet heeft oenologie gestudeerd en geeft momenteel als docente les in Beaune aan toekomstige wijnbouwers. Zij ging zelf in de leer bij onder meer Philippe Colin in Chassange-Montrachet en Charles du Besset (Château de Cary Potet) in Buxy. Nu timmert zij stevig aan de weg om voor zichzelf naam te maken. Voor de naam van haar Maison werd gekozen voor ‘Geraldine Louise’, waarbij de keuze voor ‘Louise’ een hommage is aan haar moeder.

Maison’ betekent dat Géraldine Lochet nog voor een deel druiven inkoopt. Bij een goede vriend van haar in het nabijgelegen Givry worden de druiven verwerkt tot wijn. In het aanbod wijnen van Maison Géraldine Louise tref je onder meer de appellations Givry en Montagny aan. Vanaf 2015 oogst Geraldine in haar eigen wijngaarden (7 hectare) rondom haar Maison in Rosey. Deze wijngaarden vallen niet binnen de appellation Côte Chalonnaise, dus staat er ‘Bourgogne’ op de fles.

Met ‘de la vigne à la robe’ (van wijnstok tot jurk) maakt Géraldine duidelijk dat zij ook aandacht wil besteden aan de vormgeving van het etiket op de fles. Haar devies luidt: ‘Waarom een goede wijn in een saaie fles?’ De mooiste decoraties zijn bestemd voor flessen gevuld met, en deze zag ik ook niet aankomen: sangria! Deze sangria (‘La Loléa’) wordt aangeboden in rood, wit en rosé. Het was een vreemde gewaarwording om tijdens ons gesprek over al dat moois uit de Côte Chalonnaise voortdurend vanuit de grote tuin Spaanse muziek te horen.

Met een paar mooie appellations villages voor ogen, verontschuldigde mij bij Géraldine dat ik juist door haar Bourgogne Chardonnay het meest werd gecharmeerd: fris, voldoende fruit, een snuifje witte bloemen en een tikkeltje romig. Een tweede Bourgogne (‘Elegance’) is deels in houten vaten grootgebracht. Door de individuele inbreng van Géraldine zijn haar wijnen karaktervol en fascinerend, twee zaken die ik steeds zoek in een goede Bourgogne. Ik vermeld nog de Montagny 1er cru (‘Les Chaniots‘) met zijn genereus smaakpalet. Los van die smaakimpressies, waren de eerste woorden die mij bij het proeven van haar wijnen binnenvielen: ‘uitnodigend’ en ‘vriendelijk’. Precies als Géraldine zelf.

Géraldine stond erop dat ze meehielp de wijn die ik had gekocht mee te dragen naar mijn auto. Vanuit haar tuin weerklonk zoiets dat leek op een fado. Ik merkte op dat dit droevige muziek was voor zo’n feestelijk dag. Géraldine zei niets en keek naar haar wijngaarden. De vastberadenheid om van haar Maison Géraldine Louise een groot succes te maken, was van haar gezicht af te lezen.

Intussen, wanneer jij bij Géraldine Lochet langsgaat, stem je het even met haar van tevoren af? Raadpleeg haar Facebookpagina voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.