Albert Heijn & Antonin Rodet

Clos Rodet in Mercurey (WIjn uit Bourgogne)
Clos Rodet in Mercurey

Herfst in Nederland en Bourgogne lijkt verder weg dan ooit. In de Albert Heijn kijk ik weemoedig naar etiketten van de wijnen van Maison Antonin Rodet. Op die etiketten staat een illustratie van Clos Rodet in Mercurey. Clos Rodet ligt een kleine drie kilometer van mijn bourgondische residentie. Ik ben reeds vele malen langs het imposante optrekje in Mercurey gelopen of gereden. De herfststemming biedt een uitgelezen moment om mijn gedachten terug te brengen naar Bourgogne en Maison Antonin Rodet nader voor te stellen.

Sinds enkele jaren haalt onze Albert Heijn de meeste wijnen uit Bourgogne bij de wijnbouwer/wijnhandelaar Antonin Rodet. Het betreft vooral basis rood (pinot noir en gamay) en basis wit (chardonnay). Vooral met witte Bourgognes wil ’s lands grootste kruidenier wat hoger inzetten door van Rodet ook Chablis (zelfs de 1er Cru ‘Montmains’), Rully en Saint-Véran in de schappen te zetten. Verder zag ik van Rodet een rode en witte Hautes-Côtes de Beaune (Château de Mercey), een Saint-Romain en ten slotte wat onbestemde bubbels. Het was de Saint-Romain (rood en bio!), een schoolvoorbeeld van een mooie Bourgogne, die mij het beste beviel. Ook een mooi voorbeeld hoe prijzig de wijnen uit de Bourgogne inmiddels kunnen zijn.

In de toonaangevende Nederlandse wijngidsen worden de basiswijnen van Maison Antonin Rodet doorgaans geduid als ‘eenvoudig’, ‘prima’ en ‘sympathiek’. Dit zijn termen waarbij je niet meteen de vlag uithangt en misschien dat Rodet daarom door een Nederlandse wijnschrijver werd uitgedaagd om wat vaker ondeugend te zijn en buiten de lijnen te kleuren. Ik had mijn hoop op dat ‘net wat extra’s’ gevestigd op het alom bejubelde jaargang 2015. Maar de genoemde brave kwalificaties zijn nog steeds van toepassing. Een kwalitatieve stap in de betere richting blijkt niet in de lucht te hangen. Bewaren, in de hoop op, heeft verder weinig zin. De schroefdoppen spreken boekdelen.

Antonin Rodet heeft in Bourgogne met zijn domein en handelshuis een grote naam opgebouwd. Hij is onder meer in het bezit van Château de Mercey en Château de Rully. Denk bij het eerste Château aan wijnen uit het zuiden van de Côte de Beaune en het noorden van de Côte Chalonnaise (Santenay, Maranges en Mercurey). Het tweede Château zet een aantal mooie variëteiten Rully (villages en 1ers Crus) in de etalage. Rodet is verder nauw betrokken bij de geschiedenis van Château de Chamirey, gelegen in het gelijknamige gehucht Chamirey (anderhalve kilometer ten zuiden van Mercurey). Onder deze naam wordt een miraculeuze Mercurey gemaakt. Bewaar de beste exemplaren een jaar of vijf en je hebt een indrukwekkende Bourgogne in je glas. Indrukwekkend zijn ook de prijzen (appellation village vanaf 22 euro). Naast het kasteel ligt een winkel waar je deze Bourgognes kunt kopen.

Clos Rodet ligt tegenover het gemeentehuis in de Rue Grande, de grote straat die je door het wijndorp Mercurey leidt. Het monumentale wijnhuis is op vaste tijden te bezoeken. Buiten word je door borden uitgenodigd om de grote Bourgognes van het huis te komen proeven en kopen. De wijnen van Château de Mercey en Château de Rully vind je hier ook terug. Tijdens het proeven van de Bourgognes bekruipt het gevoel dat Rodet zijn beste wijnen in Bourgogne heeft gelaten. Wat Rodet naar Nederland stuurt, vind je hier niet terug. Naast de verkoop van de wijnen biedt het huis een rondleiding aan waarbij de geschiedenis van de familie wordt verteld. Ik hield het bij de kleurrijke brochure die in de winkel lag.

Wat Maison Antonin Rodet in Nederland betreft, blijft het een kwestie van de ogen open houden. Een vestiging van Albert Heijn in mijn stad plaatste in het najaar van 2015 een restpartij Viré-Clessé ‘l’Épinet’ 2012 in de schappen. Een mooie witte Bourgogne uit het noorden van de Mâconnais voor nog geen tien euro. Indertijd vergezeld door een vriendelijke vermelding in Le Guide Hachette des Vins. Gekruiste vingers derhalve tijdens een volgende wijnmarkt bij de Albert Heijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.