Een bezoek aan Auxey-Duresses

Domaine Labry in Auxey-Duresses (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Labry in Melin (Auxey-Duresses)

Côte de Beaune, het wijndistrict in de Bourgogne dat het zuidelijke deel vormt van de Côte d’Or, heeft enkele minder bekende AOC’s die ook garant staan voor mooie rode en witte wijnen. Het is in deze tijd van immer stijgende prijzen zinvol om uit te kijken naar een Ladoix of een Monthélie. Wat te denken van een mooie rode Maranges? Tijdens mijn meest recente verblijf in Bourgogne bezocht ik een paar AOC’s in het achterland van de Côte de Beaune. Mijn eerste stop was in Auxey-Duresses. Om precies te zijn in het belendende gehucht Melin voor een bezoek aan Domaine Labry.

Onder meer grenzend aan Meursault mag je van Auxey-Duresses in de eerste plaats goede witte wijnen verwachten. Deze Bourgognes zijn wat lichter dan de hedonistische zwaargewichten in de bourgondische hoofdstad van de witte wijn, maar de kwalitatief uitstekende wijnen van Auxey-Duresses bieden waar voor hun geld. Ook mooi dat je een witte Auxey-Duresses niet jarenlang hoeft weg te leggen, voordat je hem kunt drinken. Op zoek naar een mooie rode Bourgogne greep ik in het verleden al vaker naar een Auxey-Duresses. Het in Beaune gevestigde handelshuis Bouchard Père et Fils heeft met zijn ‘Les Duresses’ (1er Cru) een mooie allround Bourgogne in huis. Tast wat dieper in de buidel en je hebt een waarlijk bourgondisch genoegen met de Auxey-Duresses 1er Cru van Domaine Comte Armand. Dit beroemde domein, dat geruime tijd geleden geheel op de bio-tour ging, is gevestigd in Pommard.

De rode Auxey-Duresses van Domaine Labry is met zijn verfijnde expressie van de pinot noir druif een onvervalste Bourgogne. Het domein weet een perfecte balans te vinden tussen een zekere complexiteit en een verrassende puurheid. De Bourgognes geclassificeerd als village en 1er Cru worden gedeeltelijk in houten vaten grootgebracht. Deze wijze van vinificatie verstoort op geen enkele wijze het uiterst toegankelijke karakter van de wijnen. Wat rode Bourgognes betreft, Domaine Labry biedt ook een Monthélie 1er Cru en een Pommard aan. Het domein stond binnen de Côte d’Or bekend om haar uitstekende Crémant de Bourgogne. Tijdens het bezoek aan het domein vertrouwde men mij toe met de productie hiervan te zijn gestopt om zich volledig te kunnen richten op het grootbrengen van stille wijnen. Jammer, maar het blijkt zich wel te lonen.

Maak de nodige tijd vrij voor een bezoek aan Domaine Labry. Men schudt het ene na het andere interessante verhaal uit de mouw. Bijzonder is onder meer de wijze van druivenoogst, waar men de nodige tijd voor uittrekt. Men begint namelijk vroeg met het plukken van de druiven, doet dat vervolgens met mate, om uiteindelijk enkele weken extra voor de oogst uit te trekken. De diversiteit van de opbrengst van druiven zorgt voor karaktervolle, meer complexe wijnen. Het vraagt wel om een extra inspanning van de druivenplukkers. Maar zij worden goed beloond, werd mij op het hart gedrukt.

Domaine Labry is één van de 35 producenten die zijn krachten heeft gebundeld in Bourgogne de Vigne en Verre. De activiteiten van deze marketinggroep worden gecoördineerd in Caves des Vignerons de Mancey (net ten noorden van Tournus). Alle producenten bieden aldaar een deel van hun collectie aan tegen een tarif propriété. Domaine Labry schoof meest recentelijk twee rode Bourgognes naar voren: de generieke Auxey-Duresses en de Monthélie 1er Cru. Mocht je daar in buurt zijn. Domaine Labry zelf is gevestigd in het gehucht Melin aan de D973 tussen Auxey-Duresses en Le Rochepot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.