Een bezoek aan Auxey-Duresses

Domaine Labry in Auxey-Duresses (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Labry in Melin (Auxey-Duresses)

Côte de Beaune, het wijndistrict in de Bourgogne dat het zuidelijke deel vormt van de Côte d’Or, heeft een aantal minder bekende appellations villages dat ook mooie wijnen voortbrengt. Het is in de tijd van immer stijgende prijzen zinvol uit te kijken naar een Ladoix of een Monthélie. Wat te denken van een mooie rode Maranges? Tijdens mijn meest recente verblijf in Bourgogne bezocht ik een aantal appellations in het zuidelijk deel van de Côte de Beaune. Mijn eerste stop was in Auxey-Duresses. Om precies te zijn in het belendend gehucht Melin voor een bezoek aan Domaine Labry.

In het achterland van Meursault mag je van Auxey-Duresses in de eerste plaats goede witte Bourgognes verwachten. Deze witte wijnen zijn misschien wat lichter dan de zwaargewichten Meursault en Puligny- en Chassagne-Montrachet, maar de kwalitatief uitstekende wijnen van Auxey-Duresses bieden waar voor hun geld. Op zoek naar een mooie rode Bourgogne greep ik in het verleden al vaker naar een Auxey-Duresses. Het in Beaune gevestigde handelshuis Bouchard Père et Fils heeft met zijn ‘Les Duresses’ (1er Cru) een mooie allround Bourgogne in huis. Tast wat dieper in de buidel en je hebt een waarlijk bourgondisch genoegen met de Auxey-Duresses 1er Cru van Comte Armand. Dit beroemde domein, dat helemaal op de bio-tour ging, is gevestigd in Pommard.

De rode Auxey-Duresses van Domaine Labry is met zijn verfijnde expressie van de pinot noir druif een onvervalste Bourgogne. Het domein weet een balans te vinden tussen een zekere complexiteit en zuiverheid. De appellations villages en de 1er Cru’s worden gedeeltelijk in houten vaten opgevoed. Dit verstoort op geen enkele wijze het toegankelijke karakter van de Bourgognes. Wat de rode wijnen betreft, Domaine Labry biedt ook een Monthélie 1er Cru en een Pommard aan. Het domein stond binnen de Côte d’Or bekend om haar uitstekende Crémant de Bourgogne. Men vertrouwde mij toe hiermee inmiddels te zijn gestopt om zich volledig te richten op de productie van stille Bourgognes. Jammer, maar het blijkt zich wel te lonen.

Domaine Labry is een van de 30 producenten die zijn krachten heeft gebundeld in ‘Bourgogne de Vigne en Verre’. De activiteiten van deze marketinggroep worden gecoördineerd in Caves des Vignerons de Mancey (ten noorden van Tournus). Alle producenten bieden aldaar een deel van hun collectie aan. Domaine Labry schoof meest recentelijk twee rode Bourgognes naar voren: de Auxey-Duresses en de Monthélie 1er Cru. Mocht je daar in buurt zijn. Domaine Labry zelf is gevestigd in het gehucht Melin aan de D973 tussen Auxey-Duresses en Le Rochepot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.