Een bezoek aan Auxey-Duresses

Domaine Labry in Auxey-Duresses (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Labry in Melin (Auxey-Duresses)

Côte de Beaune, het wijndistrict in de Bourgogne dat het zuidelijke deel vormt van de Côte d’Or, heeft enkele minder bekende AOC’s die ook mooie rode en witte wijnen voortbrengen. Het is in deze tijd van immer stijgende wijnprijzen zinvol om uit te kijken naar een Ladoix of een Monthélie. Wat te denken van een mooie rode Maranges? Tijdens mijn meest recente verblijf in Bourgogne bezocht ik een paar AOC’s in het zuidelijke deel van de Côte de Beaune. Mijn eerste stop was in Auxey-Duresses. Om precies te zijn in het belendende gehucht Melin voor een bezoek aan Domaine Labry.

In het achterland van Meursault mag je van Auxey-Duresses in de eerste plaats goede witte wijnen verwachten. Deze Bourgognes zijn wat lichter dan de zwaargewichten Meursault, Puligny- en Chassagne-Montrachet, maar de kwalitatief uitstekende wijnen van Auxey-Duresses bieden waar voor hun geld. Ook mooi dat je een witte Auxey-Duresses niet jarenlang hoeft weg te leggen, voordat je hem kunt drinken. Op zoek naar een mooie rode Bourgogne greep ik in het verleden al vaker naar een Auxey-Duresses. Het in Beaune gevestigde handelshuis Bouchard Père et Fils heeft met zijn ‘Les Duresses’ (1er Cru) een mooie allround Bourgogne in huis. Tast wat dieper in de buidel en je hebt een waarlijk bourgondisch genoegen met de Auxey-Duresses 1er Cru van Comte Armand. Dit beroemde domein, dat in zijn geheel op de bio-tour ging, is gevestigd in Pommard.

De rode Auxey-Duresses van Domaine Labry is met zijn verfijnde expressie van de pinot noir druif een onvervalste Bourgogne. Het domein weet een perfecte balans te vinden tussen een zekere complexiteit en een verrassende puurheid. De Bourgognes geclassificeerd als village en 1er Cru worden gedeeltelijk in houten vaten grootgebracht. Dit verstoort op geen enkele wijze het toegankelijke karakter van deze wijnen. Wat rode Bourgognes betreft, Domaine Labry biedt ook een Monthélie 1er Cru en een Pommard aan. Het domein stond binnen de Côte d’Or ook bekend om haar uitstekende Crémant de Bourgogne. Men vertrouwde mij toe met de productie hiervan inmiddels te zijn gestopt om zich volledig te richten op het grootbrengen van stille wijnen. Jammer, maar het blijkt zich wel te lonen.

Domaine Labry is één van de 35 producenten die zijn krachten heeft gebundeld in Bourgogne de Vigne en Verre. De activiteiten van deze marketinggroep worden gecoördineerd in Caves des Vignerons de Mancey (ten noorden van Tournus). Alle producenten bieden aldaar een deel van hun collectie aan tegen een tarif propriété. Domaine Labry schoof meest recentelijk twee rode Bourgognes naar voren: de generieke Auxey-Duresses en de Monthélie 1er Cru. Mocht je daar in buurt zijn. Domaine Labry zelf is gevestigd in het gehucht Melin aan de D973 tussen Auxey-Duresses en Le Rochepot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.