Een bezoek aan Auxey-Duresses

Domaine Labry in Auxey-Duresses (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Labry in Melin (Auxey-Duresses)

Côte de Beaune, het wijngebied in Bourgogne dat het zuidelijke deel vormt van de Côte d’Or, kent een aantal ietwat minder bekende appellations dat ook mooie wijnen voortbrengt. Het is in de tijd van immer stijgende wijnprijzen zinvol uit te kijken naar een Auxey-Duresses, Monthélie, Saint-Aubin of Saint-Romain. Wat te denken van een mooie rode Maranges? Tijdens mijn recent verblijf in Bourgogne bezocht ik een aantal appellations in het zuidelijk deel van de Côte de Beaune. Mijn eerste stop was in het vriendelijke Auxey-Duresses en het belendend gehucht Melin.

In het achterland van Meursault mag je van Auxey-Duresses in de eerste plaats goede witte wijnen verwachten. Deze witte wijnen zijn misschien wat lichter dan de zwaargewichten Meursault en Puligny- en Chassagne-Montrachet, maar de kwalitatief uitstekende wijnen van Auxey-Duresses bieden waar voor hun geld. Op zoek naar een mooie rode Bourgogne greep ik in het verleden al vaker naar een Auxey-Duresses. Het in Beaune gevestigde handelshuis Bouchard Père et Fils heeft jaar in jaar uit met zijn ‘Les Duresses’ (premier cru) een goede rode Bourgogne. Tast wat dieper in de buidel en je hebt een waarlijk Bourgondisch genoegen met de Auxey-Duresses premier cru van Comte Armand. Dit beroemde domein is gevestigd in Pommard .

Wat mij trof in de rode Auxey-Duresses van Domaine Labry is de zuiverheid van de wijn. Met zoveel woorden is deze rode wijn een zeldzaam eerlijke expressie van de Pinot Noir druif. Er wordt een balans getroffen tussen een zekere complexiteit en puurheid. De hieruit voortvloeiende finesse biedt een tot een grote tevredenheid stemmende ervaring. Het domein voedt de gemeentewijnen en de premier cru’s gedeeltelijk op in houten vaten. Dit gegeven verstoort op geen enkele wijze het toegankelijke karakter van de wijn.

Wat de rode wijnen betreft, biedt Domaine Labry ook een Monthélie premier cru en een Pommard aan. Je zou het in dit stukje Bourgogne niet verwachten, maar als specialiteit schuift het domein een Crémant de Bourgogne naar voren! Domaine Labry is gevestigd in het gehucht Melin aan de D973 tussen Auxey-Duresses en Le Rochepot. Over vier weken houdt het domein een porte ouverte. Mocht je dan in de buurt zijn.

Domaine Labry is een van de 20 producenten die de krachten hebben gebundeld in Bourgogne de Vigne en Verre. Door het commerciële deel van het domein aan een gezamenlijke administratiebureau uit te besteden, kunnen deze wijnproducenten meer aandacht besteden aan hun werk in de wijngaarden en in de wijnkelders. De winkel van Bourgogne de Vigne en Verre is gevestigd binnen de coöperatie Les Vignerons de Mancey (ten noorden van Tournus langs de N6). Domaine Labry biedt daar op dit moment twee rode wijnen aan: de Auxey-Duresses en de Monthélie premier cru. Als je toch in de buurt bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.