La Maison des Vins de la Côte Chalonnaise

Maison des Vins de la Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon-sur-Saône

Een vriendelijke ontvangst, een keuze uit meer dan honderd Bourgognes, een professionele toelichting tijdens het proeven van de wijnen en geen vragende blik om per se wijn te kopen. Voilà, het Maison des Vins (de la Côte Chalonnaise) in Chalon-sur-Saône dat jou van harte welkom heet. Het onlangs verbouwde Maison, dat er nog steeds uitziet als een verdwaalde vakantiechalet, ligt aan de Promenade Sainte Marie aan de rand van het Parc George Nouelle. Hier, op kleine loopafstand van het centrum, kan de auto gratis worden geparkeerd.

Maison des Vins werd in 1982 opgericht om de Bourgognes uit het wijndistrict Côte Chalonnaise te promoten. De aangeboden wijnen worden eerst blind geproefd. De beste wijnen worden vervolgens in het verkoopgedeelte van het Maison geplaatst. Twee keer per jaar wordt het gehele assortiment vernieuwd. Geheel in de geest van de promotie van de wijnen, men betaalt voor een Bourgogne in Maison des Vins net zoveel als bij een domein of een coöperatie (tarif propriété). Het grote en gevarieerde aanbod wijnen is uniek in Bourgogne. Zelfs wanneer je met de Bourgogne als wijnregio wil kennismaken, zou ik je naar dit adres in Chalon-sur-Saône verwijzen.

Na kenbaar te hebben gemaakt om enkele Bourgognes te willen proeven, of daartoe wordt uitgenodigd, maak je kennis met een rijk scala wijnen uit de Côte Chalonnaise. Men begint normaliter met het inschenken van een Bourgogne Aligoté. Vervolgens zijn de Bourgognes met de chardonnay druif aan de beurt (van régionale, village naar 1er Cru). Na wit volgt rood. Als feestelijke slot trakteert men je steevast op een Crémant de Bourgogne. Wat wil je verder ook met het bubbeldorp Rully vlak om de hoek.

De medewerkers van het Maison zijn niet te beroerd om op verzoek een extra fles voor je te openen. Ik nam ooit een goede vriend mee, tegen wie ik mompelde dat ik een bepaalde Mercurey zou willen proeven. De medewerkster haalde meteen de fles tevoorschijn. Ik probeerde haar er nog van te weerhouden om de fles te openen. Voordat ik het eerste woord uitsprak, hoorde ik al de plop. Het was overigens een ‘Les Crêts’ (1er Cru) van Domaine de Suremain. Twee doosjes ‘Les Crêts’ stonden later op de kassabon.

Het assortiment wijnen in La Maison des Vins is uiteraard gebaseerd op het aanbod van de individuele domeinen en coöperaties. Een dubbel gevoel derhalve wanneer een wijnbouwer succesvol is geworden. Uiteraard gun je hem of haar alle voorspoed van de wereld. Het betekent echter dat een domein het minder of niet meer nodig acht om zijn wijnen te promoten. Wordt in een wijngids of wijntijdschrift een Bourgogne met sterretjes of hartjes behangen, kun je erop rekenen dat deze Bourgogne snel zal zijn uitverkocht. De wijnen van Stéphane Aladame zijn een goed voorbeeld. In 2009, tijdens mijn eerste bezoek aan het Maison, kon je verschillende Bourgognes kopen van deze toen nog rijzende ster uit Montagny-lès-Buxy. Zijn wijnen verdwenen stuk voor stuk uit het assortiment. Gelukkig biedt hij op moment van schrijven weer een Montagny 1er Cru (‘Les Maroques’) aan.

De Côte Chalonnaise is met haar vijf appellations villages een dankbaar en overzichtelijk wijndistrict om kennis te maken met wijnen uit de Bourgogne. Verder is dit stukje Bourgogne bekend wanneer het gaat om het aanbieden van kwalitatief goede wijnen voor een (nog) redelijke prijs. Wanneer ik langere tijd in Bourgogne verblijf, heb ik op een stukje papier mijn wensen en ideeën gekrabbeld welke districten, domeinen, coöperaties, steden en wat niet meer te bezoeken. Wanneer ik in het Maison des Vin een witte Rully 1er Cru van Domaine Jean-Baptiste Ponsot proef, rest mij slechts één vraag: waarom zou ik in hemelsnaam?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.