Rondom Dijon

Dijon (Wijn uit Bourgogne)
Dijon: La Place François-Rude (ook La Place Bareuzai genaamd)

Bourgogne is niet te doorgronden zonder besef te hebben van haar glorieuze en onafhankelijke geschiedenis, waarbij de hoofdstad Dijon een centrale rol speelde. In de late middeleeuwen creëerden de vier grote hertogen van Bourgogne van Dijon een cultureel centrum dat zelfs Parijs in de schaduw stelde. De stad was in deze periode geheel omringd door wijngaarden die reikten tot de oever van de Saône. Intussen zijn vele wijngaarden verdwenen en de stad lijkt meer op te hebben met kruidkoek en mosterd. In de zomer vinden de Fêtes de la Vigne plaats, maar dit festival heeft meer met folklore dan met wijn te maken.

Wanneer je vanaf Dijon via de D974 de Route des Grands Crus richting het zuiden neemt, passeer je eerst de plaats Chenôve. Chenôve was tot het begin jaren ’60 van de vorige eeuw een idyllisch wijndorp. Hier lieten de hertogen grote wijnpersen bouwen die nog steeds zijn te bezichtigen. Chenôve is inmiddels opgenomen in het stedelijke conglomeraat van Dijon. De meeste wijngaarden rondom Chenôve zijn toegevoegd aan de meest noordelijke AOC van de Côte de Nuits: Marsannay. Met wijngaarden die koninklijke namen dragen, zoals ‘Clos du Roy’, heeft Marsannay de opruk van het stedelijke beton een uiteindelijke halt toegeroepen.

Toen de AOC Marsannay in 1987 het licht zag, werden hierbinnen de wijngaarden van de gemeenten Couchey en Marsannay-la-Côte opgenomen met verder de wijngaarden binnen het zuidelijke deel van Chenôve. Omdat het climat ‘Le Chapitre’ (5 ha) ten noorden van Chenôve ligt, werd het erbuiten gelaten. Om deze historische wijngaard toch de nodige credits te geven, kreeg het vijf jaar later de bijzondere appellation régionaleBourgogne Le Chapitre’. Hetzelfde gebeurde met de wijngaard ‘Bourgogne Montrecul’ genaamd. Dit climat ligt op de zuidelijke flank van een heuvel ten westen van Dijon. Deze inmiddels 16 ha grote appellation régionale belichaamt de wens om de historische climats rondom Dijon te doen herleven. Men heeft nog wat wijnstokken aan te planten, te bedenken dat in de 19e eeuw de wijngaarden rondom Dijon een omvang kenden van rond de 1200 ha.

Terug in de zuidelijke periferie van de stad Dijon. Aan de oostzijde van de D974 ligt de plaats Plombière-lès-Dijon. Hier ligt Domaine de la Cras dat in 2013 is gekocht door de gemeente Dijon. De aankoop had mede als doel om de verstedelijking van de stad in te perken en de groene gordel van de agglomeratie in stand te houden. De exploitatie van het domein is in handen van de wijnbouwer Marc Soyard. Soyard ging in de leer bij Domaine Bizot in Vosne-Romanée, waar hij zijn eigen filosofie ontwikkelde. De meest unieke wijn, die alleen binnen dit domein wordt gemaakt, is de zogenaamde ‘Coteaux de Dijon’, die buiten de regels van de AOC valt. Voor een bezoek aan het domein (alleen na afspraak): raadpleeg de internetpagina.

Staat wijn op je programma en wil je in het centrum van Dijon een goede Bourgogne kopen, dan kun je terecht in één van de wijnwinkels in de stad, zoals Dingovino (9 Rue Vauban) of La Route des Vins (1 Rue Musette). Wat meer Gall & Gall-achtig, maar ik loop er graag naar binnen om naar de aanbiedingen te kijken, er soms een te kopen: Nicolas. In Dijon te vinden in Rue François Rude (nr. 6/8).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.