Chablis: vijf domeinen om onder de aandacht te houden

Domaine du Chardonnay in Chablis (Wijn uit Bourgogne)
Domaine du Chardonnay in Chablis

De Bourgogne is er in de laatste vijf jaar niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Om te beginnen met en te eindigen in Chablis. Het oogstjaar 2022 verliep ook niet vlekkeloos. Ongeveer 100 ha wijngaard rondom het wijndorp Chablis werd getroffen door nachtvorst en de zomer was zo heet dat het zelfs voor de chardonnay druif af en toe te veel werd. Wat het oogstjaar 2023 betreft, houd je opnieuw het hart vast: aanhoudende droogte in het voorjaar, begin april weer die nachtvorst (- 6°C, gelukkig stond er een afdoende briesje in de wijngaarden) en de angst voor hitte en droogte in de naderende zomer.

Wij gaan het verder hebben over de chardonnay druiven die de weergoden hebben getrotseerd. Niet in de annalen bijgeschreven als een topjaar, maar zeker niet slecht: de chardonnay druiven die in het oogstjaar 2021 wisten te overleven, zorgen voor een mooie, klassieke Chablis (rijp fruit, smaakvol, in balans en relatief jong te drinken). Dit betekent dat onder de streep het hooguit jammer is dat in de afgelopen jaren het volume (behoudens 2018 en voor een klein deel 2022) niet zo omvangrijk was als normaal en dat de scheve verhouding tussen vraag en aanbod betekent dat ook Chablis ieder jaar duurder wordt.

In de lijstjes goede bourgondische domeinen die ik erop nahoud, staan er ongeveer 60 vermeld die in of rondom Chablis liggen. Ik schuif er vijf naar voren met de argumenten dat zij opvielen in de bourgondische media, dat ik nog aantekeningen had liggen van de Grands Jours de Bourgogne 2022 en dat ik in het recente verleden van een paar domeinen enkele cuvées mocht proeven.

Domaine du Chardonnay
In 1987 besloten drie wijnbouwers om Domaine du Chardonnay te creëren door hun wijngaarden en hun knowhow te bundelen. In 2019 werd Domaine du Chardonnay overgedragen aan twee nieuwe partners: Arnaud Nahan en Thomas Labille. De één zorgt voor de commerciële facetten van het domein. het beheer van de wijngaarden en de ander voor de dagelijkse gang van zaken in de wijnkelder. Domaine du Chardonnay ligt in het hart van Chablis aan de oevers van de Serein en in de buurt van de heuvel met de Grands Crus wijngaarden. Het domein is HVE 3 en EVE VEGAN gecertificeerd en heeft 36 ha aan wijngaard, waaronder zes 1ers Crus climats. Het nieuwe elan betekent onder meer de aanschaf van stalen tonnen waarvan men de temperatuur kan regelen. Het toevoegen van sulfiet aan de wijnen wordt achterwege gelaten. Het proef- en verkoopgedeelte van het domein (caveau de vente) werd omgebouwd om particuliere belangstellenden te kunnen ontvangen.
Tip: de 1er Cru ‘Vosgros’ en (zo hoort het) de generieke Chablis.

Domaine Jean Dauvissat Père et Fils
Ik zal nooit beweren een domein te hebben ontdekt. Er is mij altijd iemand voorgegaan. Toch stuit ik wel eens op een verrassing in een andere betekenis. In mei 2017 proefde ik enkele mooie cuvées Chablis bij Domaine Jean Dauvissat Père et Fils. Het domein is gevestigd in Milly, een klein gehucht dat ongeveer een dikke 2 km ten westen van Chablis ligt. Domaine Jean Dauvissat Père et Fils is 22 ha groot en het aanbod reikt van Petit Chablis tot een vijftal 1ers Crus. De verrassing: sinds een jaar of twee schaart de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson dit domein in zijn Pocket Wine Book onder het kopje ‘up-and-coming‘. Fabien Dauvissat zette het domein weer in de schijnwerpers en is vanaf 2019 bezig met een conversie richting biodynamische wijnbouw, geëffectueerd met de wijnoogst uit 2022. Het domein ligt naast het 1er Cru climat ‘Côte de Léchet’. Dit climat kenmerkt zich door in het glas dominante tonen van geurrijke witte bloemen prijs te geven. Samen met impressies van mooi fruit en verfijnde minerale tonen op de achtergrond is dit werkelijk een bijzondere Chablis. Gelukkig binnen het repertoire van Domaine Jean Dauvissat Père et Fils ieder jaar een geslaagd exemplaar.
Tip: de 1er Cru ‘Vaillons’ en de cuvée ‘Héritage’.

Domaine Natalie et Gilles Fèvre
Wanneer je in Chablis de naam ‘Dauvissat’ laat vallen, gaan de gedachten meestal uit naar het icoon Vincent Dauvissat. Hetzelfde geldt voor de naam ‘Fèvre’, waarbij je in de eerste instantie het domein van William Fèvre binnenschiet. Deze gedachtesprongetjes kun je in Chablis echter gerust achterwege te laten. Geen beter voorbeeld dan Domaine Natalie et Gilles Fèvre. Dit domein stapte in 2002 uit de bekende lokale coöperatie, vergrootte de omvang van het domein tot inmiddels 50 ha, koerste in 2015 richting een HVE certificering en is met de wijnoogst uit 2022 bio-gecertificeerd. Natalie en Gilles Fèvre zijn beiden oenologen en dochter Julie kwam onlangs achter de coulissen vandaan om haar rol binnen het domein te gaan spelen. Zij nam inmiddels de vinificatie van de druiven van het 1er Cru climat ‘Vaulorent’ op een succesvolle wijze voor haar rekening. Inmiddels kun je geen wijngids of wijntijdschrift meer openslaan zonder enkele vermeldingen van dit domein: accolades voor de Petit Chablis tot voor de Grand Cru ‘Les Preuses’.
Tip: Bourgogne Aujourd’hui noemde de generieke Chablis een exceptionele wijn, verder de geconcentreerde, met rijp fruit overladen Chablis ‘vieilles vignes’.

Domaine Alain Geoffroy (Domaine de la Cornasse)
Ik veronderstel dat het bezoek aan een kurkentrekkermuseum niet aan de top staat van jouw bourgondische bucketlist. Jawel, er is er ook eentje in Bourgogne en het is gevestigd in één van de oudere wijnkelders van Domaine Alain Geoffroy in Beine. De gemeente Beine vormt de westrand van de AOC Chablis. Je rijdt onderweg van Chablis naar Auxerre over de D945 door het wijndorp Beine. Domaine Alain Geoffroy, deels een handelsonderneming, deels een domein van 50 ha is reeds vijf generaties een familiedomein. Vandaag staat Catherine Geoffroy samen met dochter Natalie aan het hoofd van het domein, trouw ondersteund door Cyrille Mignotte. Aandachtspunten binnen het domein: werken in de wijngaard met respect voor milieu en traditie; vinificatie in de wijnkelders is gericht op het creëren van zacht smakende, fruitige Chablis met de nodige diepgang en lengte. Sommige cuvées zijn dan ook geschikt om jong te drinken. Andere leuke dingen om over dit domein te vermelden: gemakkelijk bereikbaar, voldoende parkeerruimte en je kunt het maandag tot en met vrijdag bezoeken zonder afspraak. In het weekend echter gesloten.
Tip: de 1ers Crus ‘Fourchaume’ en ‘Vau-Ligneau’ (dit climat ligt in Beine). Bovenal de 1er Cru ‘Beauroy’, waarmee het domein met regelmaat de hoogste ogen gooit.

Domaine Guillaume Vrignaud
Net zoals Domaine Natalie et Gilles Fèvre ligt Domaine Guillaume Vrignaud in het kleine wijndorp Fontenay-Près-Chablis dat ten noorden van Chablis en zijn Grands Crus wijngaarden ligt. Rond de eeuwwisseling nam Guillaume Vrignaud de leiding van het familiedomein over, dat heden ten dage 27 ha groot is. Met aandacht voor de duurzaamheid van de wijn en zijn smaakkwaliteit koos het domein reeds geruime tijd geleden voor een bio-route. Het domein is AB-gecertificeerd, behoudens het 1er Cru climat ‘Mont de Milieu’. De beste cuvées Chablis worden grootgebracht in een houten ton. Niet voor de extra vanille tonen, maar om de Chablis de nodige finesse mee te geven, een procedé dat vooral nodig wordt geacht in de warmere jaren. Hoeveel aandacht Guillaume Vrignaud aan de élevage van zijn Chablis schenkt, blijkt uit het experiment om delen van de 1er Cru ‘Fourchaume’ groot te brengen in zowel houten, stalen als aardewerken vaten om vervolgens voor de uitdaging te staan de juiste keuzes te maken voor de ultieme blend. Last but not least: reeds jaren hebben de cuvées Chablis een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Al met al door de wijntijdschriften geduid als een valeur sûre.
Tip: de Petit Chablis en de 1er Cru ‘Fourchaume’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.