Het is iedere dag feest in Puligny-Montrachet

Grand Cru Chevalier-Montrachet in Puligny-Montrachet (Wijn uit Bourgogne)
De 0,55 ha ‘Clos des Chevaliers’ (monopole) van Domaine Jean Chartron

Aldus nam ik je deze januari mee naar enkele hotspots in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune om te eindigen in Puligny-Montrachet. Met als belangrijkste reden: dat jaarlijkse bourgondische feestje La Saint-Vincent Tourante. Maar helaas, ik zie geen slingers en ballonnen in het beroemde wijndorp. La Saint-Vincent Tournante de Puligny-Montrachet, Corpeau, Blagny, gepland voor het komende weekend, is uitgesteld tot 19 en 20 maart 2022. Laat ik beginnen met het nader introduceren van Blagny en Corpeau.

Het gehucht Blagny ligt in het noordwesten van de gemeente Puligny-Montrachet en kan op zijn beurt bogen op een AOC. Rondom Blagny liggen zeven 1ers Crus climats (wijngaarden), exclusief geclassificeerd voor rode Bourgognes gemaakt van de pinot noir druif. Gedeclassificeerd kunnen sommige rode wijnen zich ook verschuilen achter het etiket ‘Côte de Beaune-Villages’. Met een hoger gelegen terroir zijn dit fruitige wijnen, maar wel een tikkeltje robuust van karakter. Het terroir is in ieder geval bijzonder genoeg voor die unieke AOC Blagny. Rondom Blagny wordt ook de chardonnay druif verbouwd, maar de wijnen dragen dan of de naam Puligny-Montrachet of Meursault(-Blagny), in de wetenschap dat de AOC Blagny zich niets aantrekt van de gemeentegrens tussen Puligny-Montrachet en Meursault.

Het dorp Corpeau, dat twee keer zo groot is als Puligny-Montrachet, ligt aan de oostelijke zijde van de D974. De climats (wijngaarden) in Corpeau dragen elk een appellation régionale. Sommige wijngaarden mogen zich inmiddels wel tooien met de nieuwe appellation régionale AOC Bourgogne Côte d’Or. Ter gelegenheid van La Saint-Vincent Tournante creëerde Jean-Charles Fagot met de oogst uit 2019 zowel een rode als een witte cuvée Bourgogne Côte d’Or. Wijnbouwers uit Puligny-Montrachet produceerden op hun beurt zes speciale cuvées. Fagot maakt overigens ook een zeer verdienstelijke (uiteraard witte) Puligny-Montrachet.

Jean-Charles Fagot is eigenaar van ongeveer 4 ha wijngaard en maakte van zijn domein in Corpeau tevens een handelshuis, waarmee hij zijn repertoire fors uitbreidde. Fagot werd verder in 1998 restauranteigenaar door de Auberge du Vieux Vigneron te openen, waar voornamelijk streekgerechten worden aangeboden. Tijdens de meest recente Salon du Vin et de la Gastronomie in Huy (België) bezocht ik zijn stand en mocht een aantal bijzonder fraaie Bourgognes proeven: van een overheerlijke witte Bourgogne (‘Les Champs l’Huiller, een climat in Corpeau) tot de rode Chassagne-Montrachet ‘vieilles vignes’. Niet in de laatste plaats, wat een bijzonder vriendelijke man. De volgende Salon de Vin in Huy vindt plaats op 25, 26 et 27 februari 2022 (deo volente uiteraard). Jean-Charles Fagot zal dan ook weer aanwezig zijn.

Met een wijngaard zoals ‘La Montrachet’ in je dorp hoef je bij de plaatselijke domeinen geen koopjes te verwachten. Het is daarbij maar de vraag of men wel opendoet, wanneer je bij één van de bekende namen aanbelt. Domaine Jean Chartron is een speciaal ingericht adres voor het ontvangen van individuele bezoekers en als enige vermeld in de Guide des Cave 2021. Het domein, inmiddels geleid door Jean-Michel Chartron, is eigenaar van de monopole ‘Clos des Chevaliers’ dat binnen het Grand Cru climat ‘Chevalier-Montrachet’ ligt. Hij vraagt voor de meest recente versie (2020) € 350. Anders uitkijken naar zijn village Puligny-Montrachet voor tegen de € 50 of een Saint-Aubin 1er Cru voor tegen de € 40. In de meest recente Bourgogne Aujourd’hui (№ 162) een kort interview met Jean-Michel Charton. Hij is namelijk Président de comité d’organisation de la Saint-Vincent Tournante.

Puligny-Montrachet heeft in tegenstelling tot Chassagne-Montrachet geen caveau municipal. In het centrum van het wijndorp ligt aan het pleintje met het standbeeld wijnplukkers Caveau de Puligny-Montrachet, een caviste (wijnwinkel). De eigenaar, Julien Wallerand, proeft naar verluidt meer dan 2.000 wijnen per jaar. Jij kunt ook proeven in de wijnwinkel. Hiervoor geldt een tarief van € 20. Je zou kunnen volstaan met het drinken van één glas, want Caveau de Puligny-Montrachet is tevens een wijnbar met zelfs een buitenterras. Je kunt ook aanschuiven aan één van de tafels van La Maison d’Olivier Leflaive. Deze bekende wijnmaker biedt in zijn bistro wijn- en spijsarrangementen aan, uiteraard vergezeld door zijn eigen vermaarde wijnen. Menu’s vanaf 33 euro. Reserveren is hier noodzakelijk.

Puligny-Montrachet biedt mijn favoriete witte Bourgogne. Zo’n hedonistische Meursault weet mij heus ook te verleiden en vanzelfsprekend geen bezoek aan Bourgogne zonder een stop in Chablis. Maar de puurheid, zuiverheid van een Puligny-Montrachet met daarbij de ontelbare smaakreserves is onovertroffen. De witte wijnen uit Puligny-Montrachet zijn verder elegant, hebben de nodige finesse en zijn vooral perfect in balans. Maar ik voel me in deze contreien van de Côte de Beaune soms een beetje benauwd, zeker wanneer ik weer zo’n bord langs de D974 zie met de tekst ‘Puligny-Montrachet: ses vins prestigieuses’. Wanneer ik vervolgens na het stadje Chagny weer de Côte Chalonnaise binnenrijd, adem ik doorgaans een stuk relaxter.

Want ik ben en blijf een kind van de Côte Chalonnaise. Dus opende ik voor de gelegenheid de Puligny-Montrachet 1er Cru ‘Les Champs Gains’ uit 2015 van Vincent Dureuil-Janthial, de gerespecteerde wijnbouwer uit Rully. Ik dacht eerst dat deze Bourgogne over zijn top was, misschien niet al te best bewaard of zo. Hoe ik werd gelogenstraft. Nog steeds rank en gedisciplineerd, maar met welk een rijkdom aan rijp fruit (peer en perzik), florale impressies (witte bloemen), verrassende zoetjes (caramel) en nog steeds voorzien van mooie minerale tonen, een voorbeeldige structuur en een verkwikkende zuurgraad. Ik moest denken aan het fragment in de film Sideways, waarin Miles meent een goede wijn te moeten bewaren en pas te openen tijdens een speciale gelegenheid. Nu, open een Puligny-Montrachet zoals die van Vincent Dureuil-Janthial en je hebt per omgaande jouw speciale gelegenheid. Eentje die je ongetwijfeld lang zal blijven heugen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.