Hoog op mijn lijstje: Michel Martin

Michel Martin in Coulanges-la-Vineuse (Wijn uit Bourgogne)
De proef- en verkoopruimte van Domaine Michel Martin in Coulanges-la-Vineuse

Samen met wijndorpen zoals Irancy en Saint-Bris le-Vineux maakt Coulanges-la-Vineuse deel uit van het wijndistrict Auxerrois in het noordwesten van de Bourgogne. Bourgogne Coulanges-la-Vineuse is de enige appellation op de linkeroever van de rivier Yonne. Een kleine twintigtal wijnbouwers, verdeeld over maar liefst zeven gemeenten, verbouwen vooral de pinot noir druif. Vele vingers, onder meer van de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews, wijzen Michel Martin aan als favoriete wijnbouwer. Een bezoek aan zijn domein stond daarom al lange tijd hoog op mijn lijstje.

Het domein van Michel Martin werkt met vaste openingstijden. Meestal is de medewerkster van het domein aanwezig. Zij draagt onder meer zorg voor de administratie en verkoop van de wijnen. Zij presenteerde de wijnen met zoveel kunde, alsof zij alle druiven zelf had geplukt en verantwoordelijk was voor het gehele vinificatieproces. Met Michel Martin zelf maakte ik aan het einde van het bezoek aan het domein kennis. Martin blijft na al die jaren nog steeds aangenaam verrast dat zijn wijnen ook in het buitenland worden gewaardeerd.

Michel Martin maakt vier wijnen die allemaal de naam ‘Bourgogne Coulanges-la-Vineuse’ dragen: één maal wit (een kleine 2 ha), één maal rosé, hoofdzakelijk rood (ruim 11 ha). Binnen de kleur rood maakt Martin een generieke Bourgogne Coulanges-la-Vineuse en een speciale cuvée (‘Esprit de Poil Renard’). Ongeveer 50 jaar geleden begon de heropleving van de wijnen rondom Coulanges-la-Vineuse. In die tijd was het rondom deze plaats niet moeilijk om wijngaarden te kopen of huren. Martin heeft vanwege een handvol praktische bezwaren, onder meer wat betreft de bereikbaarheid van de wijngaarden, afgezien van uitbreiding van zijn domein buiten de grenzen van Coulanges-la-Vineuse.

Aan de andere oever van de rivier Yonne ligt het bekende wijndorp Irancy, dat even ter sprake kwam. “Het is inderdaad slechts zeven kilometer, maar op de andere oever van de Yonne worden wijnen gemaakt met een geheel ander karakter”, werd mij duidelijk gemaakt. “De wijnen uit Irancy zijn doorgaans veel tanninerijker. Het terroir in en rondom Coulanges-la-Vineuse vraagt wat ons betreft om gedurende het vinificatieproces de fruitimpressies van de wijnen zoveel mogelijk naar voren te halen. Hoe tanninerijk je de wijnen verder maakt, ligt aan de stijl van de individuele wijnbouwers.”

Michel Martin gebruikt bij het grootbrengen van de rode wijnen alleen oude houten vaten. Nieuwe vaten hebben volgens Martin een te grote invloed op de smaak van de wijn. Bij het productieproces van de witte Bourgogne Coulanges-la-Vineuse worden de druiven niet meteen geperst, maar eerst (na kneuzing) in een tank gegoten zodat schil en sap enkele uren met elkaar in contact blijven. Het resultaat is een volle en aromatische wijn. Wij zijn niet in Chablis, dus is het geen intens mineralige wijn. Het domein is bijzonder in zijn nopjes met de versie uit 2018. Ook voor de rosé (inmiddels de 2019) wordt deels dezelfde methode gebruikt. Deels, anders zou de rosé een te donkere kleur krijgen. En laat ik verder geen blad voor de mond nemen: de lekkerste rosé dit jaar gedronken.

Maar het draait in Coulanges-la-Viineuse, en dus ook bij Michel Martin, om de rode Bourgognes. De Bourgogne Coulanges-la-Vineuse uit 2018 kent een weelderig aroma en intense smaak van klein rood fruit (bosaardbei, framboos en aalbes). Aards, maar toch licht. Sappig, levendig, een tikkeltje uitbundig, maar op geen enkele wijze springt deze Bourgogne uit de band. De cuvée ‘Esprit de Poil Renard’ (ook uit 2018), de druiven zijn speciaal geselecteerd, draagt een strakker, gedisciplineerder karakter. Na de eerste kennismaking wordt de stropdas afgedaan en eist het fruit wederom de hoofdrol op. Diep onder de indruk van deze bijzondere Bourgogne. Hij beantwoordt enerzijds aan de typiciteiten van zijn afkomst en ontpopt zich anderzijds simpelweg tot een pracht van een Bourgogne. Martin plaatst hiermee Coulanges-la-Vineuse ferm op de bourgondische wijnkaart.

Tussen neus en lippen door werd aan het einde van het bezoek medegedeeld dat Michel Martin over drie jaar, dan inmiddels ruim 40 jaar werkzaam als wijnbouwer, ermee stopt. Er zijn geen kinderen die het domein overnemen. De wijngaarden zullen worden verkocht. Mocht je interesse hebben, de deal is reeds gesloten. Met de wetenschap dat de meest recente bourgognejaren tot de top behoren, heb ik verder weinig woorden nodig om de wijnen van Michel Martin onder de aandacht te brengen. Ik geef hierbij ten slotte ook de aangename verhouding tussen de prijs en kwaliteit van zijn wijnen aan. Niet dat ik bij aankoop van een aantal dozen naar de prijzen heb gevraagd. De verbazing was achteraf bij het lezen van de bon.

N.b.: in Bourgogne komen ze vaak met zijn tweeën: namen van wijnbouwers. Ook in Chorey-lès-Beaune woont een verdienstelijke wijnbouwer met de naam Michel Martin, in een eerdere bijdragen getagd als ‘Domaine Michel Martin’. Michel Martin in Coulanges-la-Vineuse simpelweg als ‘Michel Martin’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.