Salon du Vin in Huy

Domaine du Bois de Chat (Wijn uit Bourgogne)
De goedlachse Jérémy Bally van Domaine du Bois de Chat uit Jullié (Beaujolais)

Het vorige weekend vond in het Belgische Huy (Hoei), gelegen aan de Maas tussen Luik en Namen, voor de 14e keer de naar verluidt oudste wijnbeurs van België plaats, een evenement met de naam Salon du Vin et de la Gastronomie. In deze bijdrage aandacht voor de vier producenten uit de Bourgogne (en de drie uit de Beaujolais). En wat maken ze in de Savoie trouwens lekkere kaas.

Domaine Jean-Charles Fagot (Corpeau)
Corpeau ligt twee kilometer ten zuiden van Pouilly-Montrachet (aan de andere kant van de D974). Op de proeftafel van het domein (men is tevens werkzaam als négociant) stonden wervelende namen uit de Côte de Beaune. De basis Bourgognes wisten ons reeds te verbazen. De overheerlijke witte Bourgogne (‘Les Champs l’Huiller) dronk veel te gemakkelijk weg. Verder ging onze aandacht uit naar de rode Chassagne-Montrachet ‘vieilles vignes’, de meest zachtaardige Bourgogne die middag in Huy geproefd. Ik gooi er nog maar een woord tegenaan: weergaloos.

Domaine Germain (Saint-Romain)
Opvallend dat sommige domeinen terughoudend zijn om hun favorieten te benoemen, andere weer niet. Marie-Thérèse Germain had er in ieder geval geen moeite mee: zowel de witte als rode Saint-Romain (de laatste met de toevoeging ‘Sous le Château’). Met alle redenen van de wereld. In beide flessen die perfecte oogst uit 2018. “Het jaar 2018 heeft het helemaal, het hele pakket”, verduidelijkte Marie-Thérèse toen zij onze glazen vulde. Of ik ook wilde vermelden dat Saint-Romain een volwaardig lid is van de Côte de Beaune. De twee versies Saint-Romain sloten derhalve perfect aan bij hun Bourgognes uit onder meer Pommard, Beaune en Aloxe-Corton.

Domaine Claude Nouveau (Change)
Een kleine glimlach bij Domaine Claude Nouveau. Vorig jaar bombardeerde het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui Domaine dit domein, geleid door Stéphane Marcheseuil (schoonzoon van), tot ‘découverte’. Dit terwijl de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews het domein reeds in 2005 de hemel in prees. “Hedonistic wines”, luidde toen de som onder de streep. Een adres in de Hautes-Côtes de Beaune om niet te missen. Domaine Claude Nouveau maakt mooie Bourgognes in de buurtgemeentes: Maranges (rood) en Santenay (wit en rood), maar de rode Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune is al jaren de insider-tip van Patrick Matthews. Inmiddels ook van mij.

Domaine Christophe Perrin (Bray)
In het noorden van de Mâconnais, in dorpen zoals Bray, Cruzille en Uchizy wonen wijnbouwers die ‘alleen maar’ witte en rode Mâcon(-Villages) maken. Op de proeftafel van Domaine Christophe Perrin stond tweemaal een witte Mâcon-Bray: ‘La Montagne’ en ‘Les Essards’. Met de laatste, zijn meest recente aanwinst, was Christophe bijzonder in zijn nopjes. Mooi die ogenschijnlijke tegenstelling in één Bourgogne: enerzijds een serieuze, gelaagde wijn, anderzijds een relatief eenvoudige, frisse Bourgogne die vooral jong dient te worden gedronken. Ook de rode Mâcon (‘Chapaize’) kent deze charme par sa simplicité. Christophe Perrin bood deze middag nog een rode (100% pinot noir) en een witte (100% chardonnay) Bourgogne aan. Al met al een perfect kwintet.

De drie domeinen uit de Beaujolais gooiden het allerbeste in de strijd en dat betekende veel Beaujolais uit een de 10 crus uit het noorden van dit wijndistrict. Domaine Bernard Jomais uit Charentay richt zijn pijlen op Brouilly en Côte de Brouilly. Iedere Beaujolais heeft zijn eigen karakter (van soepel tot complex) en iedere Beaujolais wordt op een unieke wijze grootgebracht (modern en à l’ancienne). Men benadrukte die middag de eigenschappen van het terroir goed in het oog te houden. Ook op de proeftafel: een witte Beaujolais (100% chardonnay) en een rosé (100% gamay). Voor het pure plezier: een Beaujolais-Villages.

Bij Domaine Mélinon (Villié-Morgon) stond niet alleen de diversiteit van de Beaujolais centraal (van Chenas, Chiroubles, Morgon tot Régnié), maar ook de kwaliteit van de Beaujolais en hoe deze wijnen mooi ouder kunnen worden. Maar liefst drie wijnen, die het domein in Huy presenteerde, droegen het jaartal 2015. Gelukkig leken ze niet te veranderen in een goede Bourgogne, maar juist al het goede van de Beaujolais te combineren. Wat een prijsvriendelijke wijnregio overigens, die Beaujolais en dat geldt zeker voor de fruitige Beaujolais Rosé.

Domaine du Bois de Chat ligt in Jullié, net ten westen van Juliénas. Dit domein, sinds 2013 geleid door Jérémy Bally, is in nog volop in ontwikkeling en gelukkig met de nodige positieve groeispurten. Reeds deels verantwoordelijk voor een zogenaamde vin naturel is het domein in transitie om binnenkort volledig Agriculture Biologique (AB) te worden gecertificeerd. Het aanbod van Jérémy Bally in Huy was driemaal een Juliénas: een ‘klassieke’, een ‘vieilles vignes’ en een ‘vin naturel’ (cuvée ‘Sauvage’). Ik kan schrijven over zaken zoals de kleur, body of de structuur van de wijnen, maar dan ga ik voorbij aan de meest belangrijke eigenschap: ze smaken simpelweg overheerlijk. Begin met de cuvée ‘Sauvage’, want die kan ook als aperitief worden geserveerd. Binnenkort staan ook een Moulin-à-Vent en een rode Crémant op het menu bij Domaine du Bois de Chat. Kortom: hoog op de lijst ‘te bezoeken domeinen’ de komende zomer. En ik was van harte welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.