Bourgogne in 2019

Wij naderen het einde van 2019 en de laatste berichten over het oogstjaar 2019 zijn zorgwekkend. Nu alle druiven zijn geplukt en geteld, is er in Bourgogne zelfs een oprechte ‘aie’ te horen. Er is sinds 2003, een rampjaar door vorst en hittegolven, niet zo weinig geoogst (de kwaliteit is echter uitstekend). Als het jaar 2019 ons nog wat leerde: hoe goed de Bourgognes uit 2017 (wit!) en 2018 zijn. Volgt een persoonlijke terugblik.

'Clos des Grands Voyens' (monopole van Domaine Jeannin-Naltet) (Wijn uit Bourgogne)

‘Clos des Grands Voyens’ (monopole van Domaine Jeannin-Naltet)

Zo trof ik mezelf aan in Thorey-sous-Charny, een plaatsje ongeveer 50 km ten westen van Dijon. Ik was terug in de Auxois, waar mijn bourgondische wijnavontuur begon. De Auxois, of all places. Men mag aldaar de wijnen zelfs geen ‘Bourgogne’ noemen. Niets van aantrekken en vooral proberen. Neem de ‘Chardonnay’ van Maison Simenet-Febvre. Houtvrije, pure, zuivere chardonnay. Door en door Bourgogne. Intussen is het Maison de Pays in Pouilly-en-Auxois hét adres voor een eerste kennismaking met de wijnen uit de Auxois. Drie van de beste domeinen van dit wijndistrict (daar hoort ‘Domaine de FlavignyAlésia bij) verkopen hier een ruime selectie van hun wijnen.

Ik keerde ook terug naar het wijndorp Irancy, waar ik ooit voor het eerst een domein bezocht. Het adres van Domaine Benoît Cantin stond nu in mijn agenda genoteerd. Cantin maakt elegante Bourgognes die al jaren worden opgemerkt tot ver buiten Irancy. Een gastvrij domein (vaste openingstijden) en een geanimeerd onderhoud met vragen over en weer. In Bourgogne geen vanzelfsprekendheid. Houd voor het komende jaar de ‘Palotte’ uit 2018 in de gaten (100% pinot noir, geen druppel césar). Ik liep figuurlijk en letterlijk weg met de Irancy ‘La Grande-Côte’ uit 2017. Belandde met de kerst op tafel.

Misschien wel de grootste verrassing en zeker een van de betere Bourgognes die ik dit jaar dronk: de (rode) Hautes-Côtes de Nuits ‘Les Genevrières’ uit 2016 (een climat net buiten de gemeentegrens van Nuits-Saint-Georges). Voor 15 euro en wat centen een welhaast ideaal alternatief voor de dure Bourgognes in de lager gelegen Côte de Nuits. Ik bezocht in de zomer Domaine Patrick Hudelot dat in het dorpje Villars-Fontaine ligt. Nog een goede reden om dit domein kennis te maken: het is bio gecertificeerd. Ik blijk er steeds vaker op te letten. Bij een bezoek aan dit domein wordt een berichtje vooraf op prijs gesteld.

Af en toe dien je toe te geven aan de verlokkingen van de Côte d’Or. Dat deed ik tot twee maal toe in en met een Morey-Saint-Denis. Eén domein was voor mij bekend (Domaine Pierre Amiot en Fils), het andere onbekend (Domaine Alain Jeanniard). Terwijl ik het laatste domein aantrof in de nieuwe wijngids van Hugh Johnson. De volgende keer beter mijn huiswerk doen. Het accent lag dit jaar echter op de relatief onbekende, maar niet minder interessante appellation villages in de Côte de Beaune. In het noorden: Ladoix en Chorey-lès-Beaune en in het zuiden Maranges. En mag ik de beroemde buur Santenay er één keer bij betrekken? Voor een top Santenay week ik uit naar het stadje Nolay in de Hautes-Côtes de Beaune. Domaine Nicolas maakt daar een opvallend zachte en fruitige (rode) Santenay ‘Les Charmes Dessous’ (de 2018 reeds in de fles).

De verenigde wijnbouwers in Buxy gaven hun nieuwe boetiek de naam ‘La Maison Millebuis‘. Millebuis is de meest prestigieuze serie Bourgognes van de coöperatie. Hoe serieus men aan die naam werkt, bleek onlangs weer. De beroemde Confrérie des Chevaliers du Tastevin verleende een laureaat aan de Montagny ‘Clos du Corbeau’ uit 2018. Ook de boetiek van de bekende coöperatie in Lugny (Mâconnais) betrok een gloednieuwe behuizing. Een uitstekend adres voor een eerste verkenning van de Mâconnais. Het blijft in 2020 feest in dit wijndistrict, wanneer de coöperaties in zowel Charnay-lès-Mâcon, Mancey als Vinzelles hun 90e verjaardag vieren. Houd hun acties en activiteiten in de gaten!

En dan de portes ouvertes die ik in het voorjaar bezocht. Ik leerde op één dag binnen één appellation village (Mercurey, Côte Chalonnaise) twee totaal verschillende domeinen kennen. Ten westen van de plaats Mercurey ligt Château de Chamilly. Rondom en in het kasteel werden de bezoekers een heel weekend vermaakt met artiesten, kunstenaars en ’s avonds met een groot banket vergezeld door echte musici. Om wijn te proeven (het domein blinkt vooral uit met Mercurey en Montagny) moest je een paar euro neertellen, maar dat had ik er graag voor over. In het oosten van Mercurey was er die zaterdag een bescheiden porte ouverte bij Domaine Jeannin-Naltet. Samen met de eigenaar Benoit Eschard werd er langs de wijngaarden gewandeld, werd het domein bezichtigd en konden alle wijnen worden geproefd. Grootste verrassing tussen zijn 1er Cru’s die ik al jaren adoreer: een weergaloze Crémant de Bourgogne (een blend van pinot noir en chardonnay). De gougères (kaassoesjes) van Emilie Eschard pasten er perfect bij.

Een goede buur is beter dan een verre vriend: Domaine Narjoux-Normand in Saint-Martin-sous-Montaigu. Zoon neemt het langzamerhand van zijn vader over en breidt het domein ieder jaar stoutmoedig uit met nieuwe wijngaarden in de Côte Chalonnaise. Het betaalt inmiddels uit met onder meer twee vermeldingen in Le Guide Hachette des Vins 2020: voor de rode Mercurey uit 2017 en de witte Mercurey (‘Le Chatelet’) uit 2016. Verder kozen de medewerkers van Maison des Vins in Chalon-sur-Saône zowel de Mercurey 1er Cru ‘Clos de Montaigus’ (2017) als ‘La Chassière’ (2016) voor hun halfjaarlijkse selectie die in de verkoop werd geplaatst (tot april 2020). Maar het was de Bourgogne Aligoté uit 2018 die mij omverkegelde. “Gelijk een Mercurey Blanc”, knikte mijn bourgondische gastheer me toe. Hij is grootafnemer van zijn vaste en mijn tijdelijke buur. Wij stonden in de koele wijnkelder onder zijn huis, waar de zomerse warmte van 2019 buiten de deur werd gehouden. Wij trokken een aantal flessen uit zijn indrukwekkende collectie open. Bourgogne 2019 in een notendop? In ieder geval mijn meest dierbare herinnering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.