Coteaux de l’Auxois mag geen Bourgogne heten

De Abdij van Fontenay (Wijn uit Bourgogne)

De abdij van Fontenay

De Châtillonnais en de Côtes du Couchois mogen dan wel relatief onbekende vlekken zijn op de Bourgondische wijnkaart, de wijnen dragen tenminste nog de appellation régionale ‘Bourgogne’. Dat kan niet worden gezegd van de wijnen uit de Coteaux de l’Auxois, die het vooralsnog moeten doen met een IGP (Indication Géographique Protégée), voorheen VDP (Vin de Pays). De huidige omvang van de Coteaux de l’Auxois komt grotendeels overeen met het gebied dat viel onder de oude kwalificatie. Overigens geen onvertogen woord over een IGP, volgens Hugh Johnson: “Potentionally the most dynamic category in France. […] Enormous variety in taste and quality but never ceases to suprise.”

De Auxois is een voormalige provincie (pays) in het oosten van het departement Côte d’Or. Zij strekt zich uit van de stad Montbard in het noorden tot Arny-les-Duc in het zuiden. Bekende plaatsen in de Auxois zijn het ansichtkaartachtige Semur en-Auxois, Pouilly-en-Auxois, waar het Canal de Bourgogne ruim drie kilometer onder de grond verdwijnt, en het pittoreske Flavigny-sur-Ozerain. Het laatste dorp is bekend van de anijssnoepjes en de film Chocolat (2000). De abdij van Fontanay, een van de bekendste toeristische trekpleisters in Bourgogne, ligt in het noorden van de Auxois.

Vanaf de 7e eeuw werden in de Auxois druiven verbouwd om er wijn van te maken. Abdijen, bijvoorbeeld uit Flavigny en Fontenay, speelden een belangrijke rol bij het ontwikkeling van de lokale productie. Deze wijnen hadden een paar eeuwen geleden een grote reputatie en werden vooral geëxporteerd naar Parijs tot aan het paleis van Versailles toe. Rond 1830 kenden de wijngaarden in de Auxois een grootte van bijna 5000 (!) hectare. Maar in de tweede helft van de 19e eeuw kwam de phylloxera (druifluis) om de hoek kijken. Samen met de meeldauw die zijn kwalijke sporen achterliet en de nationale wijncrisis in het begin van de 20e eeuw raakten de wijnen uit de Auxois in de vergetelheid. Plaats hierbij de twee wereldoorlogen en de sterke vergrijzing van de streek. Parallel aan deze achteruitgang ontwikkelde de veeteelt zich tot het vlaggenschip van de Auxois.

Momenteel beslaan de wijngaarden slechts een kleine vijftig hectare. Ze zijn onder meer te vinden rondom de wijndorpen Villaines-les-Prévotes, Thorey-sous-Charny en Flavigny-sur-Ozerain. Wijnbouw vindt vooral plaats tegen en op de hoogtes van heuvels, waarbij de wijngaarden zoveel mogelijk naar het zuiden zijn gericht. Binnen de regels van de IGP mag er voor bourgondische begrippen een groot aantal druivensoorten worden aangeplant. Voorop staan de klassieke bourgondische variëteiten, zoals pinot noir, gamay, chardonnay en aligoté. Bij wit is maar liefst een kleine twintigtal druiven toegestaan: van auxerrois tot sauvignon blanc. De druiven mogen tijdens het productieproces bij elkaar worden gevoegd. Naast rode en witte wijnen worden binnen de Coteaux de l’Auxois ook rosé en bubbels (‘Coteaux de l’Auxois mousseux’ genaamd) gemaakt. De Coteaux de l’Auxois produceert vooral wijnen die jong mogen worden gedronken. Enkele exemplaren zijn geschikt om een aantal jaren te bewaren.

Met hun IGP-erkenning op zak (eerste oogst in 1997) bereiden de wijnproducenten uit de Auxois zich nu voor op de volgende en een cruciale stap: de promotie tot appellation régionale, tot ‘Bourgogne’ derhalve. Men is ervan overtuigd met hun wijnen het kwaliteitsniveau te hebben bereikt gelijk aan een Bourgogne uit de bekendere wijndistricten. Het belangrijkste argument van de wijnbouwers is de bodem. Niet alleen ligt de Auxois dicht bij het beroemde wijndistrict Côte d’Or, de bodem lijkt ook op de steenachtige, klei-/kalkachtige bodem van de Côte d’Or. De geologische laag in Monthélie (Côte de Beaune) is gelijk aan die in de Auxois. Komt de crux: de wijngaarden in de Auxois liggen tegen de 100 meter hoger dan in de bekende Côte d’Or. Dit betekent vooral koudere weersomstandigheden. De wijnoogst in de Auxois begint dan ook doorgaans een paar weken later. De gedroomde AOPerkenning zal hoogstwaarschijnlijk langer op zich laten wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.