Wijn kopen in Bourgogne (waar?)

In twee bijdragen enkele ideeën en suggesties over wijn kopen in Bourgogne. Van de wat-vraag naar de waar-vraag. Het is tenslotte vakantie. Geven wij wederom eerst het woord aan de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews.

Saint-Aubin (Wijn uit Bourgogne)
Saint-Aubin

In Burgundy: How to find great wines off the beaten track (2005) stelt Patrick Matthews het volgende voor: “Unless you really hit it of with a grower, it’s best to taste your way across a big range of wines elsewhere.” Gelijk dat hij heeft. Een goed begin met wijn kopen in Bourgogne is het bezoeken van een aanbieder met zoveel mogelijk appellations. Als concreet voorbeeld benoemt Matthews de zogenaamde Maisons des Vins die collectief worden aangestuurd door regionale producenten. In Bourgogne zijn er helaas nog maar twee: één in Chalon-sur-Saône en één in Mâcon. Verder wijst Matthews ons op de coöperaties die met alle plezier jou willen laten kennis maken met hun uitgebreide repertoire (Matthews benoemt de vestigingen in Chablis en Buxy).

Voor Chablis ga je naar Chablis. Het plaatsje Chablis is één grote winkel, waar de domeinen goed zijn vertegenwoordigd. Heeft Chablis ook nog een keer een van de beste coöperaties in Bourgogne. Buiten Chablis heb je in de zogenaamde Grand Auxerrois de keuze uit nog twee gemeentelijke appellations (Irancy en Saint-Bris) en een aantal regionale appellations. Mocht je bevangen worden door keuzestress is het ideaal om een domein te bezoeken dat van vele markten thuis is. Domaine Verret in Saint-Bris-le-Vineux is een van de domeinen die met verve voldoet aan deze voorwaarde. Zie hier onder meer uit naar de Saint-Bris, de Irancy, de (witte) Bourgogne Côtes d’Auxerre en Bourgogne Aligoté. Maakt en verkoopt het domein ook nog een keer goede Chablis.

Wil je wijn kopen in de Côte d’Or, ga dan naar het noorden van de Côte de Nuits of naar het zuiden van de Côte de Beaune, waar de Bourgognes nog redelijk zijn geprijsd. Denk in het noorden aan de appellations villages Marsannay, Fixin en Côte de Nuits-Villages. Château de Marsannay is een producent met een groot aanbod Bourgognes. Denk in het zuiden van de Côte de Beaune aan de appellations villages Maranges en Santenay. Hier is het uitgebreide aanbod van Le Caveau de Santenay (een caveau collectif) een goed begin. Hoe je het verder ook wendt of keert, in de Cote d’Or betaal je snel 20 euro voor een goede appellation village. Mocht de aantrekkingskracht van de bekende wijndorpen te groot zijn, denk eens aan het kopen van een generieke Bourgogne bij een domein met naam.

De beste stad in Bourgogne om wijn te kopen is Beaune. Aan Place Carnot ligt Denis Perret (wijn van vijf bekende handelshuizen uit Beaune). De belangrijkste reden om de winkel te bezoeken: de 10 maandelijkse aanbiedingen, naast uiteraard het overige weldadige aanbod. Nuiton-Beaunoy (voorheen: Cave des Hautes-Côtes) in het zuiden van Beaune is een coöperatie voor wijnen uit de gehele Côte d’Or inclusief de twee gelijknamige hoogtes. Een van de beste adressen voor een betere Bourgogne tegen een vriendelijke prijs (neem de rode Chorey-lès-Beaune voor 12 euro). Met gelegenheid om het gamma aan Bourgognes te proeven.

In de Côte Chalonnaise en in de Mâconnais kun je op adem komen. In deze wijndistricten hebben kwaliteit en prijs een meer gezonde verhouding. Wijn kopen doe je in de Côte Chalonnaise nergens beter dan bij het Maison des Vins. Je vindt dit promotie- en verkooppunt in Chalon-sur-Saône. Rond de 140 (!) verschillende Bourgognes vertegenwoordigen het beste wat domeinen en coöperaties in dit wijndistrict aanbieden. Niet onbelangrijk: tegen dezelfde prijs als bij het betreffende domein of de coöperatie. De Côte Chalonnaise kent overigens drie coöperaties (Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly) en inmiddels drie lokale verkoop- en promotiepunten: in Mercurey, Givry en Buxy (voor Montagny). Elk punt kent een uitgebreid aanbod Bourgognes en ook hier zijn de prijzen gelijk aan die bij het domein. Naast Beaune (kwaliteit) is Buxy (prijs/kwaliteit) inmiddels de meest aantrekkelijke stad in Bourgogne om wijn te kopen.

Ook de grote coöperaties in het zuiden van Bourgogne kennen een uitgebreid aanbod. Wij zijn in de Mâconnais beland, waar de witte Bourgognes de toon zetten. Mocht je ook hier een goede balans willen aanbrengen in je aankopen, dan attendeer ik je op Les Vignerons de Mancey (ten noorden van Tournus). Zij bieden ieder jaar ook een allerbeste rode Bourgogne (100% pinot noir) en klassieke Mâcon ‘vieilles vignes’ (100% gamay) aan. Twee extra redenen om deze mooie locatie te bezoeken. Zij ligt op een steenworp afstand van de A6 én men coördineert een marketinggroep onder de naam ‘Bourgogne de Vigne en Verre‘. Dit betekent een extra aanbod Bourgognes van meer dan 30 producten in de boetiek. Al met al warm aanbevolen.

Ja, ik ben onder de indruk van het uitgebreide aanbod van het Maison Mâconnaise des Vins en ja, je gaat er vast met een aantal Bourgognes vandoor. Maar wat betreft de verhouding tussen coöperaties en domeinen slaat de wijzer te veel door richting de coöperaties. Beter de uitstekende coöperaties in de Mâconnais zelf bezoeken. Weet verder dat het Maison een bescheiden marge berekent. Echter, in de functie van ‘ik-heb-maar-tijd-voor-1-adres’ en het liefst vlak bij de snelweg, is er naast Les Vignerons de Mancey geen betere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.