Wijn kopen in Bourgogne (II: waar?)

In twee bijdragen enkele ideeën en suggesties over wijn kopen in Bourgogne. De tweede bijdrage over de waar-vraag. Een gedachte van de wijnschrijver Patrick Matthews vormt weer het uitgangspunt. Een aantal aanbieders van Bourgognes kwam reeds tijdens eerdere bijdragen aan bod. Nu een overzicht. Het is tenslotte vakantie.

Saint-Aubin (Wijn uit Bourgogne)

Saint-Aubin

In Burgundy: How to find great wines off the beaten track stelt Patrick Matthews het volgende voor: “Unless you really hit it of with a grower, it’s best to taste your way across a big range of wines elsewhere.” Gelijk dat hij heeft. Een goed begin met wijn kopen in Bourgogne is het bezoeken van een aanbieder met zoveel mogelijk appellations. Als concreet voorbeeld benoemt Matthews de zogenaamde Maisons des Vins die collectief worden aangestuurd door regionale producenten. In Bourgogne zijn er helaas nog maar twee: in Chalon-sur-Saône en Mâcon. Verder benoemt hij de grote coöperaties die met alle plezier jou willen laten kennis maken met hun uitgebreide repertoire (Matthews haalt Chablis en Buxy aan).

Voor Chablis ga je naar Chablis. Het plaatsje Chablis, zeker het centrum, is één grote winkel, waar de domeinen goed zijn vertegenwoordigd. Heeft Chablis ook nog een keer een van de beste coöperaties in Bourgogne. Buiten Chablis heb je de keuze uit een aantal regionale en gemeentelijke appellations. Mocht je bevangen worden door keuzestress is het ideaal om een domein te bezoeken dat van vele markten thuis is. Domaine Verret in Saint-Bris-le-Vineux is een van de domeinen die voldoet aan deze voorwaarde. De Saint-Bris, Irancy, de (witte) Bourgogne Côtes d’Auxerre en Bourgogne Aligoté, zij vielen allemaal in de smaak. Maakt en verkoopt het domein ook nog een keer goede Chablis.

Wil je per se wijn kopen in de Côte d’Or, ga dan naar het noorden van de Côte de Nuits of naar het zuiden van de Côte de Beaune, waar de Bourgognes nog redelijk zijn geprijsd. Denk in het noorden aan de appellations villages Marsannay, Fixin en Côte de Nuits-Villages. Château de Marsannay is een goede producent met een groot aanbod Bourgognes. Denk in het zuiden van de Côte de Beaune vooral aan Maranges en Santenay. Le Caveau de Santenay is hier een goed startpunt. Maar hoe je het ook wendt of keert, in de Cote d’Or betaal je al snel 20 euro voor een goede appellation village. Mocht de aantrekkingskracht van de bekende wijndorpen voor jou te groot zijn, het is mogelijk om aldaar vriendelijk te blijven voor je portemonnee door een generieke Bourgogne te kopen. Domaine Jean-Philippe Fichet in Meursault maakt een voorbeeldige witte Bourgogne ‘vieilles vignes’.

De beste stad in Bourgogne om wijn te kopen is Beaune. Aan Place Carnot ligt Denis Perret (wijn van vijf bekende handelshuizen uit Beaune). Belangrijkste reden om de winkel te bezoeken: de 10 maandelijkse aanbiedingen. Ook leuke aanbiedingen vind je bij de winkelketen Nicolas. Die keren dat ik de vestiging in Beaune bezocht, werd ik immer vriendelijk geholpen. Nuiton-Beaunoy (voorheen: Cave des Hautes-Côtes) in het zuiden van Beaune is een goede coöperatie voor wijnen uit de gehele Côte d’Or. Een van de beste adressen voor goedkopere Bourgognes (ik kocht er onlangs een prima rode Chorey-lès-Beaune voor 12 euro).

In de Côte Chalonnaise en in de Mâconnais kun je op adem komen. In deze wijndistricten hebben kwaliteit en prijs een meer gezonde verhouding. Wijn kopen doe je in de Côte Chalonnaise nergens beter dan bij het Maison des Vins. Je vindt dit promotie- en verkooppunt een paar honderd meter ten oosten van het centrum van Chalon-sur-Sâone. Meer dan honderd (!) verschillende Bourgognes vertegenwoordigen het beste wat domeinen en coöperaties in dit wijndistrict aanbieden. De Côte Chalonnaise kent drie coöperaties (Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly) en inmiddels drie lokale verkoop- en promotiepunten: in Mercurey, Givry en Buxy (voor Montagny). Elk punt kent een uitgebreid aanbod Bourgognes en de prijzen zijn gelijk aan die bij het domein. In Buxy (Cave aux Montagny) kijkt men zelfs verder dan de grens van de appellation village. Samen met de grote en vernieuwde coöperatie is Buxy inmiddels een van de meest aantrekkelijke plaatsen in Bourgogne om wijn te kopen.

Route des Vins Mâconnais-Beaujolais is mijn meest recente studieobject. Het valt me op dat in dit informatieve boekje minstens de helft van de vermelde wijnaanbieders coöperaties zijn. Keert de gedachte van Matthews terug dat ook de grote coöperaties in het zuiden van Bourgogne een uitgebreid aanbod hebben. Tot in de Beaujolais toe. Nu zetten de witte Bourgognes in de Mâconnais de toon. Mocht je ook hier een goede balans willen aanbrengen in je aankopen, dan verwijs ik je graag naar Les Vignerons de Mancey (net ten noorden van Tournus). Zij bieden hier ieder jaar naast al dat fantastisch wit ook een allerbeste rode Bourgogne (100% pinot noir) en klassieke Mâcon ‘vieilles vignes’ (100% gamay) aan. Van gamay maakt men hier ook een heerlijke rosé.

Ik laat het Maison Mâconnaise des Vins voor wat het is. Ja, ik ben zeer onder de indruk van het uitgebreide aanbod van het Maison en ja, je gaat er vast met een aantal Bourgognes vandoor. Maar wat betreft de verhouding tussen coöperaties en domeinen slaat de wijzer te veel door richting de coöperaties. Beter de coöperaties zelf bezoeken en die zijn er in de Mâconnais genoeg. Ze zijn stuk voor stuk uitstekend. Weet verder dat het Maison een bescheiden marge berekent. Echter, in de functie van ‘ik-heb-maar-tijd-voor-1-adres’ en het liefst vlak bij de snelweg, is er naast Les Vignerons de Mancey geen beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.