Wijn kopen in Bourgogne (I: wat?)

In twee bijdragen enkele ideeën en suggesties over wijn kopen in Bourgogne. Het is tenslotte vakantie. Eerst staat de wat-vraag centraal. Een gedachte van de wijnschrijver Patrick Matthews vormt het uitgangspunt.

Poncey, Givry (Wijn uit Bourgogne)

Een bezoek aan een domein blijft een unieke beleving

In Burgundy: How to find great wines off the beaten track geschreven door Patrick Matthews staat een niet onaardige vuistregel voor het kopen van wijn in de Bourgogne: ongeveer 75% Bourgognes met een regionale of gemeentelijke appellation en voor ongeveer 25% 1er Cru’s. Denk bij die 75% aan generieke rode en witte Bourgognes en verder aan een Chablis of een Mâcon-Villages. Inmiddels plaats ik deze wijze gedachte ieder jaar met grote letters in mijn agenda. Gelet op het grote prijsvoordeel kun je de neiging hebben om de auto met een overdaad aan 1er Cru’s te vullen. Eenmaal thuis stuit je echter op een praktisch probleem. Je moet een te snel beroep doen op de duurdere 1er Cru’s die doorgaans baat hebben bij een jaar of drie tot vijf laten liggen.

Bourgogne is meer dan stille pinot noir en chardonnay. Je mag in eerste instantie denken aan Crémant de Bourgogne. Meestal tref je in Bourgogne een witte of een rosé-versie aan. Zeldzaam, maar niet te versmaden: rode bubbels. Deze Crémant de Bourgogne (ook ‘Bourgogne Mousseux Rouge’ genaamd) is meestal een blend van pinot noir en gamay. Gekoeld is deze traktatie ideaal voor de zomer. Een goed adres voor mooie rode bubbels is Vitteaut Alberti in Rully.

Met de jaren wordt de Bourgogne Aligoté beter en beter. De vorige maand proefde ik reeds enkele versies uit 2018. Zowel bij domeinen als bij coöperaties betreft het wijnen van een soms uitzonderlijke goede kwaliteit en dat voor (ver) onder de tien euro. Bouzeron is het summum van de aligoté druif en daar betaal je dan ook enkele euro’s meer voor. Misschien dat je deze zomer de Bouzeron laat voor wat hij is. De Bourgogne Aligoté is op dit moment helemaal top.

Wat het plaatsje Bouzeron voor de aligoté is, is Saint-Bris-le-Vineux voor de savignon blanc. Saint-Bris wordt hier op het etiket van de fles vermeld. Deze frisse en mineralige witte wijn toont andermaal de grote diversiteit van de Bourgogne aan. Ben je in het noorden van Bourgogne en in de buurt van Saint-Bris-le-Vineux, dan zou ik verder niet dralen. Zo niet, in de grotere steden, zeker in Beaune, vind je ook Saint-Bris. Denk hierbij ook aan de betere handelshuizen, zoals Maison Simonnet-Febvre uit Chablis (op zijn beurt gekocht door Maison Louis Latour).

In de Mâconnais zijn de rode Bourgognes meestal gemaakt van gamay. Onder de licht bizarre naam ‘Taste me I’m Fruity!’ en achter een onooglijk etiket presenteren de gezamenlijke wijnbouwers uit Igé momenteel een speciale cuvée die alleen in hun winkel te koop is. Maar de begeleidende tekst maakt wel de aantrekkings-kracht van deze wijn duidelijk: fris, fruitig en licht. Even in de koelkast en ook deze Bourgondische variant is ideaal om een zomermaaltijd mee te begeleiden. De actie in Igé duurt tot september. Los van de frivoliteiten in Igé, een doosje rode Mâcon behoort wat mij betreft deel uit te maken van de aankopen in Bourgogne.

In het verlengde van de Crémant de Bourgogne Rosé treffen wij zijn stille versie aan: rosé. Bourgogne Rosé is gemaakt van 100% pinot noir, Mâcon Rosé van 100% gamay. Soms worden de druiven samengevoegd, meestal onder de naam ‘Coteaux Bourguignons’. Niet iedereen is fan van rosé en ik sprak wijnkenners die rosé uit Bourgogne verwerpen ter faveure van rosé die in Zuid-Frankrijk wordt gemaakt. Blijf in Igé en proef eens de rosé (100% gamay) van Domaine Fichet. Je behoort dan tot het selecte gezelschap die het inmiddels beter weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.