Het leukste winkeltje in Bourgogne

Robe Grenat in Givry (Wijn uit Bourgogne)

Robe Grenat in Givry

Tijdens mijn laatste bezoek aan Bourgogne liet ik af en toe de naam Robe Grenat vallen en bemerkte dat vrijwel iedereen meteen enthousiast reageerde. Blijkbaar ben ik niet de enige die een soft spot heeft voor dit winkeltje. Robe Grenat plaatst de volgende gedachte op zijn internetsite: “Een goede wijnwinkel in Bourgogne behoort een springplank te zijn en dient inspiratie te bieden om verder op onderzoek uit te gaan.”

Robe Grenat ligt in het centrum van Givry aan Place de l’Eglise in de schaduw van de opvallende neoclassicistische kerk. De winkel opende ruim tien jaar geleden zijn deuren op initiatief van Philippe Strauel. Strauel proeft al meer dan twintig jaar wijn voor onder meer het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Met zijn kennis en ervaring plaatst hij in zijn winkel wijn zowel van nieuwe talenten als van gevestigde namen. Alle wijnen die je in de winkel aantreft, vooral Bourgognes natuurlijk, zijn van tevoren geproefd. Kwaliteit en constante prijs vormen belangrijke criteria om ze in de verkoop aan te bieden. Verwacht geen overdadig aanbod, de winkel is hiervoor simpelweg te klein. Maar je treft er meer dan genoeg flessen aan om verlegen te zijn wanneer je een keuze moet maken. Je wordt in de winkel immer vakkundig en vriendelijk terzijde gestaan.

Vanaf Robe Grenat is het een paar minuten lopen naar de nieuwe vestiging van de plaatselijke VVV in het oude postkantoor (Place de la Poste). Daar kun je vanaf vorig jaar wijnen van domeinen uit Givry kopen, een initiatief van de Union des Producteurs des Vins de Givry. Vier bekende domeinen in Givry besloten om niet met de VVV/Union in zee te gaan, omdat zij hun cont(r)act met Robe Grenat niet wilden verbreken. Daarom vind je bij Robe Grenat nog steeds de wijnen van een van Givry’s bekendste producenten: Clos Salomon.

Clos Salomon is niet alleen de naam van een domein, maar ook van zijn grootste wijngaard, een zogenaamde monopole (met louter pinot noir). Een plaatselijke wandeling (G1) brengt je naar het domein met zijn mooie stenen toegangspoort. ‘Clos Salomon’ begint bij de asfaltweg voor het domein en loopt door tot een hoger gelegen bebossing die het begin vormt van de Chaume van Givry. Je mag mede daarom een complexe wijn verwachten, een van de beste rode wijnen uit de Côte Chalonnaise. In zijn beste jaren wordt hij vergeleken met “de fluweligheid van een Volnay en de elegantie van een Chambolle-Musigny”. Clos Salomon maakt verder witte Givry en een Montagny 1er Cru.

Bij Robe Grenat vind je ook een voorbeeldig aanbod witte wijnen, onder meer van een ander gerenommeerd domein in de Côte Chalonnaise: Domaine Vincent Dureuil-Janthial. “Waarschijnlijk de beste wijnmaker van de Côte Chalonnaise”, schreef La Revue du vin de France. ‘Dégustation sur rendez-vous’, staat op een plaquette te lezen die boven de ingang van het domein in Rully is bevestigd. Zelfs die uitnodiging biedt geen garantie dat je bij het domein wijn kunt kopen. Dankzij Robe Grenat wist ik door de jaren heen toch enkele mooie Rully’s van Vincent te kopen. Wat verder te denken van zijn pièce de résistance: de Puligny-Montrachet 1er Cru ‘Les Champs Gains’? Niet goedkoop, maar nog altijd een euro of vijftien minder wanneer je hem in een wijnwinkel in Nederland of België koopt. En óf het de moeite waard is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.