Etiquette bij bezoek aan een domein

Domaine Theulot Juillot (Wijn uit Bourgogne)

Met vaste openingstijden stelt Domaine Theulot Juillot een telefoontje vooraf toch op prijs

Aan wijnbouwers in Bourgogne die ik wat beter heb mogen leren kennen, leg ik af en toe de vraag voor of er zoiets bestaat als etiquette bij bezoek aan een domein. Men haalt meestal de schouders op en lacht een beetje schrander. Sommige wijnbouwers hebben het charter van ontvangst ‘De Vignes en Caves’ (let op speciaal bordje bij ingang domein) ondertekend, maar wat mag er van een bezoeker aan een domein worden verwacht? Volgt een verzameling beschouwingen uit de literatuur, uit gesprekken met wijnbouwers en uit meer eigen ervaringen. Laat het duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is om zelf regels te willen uitschrijven.

Openingstijden en afspraak
Al werkt een domein met vaste openingstijden, het is toch geen slecht idee om van tevoren te bellen voor een afspraak. Zo niet, plan je bezoek later in de middag. Een e-mail stuur ik op tijd in de wetenschap dat sommige wijnbouwers de mail laat of zelfs nooit lezen. Het ligt in de Nederlandse aard om op de minuut te willen afspreken. Wanneer een wijnbouwer het tijdstip tot het laatste moment openlaat, kan dit leiden tot enige onrust. Ik leerde met de jaren dat deze open houding juist als vriendelijk dient te worden beschouwd. Ik moet er nog steeds aan wennen.

Keuze voor een domein
Tot de tijd dat je bij een domein wordt geïntroduceerd, kun je jezelf ook introduceren door een boek (tip van Hubrecht Duijker) of internetfragment mee te nemen, waarin een wijnbouwer wordt aanbevolen. Verwacht niet dat de goede man of vrouw meteen naar zichzelf gaat googelen. Er volgt in de meeste gevallen een verhaal over de eigen aangeboden wijnen. Ik, op mijn beurt, breng nooit een ander domein ter sprake, vermits een gesprek daartoe expliciet de aanleiding geeft.

Taal
Het spreken van de Franse taal wordt zonder meer op prijs gesteld. Tot voor kort had ik enkele zinnen op papier gezet (nu is mijn smartphone me soms nog behulpzaam). Sommige formaliteiten pakken goed uit: een vriendelijke handdruk, een glimlach of woorden zoals ‘bonjour’, ‘s’il vous plaît’ en ‘(un grand) merci’. ‘Bonjour’ is goed, ‘bonjour monsieur/madame’ is beter (aldus Patrick Matthews).

Proeven
Zeker wanneer een wijnbouwer is aangesloten bij het charter ‘De Vignes en Caves’ mag je verwachten dat men jou gratis één of twee glazen wijn laat proeven. Dat is de formele regel, waar meestal gelukkig in positieve zin van wordt afgeweken. Meestal tref je reeds een aantal flessen om te proeven aan op een wijnton of soort bar (zo rond de 3 tot 5 flessen). Zo niet, vraag ik eerst naar de reeds geopende flessen. Heb je bij een spontaan bezoek wel kans dat ze koud uit de koelkast worden gehaald. Wanneer ik weet dat ik ten minste één doosje van zes ga kopen, mag van mij een nieuwe fles worden ontkurkt. Wel zo prettig wanneer dit spontaan gebeurt.

Mening
Ik heb mij nooit naar de binnenplaats van een domein gespoed om daar een ingeschonken wijn vol afkeer uit te spuwen. De bekende wijnbouwer Dominique Lefon uit Meursault deed het en passeerde zelfs een crachoir nadat Jancis Robinson hem een Australische chardonnay had gepresenteerd. Het betaamt mij om een meer bescheiden houding aan te nemen en indien nodig te spreken over een “gout typique” (een suggestie van een wijnbouwer uit Chablis). Het stellen van een vraag blijft een goede manier om een ongemakkelijke situatie uit de weg te gaan.

Kopen
Ik zag bezoekers aan een domein, na een uitgebreide proeverij, weglopen met een cassette van drie. Mij bekruipt dan een ongemakkelijk gevoel. Ik beschouw het kopen van een doosje van zes als een absoluut minimum. Daarnaast neem ik vaak een lege doos mee om deze te laten vullen met verschillende flessen. Eén doosje kopen met verschillende flessen wordt trouwens niet door iedere wijnbouwer op prijs gesteld. Even afstemmen. Wanneer men te kennen geeft liever doosjes van zes te verkopen, heeft men er dus duidelijk een probleem mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.