Etiquette bij bezoek aan een domein

Domaine Theulot Juillot (Wijn uit Bourgogne)

Met vaste openingstijden stelt Domaine Theulot Juillot een telefoontje vooraf toch op prijs

Aan wijnbouwers in Bourgogne die ik wat beter heb mogen leren kennen, leg ik af en toe de vraag voor of er zoiets bestaat als etiquette bij bezoek aan een domein. Men haalt meestal de schouders op en lacht een beetje schrander. Sommige wijnbouwers hebben het charter van ontvangst ‘De Vignes en Caves’ (let op bordje bij ingang domein) ondertekend, maar wat mag er van een bezoeker aan een domein worden verwacht? Volgt een verzameling beschouwingen uit de literatuur en ik put uit eigen ervaringen. Laat het vooral duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is om zelf regels te willen uitschrijven.

Openingstijden en afspraak
Al werkt een domein met vaste openingstijden, het is toch geen slecht idee om van tevoren te bellen voor een afspraak. Zo niet, plan je bezoek later in de middag. Een e-mail stuur ik op tijd in de wetenschap dat sommige wijnboeren de mail laat of zelfs nooit lezen. Het ligt in de Nederlandse aard om op de minuut te willen afspreken. Wanneer een wijnbouwer het tijdstip tot het laatste moment openlaat, kan dit leiden tot enige onrust. Ik leerde met de jaren dat deze open houding juist als vriendelijk dient te worden beschouwd. Ik moet er nog steeds aan wennen.

Keuze voor een domein
Tot de tijd dat je bij een domein wordt geïntroduceerd, kun je jezelf ook introduceren door een boek (tip van Hubrecht Duijker) of internetfragment mee te nemen, waarin een wijnbouwer wordt aanbevolen. Verwacht niet dat de goede man of vrouw meteen naar zichzelf gaat googelen. Er volgt in de meeste gevallen een verhaal over de eigen aangeboden wijnen. Ik, op mijn beurt, breng nooit een ander domein ter sprake, vermits een gesprek daartoe expliciet aanleiding geeft.

Taal
Het spreken van de Franse taal wordt zonder meer op prijs gesteld. Tot voor kort had ik enkele zinnen op papier gezet (nu is mijn smartphone me soms nog behulpzaam). Sommige formaliteiten pakken goed uit: een vriendelijke handdruk, glimlach of woorden zoals ‘bonjour’, ‘s’il vous plaît’ en ‘(un grand) merci’. ‘Bonjour’ is goed, ‘bonjour monsieur/madame’ is beter (aldus Patrick Matthews).

Proeven
Zeker wanneer een wijnbouwer is aangesloten bij het charter ‘De Vignes en Caves’ mag je verwachten dat men jou gratis één of twee glazen laat proeven. Ik vraag altijd eerst naar de reeds geopende flessen. Heb je bij een spontaan bezoek wel kans dat ze koud uit de koelkast worden gehaald. Wanneer ik weet dat ik ten minste één doosje van zes ga kopen, mag van mij een nieuwe fles worden ontkurkt. Heerlijk als dit spontaan gebeurt. 

Mening
Ik heb mij nooit naar de binnenplaats van een domein gespoed om daar een ingeschonken wijn vol afkeer uit te spuwen. Dominique Lefon deed het en passeerde zelfs een crachoir (!) nadat Jancis Robinson hem een Australische chardonnay had gepresenteerd (zie: 19:42). Het betaamt me een wat meer bescheiden houding aan te nemen en indien nodig liever te spreken over een “gout typique” (een suggestie van een wijnbouwer uit Chablis).

Kopen
Ik zag bezoekers van een domein weglopen met een cassette van drie. Ik beschouw het kopen van een doosje van zes als minimum. Nogmaals, dit is persoonlijk. Daarnaast neem ik meestal een lege doos mee om deze te laten vullen met verschillende flessen. Eén doosje kopen met verschillende flessen wordt trouwens niet door iedere wijnbouwer op prijs gesteld. Men zal in de meeste gevallen in alle talen zwijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.