De andere oever van de Yonne: Coulanges-la-Vineuse

Coulanges-la-Vineuse (Wijn uit Bourgogne)

Net buiten de bebouwde kom van Coulanges-la-Vineuse

In het departement Yonne tref je vier appellations villages aan: Chablis, Irancy, Saint-Bris en Vézelay (resp. voor wit, rood, wit en wit). Een trapje lager en het departement kent een aantal appellations régionales, waarbij meestal ‘Bourgogne’ voor de naam van een dorp of een stad wordt geplaatst: Bourgogne Tonnerre, – Épineuil, – Chitry en – Coulanges-la-Vineuse. Dit zijn nog betaalbare Bourgognes en absoluut de moeite waard om te ontdekken. Prettig verder dat de kwaliteit van deze wijnen ieder jaar beter wordt met de Bourgogne Coulanges-la-Vineuse als een van de beste voorbeelden. Vooral de rode Bourgognes verwierven de laatste jaren een status die onderhand te vergelijken is met die van een Irancy.

Voor een bezoek aan de afgelegen appellation Bourgogne Coulanges-la-Vineuse reis je naar de westelijke oever van de rivier Yonne. Na het plaatsje Vincelles begint een gestage klim totdat je plots de wijngaarden rondom de plaats Coulanges-la-Vineuse ontwaart. Het dorpje zelf ligt weer op een heuvel. De appellation strekt zich over maar liefst zes dorpen uit. De pinot noir druif wordt hier het meest aangeplant en net zoals in Irancy worden er enkele percelen césar onderhouden. Binnen de wijnregels mag ook hier een beetje césar aan de pinot noir worden toegevoegd. Je zult in en rondom Coulanges-la-Vineuse verder witte wijnen aantreffen (chardonnay) en ten slotte wordt er van pinot noir een beetje rosé gemaakt.

Zelden gemakkelijk om een wijn onder een noemer te plaatsen, maar bij een beschrijving van een witte Bourgogne Coulanges-la-Vineuse worden vaak de florale aroma’s benoemd. De rode wijnen werden lange tijd omschreven als fris, licht en fruitig. In de meest recente jaren worden de wijnen ook ‘rijk’ genoemd met een een nadruk op de grotere expressie van het fruit met daarbij de nodige mineraliteit. Voor zover geproefd of gedronken, de lichtheid van de rode wijnen bleef in de recente jaren gelukkig behouden, wat aan deze Bourgogne zijn uitnodigende, toegankelijke karakter geeft.

Op zoek naar een Bourgogne Coulanges-la-Vineuse ben je veelal aangewezen op de dorpen binnen de appellation met ten minste één uitzondering. Les Caves de Bailly Lapierre, gelegen aan de andere oever van de Yonne, is een beroemde producent van Crémant de Bourgogne. Men biedt aldaar ook stille wijnen aan, onder meer een goede Bourgogne Coulanges-la-Vineuse. Hiermee vervult deze producent de functie van coöperatie voor een aantal lokale wijnproducenten.

In en rondom het dorp Coulanges-la-Vineuse vind je een aantal goede wijnbouwers. Domaine du Clos du Roi en Domaine Maltoff kennen vaste openingstijden. Je kunt er zelfs eten en overnachten. De wijnschrijver Patrick Matthews attendeert ons op de naam Michel Martin met als simpel argument: “My favourite grower in Coulanges.” In de nabijheid van Coulanges-la-Vineuse mag je een bezoek overwegen aan Domaine Jean-Luc Houblin (Migé) of Domaine Alain Rigoutat (Jussy). Voor mij was een bezoek aan het gastvrije Domaine du Clos du Roi een perfecte kennismaking met een aantal karaktervolle versies Coulanges-la-Vineuse (zowel rood als wit). De rijk geschakeerde (rode) ‘Tradition’ uit 2016 speelde de hoofdrol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.