Een goede start in Bourgogne

Panorama Sentier Viticole du Montagny (WIjn uit Bourgogne)

Wandelend over het Sentier Viticole du Montagny

Het kan eind januari nog frisjes zijn, ook in Bourgogne, maar daar loopt men zich warm voor het belangrijkste feest van het jaar: La Saint-Vincent tournante (in het laatste weekend van januari). De appellation Vézelay neemt in 2019 de organisatie in handen. Dubbel feest, omdat de witte wijn (100% chardonnay) onlangs is gepromoveerd tot appellation village. Ongetwijfeld is er ook voldoende rood, rosé en bubbel om te proeven. De duizenden bezoekers zullen het plaatsje ongetwijfeld in de voegen doen kraken, maar ze zijn daar inmiddels wel wat gewend.

Bij een bezoek aan Bourgogne met de intentie wijn te proeven en te kopen hoort een handzaam boekje. Een van deze dagen plaatst het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) En route vers les Bourgognes 2019 op zijn website. Je kunt het in pdf-formaat downloaden (boutique -> télécharchement). Voor een fysiek exemplaar kun je terecht bij een syndicat d’initiative. In het boekje de meest actuele verzameling adressen van handelshuizen, coöperaties en domeinen. De domeinen kennen vaste openingstijden of zijn na afspraak te bezoeken. Het is mijn ervaring dat een telefoontje vooraf sowieso op prijs wordt gesteld.

Wanneer een bezoek aan een domein een te grote stap is, zijn adressen met een breed aanbod wijnen een beste start. In Chablis is dat de lokale coöperatie (La Chablisienne) en in Beaune de Caves des Hautes Côtes de Beaune (nieuwe website in de maak). In de stad Chalon-sur-Sâone ligt het Maison des Vins waar je kennis kunt maken met de wijnen uit de Côte Chalonnaise. In Mâcon is het Maison Mâconnaise des Vins gevestigd. Hier worden wijnen uit het meest zuidelijke departement van Bourgogne (Saône-et-Loire) aangeboden: Côte Chalonnaise, Mâconnais en de meest noordelijke cru’s van de Beaujolais. Vergeet in het zuiden van Bourgogne niet de coöperaties met hun laagdrempelig karakter en groot aanbod appellations.

Als het weer meezit, kun je te allen tijde wat handbagage in de kofferbak van je auto werpen en plankgas geven richting Bourgogne. Een aantrekkelijk periode is tussen Hemelvaart en Pinksteren, wat in Frankrijk als een groot weekend wordt beschouwd. Veel domeinen organiseren rondom deze tijd hun portes ouvertes. Houd deze dagen de websites van je favoriete domeinen in de gaten. Het loont daarnaast om regionale nieuwsblogs te raadplegen. Onder mijn favorieten staan onder meer: Infos Dijon, Info Chalon en Mâcon Infos. Op online edities van kranten en tijdschriften (b.v. Bourgogne Aujourd’hui) wordt ook geadverteerd.

Het verkennen van wijngaarden te voet of met de fiets mag ieder jaar in iedere Bourgondische agenda worden genoteerd. Je zult mij zelden op een fiets aantreffen, maar mijn Bourgondische gastheer blijft tegen beter weten in de Voie Verte aanbevelen. De naar verluidt gemakkelijk fietsroute van ruim 70 kilometer verbindt de eerder genoemde steden Chalon-sur-Saône en Mâcon. Zijn advies luidt verder om niet in Chalon-sur-Saône te starten, maar in het plaatsje Saint-Désert aan de N80. Je bevindt je dan meteen tussen de wijngaarden van de Côte Chalonnaise om vervolgens vanaf Buxy het mooie landschap van de appellation Montagny te bewonderen. Grote kans dat je me daar wel wandelend aantreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.