Een goede start in Bourgogne

Bourgondische overwegingen (oud & nieuw) bij de start van een nieuw jaar.

Sentier Viticole Montagny (Wijn uit Bourgogne)

Sentier Viticole Montagny

Het kan eind januari nog frisjes zijn, ook in Bourgogne, maar daar loopt men zich warm voor het belangrijkste feest van het jaar: La Saint-Vincent tournante (in het laatste weekend van januari). De appellation Vézelay neemt in 2019 de organisatie in handen. Dubbel feest, omdat de witte wijn (100% chardonnay) onlangs is gepromoveerd tot appellation village. Ongetwijfeld is er ook voldoende rood, rosé en bubbel om te proeven. De duizenden bezoekers zullen het plaatsje ongetwijfeld in de voegen doen kraken, maar ze zijn daar inmiddels wel wat gewend.

Bij een bezoek aan Bourgogne met de intentie wijn te proeven en te kopen hoort een handzaam boekje. Een van deze dagen plaatst het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) En route vers les Bourgognes 2019 op zijn website. Je kunt het in pdf-formaat downloaden (boutique -> télécharchement). Voor een fysiek exemplaar kun je terecht bij een syndicat d’initiative. In het boekje een meest actuele verzameling adressen van handelshuizen, coöperaties en domeinen. De domeinen hebben vaak vaste openingstijden of zijn anders na afspraak te bezoeken. Het is mijn ervaring dat een telefoontje vooraf sowieso op prijs wordt gesteld. Meer hierover: ‘Onderweg in Bourgogne’ en in een binnenkort te plaatsen bijdrage over etiquette bij een bezoek aan domein. Een wat mij betreft onderbelicht aspect in de bourgogne-literatuur.

Ga voor een goede Bourgogne naar Bourgogne. Behoudens af en toe een mooie fles bij jouw slijter of een aanbieding bij jouw wijnhandelaar. Supermarkten lijken een beetje de weg te zijn kwijtgeraakt. Onderhand tegen beter weten in de rode Bourgognes (2017) van de Albert Heijn en de Jumbo opengetrokken. Verrassend zwaar fruit bij de Rodet van de Albert Heijn, maar verder een wijn zonder enige ruggengraat. De (Signé) Bourgogne van de Jumbo mist het vriendelijke karakter van de 2016. Ga daarentegen bijvoorbeeld naar de coöperatie in Igé (Mâconnais) waar ze iedere maand een pracht van een aanbieding hebben voor rond de vijf euro. (Je mag even in je ogen wrijven.) Hier vind je waar voor je geld.

Als het weer meezit, kun je te allen tijde wat handbagage in de kofferbak van je auto werpen en plankgas geven richting Bourgogne. Een aantrekkelijk periode is tussen Hemelvaart en Pinksteren, wat in Frankrijk als een groot weekend wordt beschouwd. Veel domeinen organiseren rondom deze tijd hun portes ouvertes. Houd deze dagen de websites van je favoriete domeinen in de gaten. Het loont daarnaast om regionale nieuwsblogs te raadplegen. Onder mijn favorieten staan onder meer: Infos Dijon, Info Chalon en Mâcon Infos. Op online edities van kranten en tijdschriften (b.v. Bourgogne Aujourd’hui) wordt ook geadverteerd.

Het verkennen van wijngaarden te voet of met de fiets mag ieder jaar in iedere Bourgondische agenda worden genoteerd. Je zult mij zelden op een fiets aantreffen, maar mijn Bourgondische gastheer blijft tegen beter weten in de Voie Verte aanbevelen. De naar verluidt gemakkelijk fietsroute van ruim 70 kilometer verbindt de eerder genoemde steden Chalon-sur-Saône en Mâcon. Zijn advies luidt verder om niet in Chalon-sur-Saône te starten, maar in het plaatsje Saint-Désert aan de N80. Je bevindt je dan meteen tussen de wijngaarden van de Côte Chalonnaise om vervolgens vanaf Buxy het mooie landschap van de appellation Montagny te bewonderen. Grote kans dat je me daar wel wandelend aantreft.

Foto: Xavier Maglott

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.