Bourgogne proeven in de Lage Landen

Monneret Père et Fils in Saint-Mard-de-Vaux (Wijn uit Bourgogne)

Op weg naar Monneret Père et Fils in Saint-Mard-de-Vaux

November en het is de tijd, voor zowel wijnproducenten als tussenpersonen, om met hun wijnen naar buiten te treden middels beurzen, salons, degustaties en open dagen. In Nederland zijn het de wijninkopers die hun assortiment ontkurken voor het publiek. In België is de keuze meer divers met tevens beurzen en salons waar de wijnproducenten menigmaal zelf aanwezig zijn. In Frankrijk zijn er naast de salons en beurzen, natuurlijk de portes ouvertes bij de afzonderlijke wijnproducenten. Wat en waar dan ook, dit zijn laagdrempelige en uitgelezen gelegenheden om kennis te maken met een groot aanbod wijnen.

In Nederland google je een slag in de rondte om een proeverij te vinden, dus ben je blij dat je een uitnodiging krijgt van een wijnhandel waar je af en toe wijn koopt. Onze zuiderburen hebben een overzicht samengesteld van beurzen en salons die is te raadplegen via de internetsite www.lesvins.be. In Frankrijk heeft het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) een aparte site gemaakt met een overzicht van beurzen, salons en individuele openstellingen waar je te allen tijde Bourgogne zult aantreffen (www.rencontresaveclesbourgognes.fr).

Wij haken in bij de vorige inbreng, toen de Open Huis Dagen van Wijnkoperij Colaris in  Weert werden bezocht. Op de tafel van Domaine de la Creuze Noire stonden traditiegetrouw hun witte wijnen uit de Mâconnais. De Saint-Véran ‘Les Colanges’, hoewel de jaren duidelijk verschillen van karakter, is een trefzekere keuze. Verder noemenswaardig is de Crémant de Bourgogne (Blanc de Blanc). Daar waar menig exemplaar zich te veel van zijn bittere, zure kant laat zien, domineert in deze versie gelukkig het zachte fruit. Meer witte wijn uit Bourgogne op een belendende tafel: Saint-Aubin van de lokale wijnproducent Sylvain Langouraux. Indrukwekkend hoe de 1er cru ‘En Remily’ 2017 zich al mooi opende. Als over een jaar of vijf de wijn nog meer in balans is, mag je spreken van een meesterwerkje. Rode Bourgogne waren er onder meer uit Mercurey (Domaine Tupinier Bautista), een appellation village waarover binnenkort een aparte bijdrage volgt.

In het Belgische Sint-Michiels (Brugge) was ik te gast bij Renate Venoye die Franse wijnen inkoopt onder de naam Louise Brison, gelijk aan de naam van een champagnehuis waarmee zij een exclusief contract heeft. De Bourgognes die op de proeftafels stonden, getuigden van een originele, tegelijkertijd gewogen keuze. Van Domaine Verret uit het noordelijke Saint-Bris-le-Vineux proefde ik een heerlijke Côtes d’Auxerre (100% chardonnay) en een indrukwekkend Irancy (‘Palotte’). Prestigieuze rode Bourgognes uit de Côte de Beaune waren afkomstig van het bekende Domaine Michiel Gay et Fils uit Chorey-lès-Beaune. De Chorey-lès-Beaune (2014) is een klassieke rode Bourgogne met een mooi parfum van rood fruit.

Dan was daar de tafel van Monneret Père et Fils uit Saint-Mard-de-Vaux (Côte Chalonnaise). De vader was in Bourgogne gebleven, dus voerde ik het gesprek met de zoon Cédric. Toen hij sprak over de eerste rijen wijnranken van ‘Clos du Paradis’ (bron voor zijn Mercurey 1er cru) gezien vanaf het dorpje Saint-Martin-sous-Montaigu, kon ik deze meteen voor de geest halen. Cédric Monneret was speciaal voor de salon van Louise Brison naar Sint-Michiels gereisd. Toen ik opmerkte dat dit een behoorlijke stukje rijden is, zuchtte hij diep. Ik zuchtte vervolgens op mijn beurt en niet alleen vanwege de zeldzame prijs-/kwaliteitsverhouding van zijn heerlijke Bourgognes (tip: de rode Givry 1er cru). Ik had op dat moment niets liever gewild dan te wandelen langs de wijngaarden van de Côte Chalonnaise. Ze kunnen wat  teweegbrengen, die salons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.