Een pelgrim tussen de wijngaarden

Chablis (Wijn uit Bourgogne)
Chablis: nog 2076 km tot Santiago de Compostella

Wanneer je vanuit Nederland of België te voet naar Santiago de Compostella pelgrimeert, kun je in het Belgische Namen de Grande Randonnée of Grote Routepad (GR) 654 nemen. Het bourgondische Vézelay is jouw bestemming. Je wandelt in het noorden van Bourgogne door een aantal bekende wijndorpen, zoals Chablis, Irancy en Vézelay zelf. De GR 654 buigt na Vézelay richting het westen naar de rivier de Loire om vervolgens na de stad Nevers Bourgogne te verlaten. Van de GR 654 bestaan twee boekjes: van Namen tot Vézelay en vanaf Vézelay tot aan de GR 65 in Zuid-Frankrijk. De GR 65 is de klassieke Franse wandelroute naar Santiago de Compostella, die begint in Le Puy-en-Velay. Inmiddels zijn er ook boekjes die je van Vézelay naar Le Puy-en-Velay leiden.

Duitse pelgrims pikken in Bourgogne veelal de GR 7 op. In de plaats Arcenant (ten westen van Nuits-Saint-Georges en bekend vanwege de zwarte bes) verlaten ze de GR 7 en buigen zij via de GR 76 naar het zuiden. Met de GR 76 is het mogelijk om langs de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap Taizé te lopen om vervolgens te arriveren in Cluny met de imposante resten van het voormalige benedictijner klooster. Vanuit Cluny pelgrimeert men via gemarkeerde routes (historisch en modern, opgetekend in verschillende boekjes) naar Le Puy-en-Velay om van daaruit de eerder genoemde GR 65 richting de Pyreneeën te bewandelen.

Terug in Bourgogne, waar in het wijndistrict Côte d’Or de GR 76 ook bekend staat Le Chemin des Grands Crus, een zogenaamde GR de Pays (GRP). Deze 87 kilometer lange wandelroute, die de GR 76 grotendeels overlapt, begint aan de zuidrand van Dijon (het noorden van de Côte de Nuits) en eindigt in Santenay (het zuiden van de Côte de Beaune). Intussen passeren de pelgrims beroemde wijndorpen zoals Savigny-lès-Beaune, Volnay en Chassagne-Montrachet.

Wanneer de pelgrims de GR 76 in het departement Saône-et-Loire vervolgen, lopen zij door alle appellations villages van de Côte Chalonnaise. Ten zuiden van Mercurey vallen de GR 7 en GR 76 even samen. Binnen de appellation village Montagny, waar de GR 7 licht naar het westen afbuigt, blijven de pelgrims de GR 76 trouw tot in Cluny. Zij zien dan de meest westelijke wijngaarden van de Mâconnais. Op weg naar Le Puy-en-Velay mogen de pelgrims zich laven aan Beaujolais.

Van de GR’s 7, 76 en de GRP Le Chemin des Grands Crus *) bestaan geen boekjes. De routes zijn wel ingetekend op de betrouwbare blauwe IGN-kaarten. De markeringen onderweg (wit-rood voor een GR, geel-rood voor een GR de Pays) worden in het veld goed onderhouden. Soms zie je als markering een gele schelp tegen een blauwe achtergrond. Je loopt dan over een historische route naar Santiago de Compostella.

Behalve GR’s en GRP’s kent Frankrijk en dus ook Bourgogne talrijke PR’s (Petites Randonnées) met meestal een gele markering. De mooiste ‘ommetjes’ (pakweg tussen de 5 en 15 km) vind je in topoguides van La Fédération Francaise de la Randonnée Pédestre (FFRandonnée) en Chamina Edition. Goede routebeschrijvingen en gedetailleerde kaartjes. Enige kennis van de Franse taal maakt je wandeling gemakkelijker.

Vaak tref je tijdens een PR of een Ballade Verte, zoals deze rondwandelingen in het zuiden van Bourgogne ook worden genoemd, de wit-rode markering aan van een GR en soms een stevig bepakte pelgrim. Wandelen door de eeuwenoude wijngaarden van Bourgogne, al is het maar een kleine rondwandeling, in de voetsporen van al die ontelbare pelgrims die naar Santiago de Compostella zijn gelopen: meer toewijding aan traditie is nauwelijks voor te stellen.

*) Kaarten en routebeschrijving van de GRP Le Chemin des Grands Crus kun je bij mij opvragen. Zo ook informatie over wandelroutes in Bourgogne, in het besef dat onderhavige introductie een compact karakter draagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.