Een pelgrim tussen de wijngaarden

Chablis (Wijn uit Bourgogne)
Chablis: nog 2076 km naar Santiago de Compostella

Wanneer je vanuit Nederland of België te voet naar Santiago de Compostella pelgrimeert, kun je in het Belgische Namen de Grande Randonnée of Grote Routepad (GR) 654 nemen. Het bourgondische Vézelay is jouw bestemming. Je wandelt in het noorden van Bourgogne door een aantal bekende wijndorpen, zoals Chablis, Irancy en Vézelay zelf. De GR 654 buigt na Vézelay af richting het westen naar de rivier de Loire om vervolgens na de stad Nevers Bourgogne te verlaten. Van de GR 654 bestaan twee boekjes: van Namen tot Vézelay en vanaf Vézelay tot aan de GR 65 in Zuid-Frankrijk. De GR 65 is de klassieke Franse wandelroute naar Santiago de Compostella, die begint in Le Puy-en-Velay. Inmiddels zijn er ook boekjes die je van Vézelay naar Le Puy-en-Velay leiden. Een alleraardigste omweg die je in het begin door de bergachtige Morvan leidt.

Bij de wandeling van Vézelay naar Le Puy-en-Velay zal van het aanschouwen van bourgondische wijngaard geen sprake meer zijn. Die liggen namelijk een stuk oostelijker. Duitse pelgrims hebben wat dat betreft meer geluk, want zij pikken in Bourgogne de GR 7 op. In de plaats Arcenant (ten westen van Nuits-Saint-Georges en bekend vanwege de zwarte bes) verlaten ze de GR 7 en buigen zij via de GR 76 naar het zuiden. Met de GR 76 is het mogelijk om in het zuiden van Bourgogne langs de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap Taizé te lopen om vervolgens te arriveren in Cluny met de imposante resten van het voormalige benedictijner klooster. Vanaf Cluny pelgrimeert men via gemarkeerde routes (historisch en modern, opgetekend in verschillende boekjes) naar Le Puy-en-Velay om van daaruit de eerder genoemde GR 65 richting de Pyreneeën te bewandelen.

Omdat de GR 76 door en langs de wijngaarden van de Côte d’Or leidt, heeft deze wandelroute in dit bourgondische wijndistrict een aparte status (een GR de Pays) en zelfs een unieke naam: Le Chemin des Grands Crus. De 87 lange wandelroute loopt van het noorden van de Côte d’Or (Dijon) tot het zuiden van de Côte de Beaune (Santenay). Pelgrims passeren beroemde wijndorpen zoals Savigny-lès-Beaune, Volnay en Chassagne-Montrachet en eindigen Le Chemin des Grands Crus in Santenay. De GR 76 en Le Chemin des Grands Crus overlappen elkaar voor een groot deel. Een GR is altijd te herkennen aan haar wit-rode markering, een GR de Pays aan haar geel-rode markering.

Wanneer de pelgrims het departement Saône-et-Loire binnenlopen, hebben zij Le Chemin des Grands Crus achter zich gelaten en zoeken zij weer de wit-rode markering van de GR 76 op *). Zij zullen allereerst alle appellations villages van de Côte Chalonnaise kunnen aanschouwen. Ten zuiden van Mercurey, in het gehucht Touches, vallen de GR 76 en de GR 7 weer even samen. Binnen de appellation village Montagny, waar de GR 7 lichtjes naar het westen afbuigt, blijven de pelgrims de GR 76 trouw tot in Cluny. Zij zien dan de meest westelijke wijngaarden van de Mâconnais. Op weg naar Le Puy-en-Velay mogen de pelgrims zich eerst nog laven aan Beaujolais.

Van de GR’s 7, 76 en de GRP Le Chemin des Grands Crus bestaan geen boekjes. De routes zijn wel ingetekend op de betrouwbare blauwe IGN-kaarten. De markeringen onderweg worden in het veld goed onderhouden. Soms zie je als markering een gele schelp tegen een blauwe achtergrond. Je loopt dan over een historische route naar Santiago de Compostella. Sinds kort is het bewandelen van Le Chemin des Grands Crus in de Côte d’Or nog gemakkelijker (en leuker) door gebruik te maken van de app Ballades en Bourgogne Côte d Or.

*) Een technisch detail: Le Chemin des Grands Crus verlaat aan het einde de GR 76 en buigt af naar het bekende wijndorp Santenay, terwijl de GR 76 via Saint-Aubin, Remigny naar Bouzeron en Rully in de Côte Chalonnaise leidt. Er is een mogelijkheid om van Santenay naar Bouzeron te wandelen. Dit kan via een andere geel-rood gemarkeerde GR de Pays: Au Fil des Vignes et des Vallées. Zonder mij verder in details te verliezen, het advies om een handzame IGN-kaart bij de hand te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.