Côtes du Couchois (II: kennismaking)

Côtes du Couchois: Saint-Sernin-du-Plain (Wijn uit Boiurgogne)

Saint-Sernin-du-Plain

Côtes du Couchois is het verstilde achterland van de Côte Chalonnaise. Of het onbekende zuiden van de Hautes-Côtes de Beaune, zo je wil. De wijnstreek is in ieder geval uniek: steeds glooiend, afwisselend (ook de wijngaarden liggen verspreid) en het landschap toont alle kleuren groen. Je rijdt niet alleen langzaam vanwege de vele bochten in de wegen, maar ook omdat je de rust in plaatsen zoals Saint-Maurice-lès-Couches en Saint-Sernin-du-Plain niet wilt verstoren. Ik volgde de bewegwijzering richting Mazenay, een klein dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Saint Sernin-du-Plain.

Want bovenaan mijn lijstje wijnproducenten stond Cave de Mazenay. Dit is geen lokale coöperatie, maar een handelshuis, in 1963 opgericht door de heren Marinot en Verdun. Cave de Mazenay kreeg recent twee impulsen die een boost moeten geven aan de reputatie van de Côtes du Couchois en het handelshuis zelf. Vorig jaar werd het roer overgenomen door de uiterst sympathieke Aurélien Merle. Aurélien leidde mij enthousiast rond in het grote complex. Hij vertelde me onder meer dat Cave de Mazenay sinds vorig jaar eigenaar is van de wijngaarden die voorheen in het bezit waren van Château de Couches. De wijn wordt gebotteld onder de naam ‘Blason de Vair’ en deze is ook te koop in het bekende kasteel zelf.

Cave de Mazenay verkoopt twee rode streekwijnen, om te beginnen met de Côte du Couchois (2016) ‘Les Parisiennes’. Het is een Bourgogne met een kleine aanloop. De donkerrode wijn biedt een volle, rijke neus. Stevig in de mond. Op het moment dat je denkt dat de tannines gaan overheersen, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Wat rest is de rijke smaak van geconcentreerd rood fruit. Wat de aankleding van de fles betreft: nog nooit zo’n mooi etiket gezien! De tweede streekwijn is een Côte du Couchois ‘Blasson de Vair’(l’emblème du Château de Couchois) ‘Cuvée Clin d’Oeil’ (2015). Dat is een mondvol en zo ook de wijn. Hier meer onverbloemd (frisser, zuiverder) klein rood fruit. Verder een vleugje vanille (licht houtachtig in de mond). Het geheel is mooi in balans, wat het tot een karaktervolle wijn maakt.

Al jaren luidt het devies van Cave de Mazenay: ‘De grands vins à petits prix’. Ik trof een Bouzeron aan voor nog geen zes euro. Een Maranges 1er cru of een Pouilly-Fuissé kost rond de twaalf euro. Het zijn klassieke, soms stevige Bourgognes. Het pakte bij onder meer de Poully-Fuissé goed uit. Het hout geeft mooie accenten aan het fruit. Ik vroeg me af of wijn uit Bourgogne in de vorige eeuw zo heeft gesmaakt. Respect voor traditie staat tenslotte hoog in het vaandel van Cave de Mazenay. Fascinerend.

Oh ja, dat lijstje. Verblijf je alleen in het plaatsje Couches, dan is Domaine Royet een goed adres om kennis te maken met de lokale wijnen. Domaine Royet maakt ook een goede Crémant de Bourgogne. In Saint-Sernin-du-Plain staan de deuren bij Domaine Daniel Magnien voor jou open. Hetzelfde geldt voor Domaine Le Clos Voyen in Saint-Maurice-lès-Couches. Raadpleeg de internetpagina’s van de domeinen voor de openingstijden. Cave de Mazenay is geopend van maandag tot en met zaterdag (08h00 – 12h00 en 14h00 – 18h00).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.