Côtes du Couchois (I: inleiding)

Château de Couches (Wijn uit Bourgogne)

Château de Couches

Côtes du Couchois is vernoemd naar het plaatsje Couches. Aan de rand van Couches ligt een kasteel met alles erop en eraan: uitkijktoren, ophaalbrug, kapel en wijngaarden. Het kasteel is vernoemd naar Marguerite de Bourgogne. Zij had met een of andere koene ridder een scheve schaats gereden en dat kon haar man niet waarderen. Hij sloot Marguerite op in Normandië. Daar is ze ook gestorven. De legende vertelt echter dat haar nicht (Maria van Couches) Marguerite in het diepste geheim zou hebben opgevangen, zodat zij in alle anonimiteit nog een kleine twintig jaar aan haar leven kon vastplakken. Elk historisch bewijs ontbreekt. Maar in Couches hebben ze een kasteel met een bekende naam en de omringende wijngaarden zijn helemaal echt.

Côtes du Couchois is een kleine vlek op de wijnkaart van Bourgogne. De jonge  appellation régionale ligt ten zuiden van de Hautes-Côtes de Beaune. Het wijndistrict kent twee gezichten. Enerzijds ontmoet je enthousiaste wijnbouwers die ieder jaar de kwaliteit van de wijnen trachten te verbeteren. Anderzijds wordt hier een wijn gemaakt, waarvan de nieuwe naam ondanks het nobele werk van de wijnbouwers nog steeds onbekend is. Sinds eind jaren vijftig van de vorige eeuw groeide de ambitie om erkenning te krijgen voor het unieke karakter van het terroir van de Côtes du Couchois. Diverse inspanningen resulteerden een kleine twintig jaar geleden (2000) in de creatie van de unieke oorsprongsbenaming. De nieuwe appellation régionale geldt alleen voor rode wijn gemaakt van pinot noir. Het productiegebied van de Côtes du Couchois is verdeeld over vijf gemeenten ten noorden van het plaatsje Couches. Het plaatsje Couches doet ook mee.

Niet iedereen was gelukkig met de nieuwe appellation régionale. De naamverandering stuitte vooral tegen de borst van een aantal lokale wijnbouwers die hun wijnen liever bleven verkopen onder de meer bekende naam ‘Hautes-Côtes de Beaune’. Ze moesten bovendien volgens de nieuwe regels de opbrengst per hectare inperken en de nieuwe naam proberen te slijten op de toch al drukke wijnmarkt. “Ze hebben het niet gemakkelijk”, schreef Patrick Matthews in 2005 over de wijnbouwers in de Côtes du Couchois.

En nu? In bijna alle wijnwinkels in Beaune, in Bourgogne durf ik welhaast te beweren, schittert de Côtes du Couchois door afwezigheid. In de inleidende boeken over wijn uit Bourgogne is weinig tot niets te vinden over dit wijndistrict. Er stond tot voor kort een vermelding in de jaarlijkse wijngids van Hugh Johnson. Sinds zijn lievelingsdomein (Les Champs de l’Abbaye in Aluze) zijn wijngaarden in de Côtes du Couchois van de hand deed, vindt hij de vermelding blijkbaar niet meer nodig. Met de zinsnede “de krachtige rode [wijn] bevat behoorlijk wat tannine” gaf hij de promotie van de Côtes du Couchois in ieder geval geen steuntje in de rug.

Hugh Johnson raakte wel de achilleshiel van de Côtes du Couchois. Het is een fruitige rode wijn, maar wanneer hij jong wordt gedronken, blijkt het inderdaad een tanninerijke wijn te zijn. Dat erkent Patrick Matthews ook, maar hij heeft over de mensen die de kurkentrekker te snel in de hand nemen een duidelijke mening: “They don’t get the point.

Nu verwachtte ik niet dat ik na één bezoek aan de Côtes du Couchois deze wijnsteek in een aantal rake schetsen zou kunnen duiden. Ik stapte in ieder geval wel met een gezonde portie nieuwsgierigheid in de auto. Met het verfomfaaide boek van Patrick Matthews naast me to the rescue.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.