Van HEMA naar Bourgogne

La Maison... Cave de Viré (Wijn uit Bourgogne)

La Maison… Cave de Viré in Viré

Potverdorie, wat bood de HEMA tot voor enkele jaren goede wijnen aan uit Bourgogne! Wie kent nog de rode en witte Bourgogne van een zekere meneer Charles Gruber die de HEMA een jaar of tien geleden in het assortiment had? Tegelijkertijd verkocht de HEMA een ‘Chardonnay de Chardonnay’ die men haalde bij Cave de Viré (Mâconnais). Ook die wijn was voortreffelijk. Ik herinner me de opgetogen woorden van Nicolaas Klei in een van zijn oudere wijngidsen. De ‘Chardonnay de Chardonnay’ onderging vervolgens een metamorfose, veranderde eerst in een ‘Mâcon-Chardonnay’, vervolgens in een ‘Bourgogne’ en is uiteindelijk in mijn HEMA niet meer verkrijgbaar. De 2015 was het laatste exemplaar dat ik aantrof.

De ‘Bourgogne’ wordt wel via de internetsite van de HEMA aangeboden. Maar wat is het nu precies, dat in de fles zit? ‘Bourgogne’, zoals op de foto van het etiket is te lezen of nog een ‘Mâcon-Chardonnay’, zoals in de begeleidende tekst wordt vermeld? Die twee benamingen zijn namelijk niet gelijk. Binnen het appellationsysteem staat ‘Bourgogne’ een trap lager dan ‘Mâcon-Chardonnay’ *). In één geval mag je een ‘Mâcon-Chardonnay’ een ‘Bourgogne’ noemen en wel wanneer de wijn is gedeclassificeerd. Maar dat is geen excuus om niet eenduidig te zijn wat er in de fles zit. Hoe vriendelijk de HEMA ook was in het beantwoorden van mijn vragen, deze onduidelijkheid bleef onopgehelderd.

Wat de HEMA mij wel toevertrouwde, was dat wij het jaartal 2014 op de foto van het etiket dienen te negeren. Men verkoopt inmiddels de 2016 (er is nog een restje 2015). Over die 2016 is Nicolaas Klei niet zo opgetogen: “Een echte Bourgogne, maar moe en lusteloos. Uit een kneuzencategorie.” Waarschijnlijk niet zo bedoeld, maar het is een treffende karakterisering na de korte uiteenzetting over het appellationsysteem in de Mâconnais. Hamersma houdt het in zijn meest recente wijngids bij een bespreking van de 2015 en is daar verder, zoals wij dat van hem gewend zijn, vriendelijk over. Hij geeft de wijn een 7.5 en dat kan de HEMA tegen de muur hangen voor die resterende flessen. Ik herinner me de 2015 eveneens als ‘voldoende’, maar niet als ‘goed’ vanwege dominante zuren, waar overigens de 2014 ook last van had. Opvallend, markeerde de 2014 juist niet de overgang van ‘Mâcon-Chardonnay’ naar ‘Bourgogne’?

Een paar weken geleden stapte ik de winkel (Maison) van Cave de Viré binnen en viel van de ene in de andere verbazing. Ik ontdekte dat men geen ‘Mâcon-Chardonnay’ of witte ‘Bourgogne’ verkoopt. Ook niet de best aardige Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ die in Belgische supermarkten (Carrefour, Colruyt) is te vinden. Wel werd ik gewezen op een speciale cuvée met op hout gerijpte chardonnay. Maar dat is een unieke wijn (geen jaartal!) die tijdelijk en in een kleine oplage alleen in Viré wordt aangeboden. Op de vraag waarom de witte wijn bij de HEMA nu ‘Bourgogne’ heet, is volgens een aantal medewerk(st)ers ‘declassificatie’ (vanwege een meer aansprekende naam) het meest waarschijnlijke antwoord. Daarmee nam ik snel genoegen, toen ik al die mooie flessen Viré-Clessé naar mij zag lonken (tip: ‘En long champs’ of ‘Aux Donzarts’, beide uit 2015).

Terug in mijn HEMA en het enige dat rest is een Crémant de Bourgogne (ook van Cave de Viré). Ieder jaar vriendelijk besproken door Hamersma én Klei. Voor 13 euro een goed en redelijk goedkoop alternatief voor Champagne. Volgens de laatste inzichten van Klei zit er deels pinot noir in, dus is het een Blanc Brut. Je raad het: die ‘Terres Burgondes’ is ook niet te koop in Viré.

*) Bij een Mâcon-Chardonnay is iedere druif (chardonnay) geplukt in het plaatsje Chardonnay (71) én afkomstig van een wijngaard die als ‘Mâcon-Chardonnay’ is gekwalificeerd. Dit laatste geldt niet voor iedere wijngaard in Chardonnay!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.