De raadselachtige Bourgogne van de HEMA

La Maison... Cave de Viré (Wijn uit Bourgogne)

La Maison… Cave de Viré in Viré

Potverdorie, wat bood de HEMA tot voor enkele jaren goede wijnen aan uit Bourgogne! Wie herinnert zich nog de rode en witte Bourgogne van een zekere meneer Charles Gruber die de HEMA tien jaar geleden in het assortiment had? Tegelijkertijd verkocht de HEMA een ‘Chardonnay de Chardonnay’ die werd gehaald bij Cave de Viré (Mâconnais). Ook die wijn was voortreffelijk. Ik herinner me de opgetogen recensie van Nicolaas Klei in een van zijn oudere wijngidsen. De ‘Chardonnay de Chardonnay’ onderging een metamorfose, veranderde eerst in een ‘Mâcon-Chardonnay’, vervolgens in een ‘Bourgogne’.

De HEMA verkoopt inmiddels een Bourgogne uit 2016. Het was een behoorlijk gezoek naar een fles, want niet ieder HEMA-filiaal biedt dat jaar in de winkel aan. Over de 2016 is Nicolaas Klei minder opgetogen: “Een echte Bourgogne, maar moe en lusteloos. Uit een kneuzencategorie.” Hamersma houdt het in zijn meest recente wijngids bij een bespreking van de 2015 en is daar verder, zoals wij dat van hem gewend zijn, vriendelijk over. Hij geeft de wijn een 7.5 en dat kan de HEMA, voor die resterende flessen, tegen de muur hangen.

De Bourgogne 2016 kun je in ieder geval via de internetsite van de HEMA bestellen. Maar daar lezen wij dat we te maken hebben met een Mâcon-Chardonnay. Wat zit er in de fles, HEMA: een Bourgogne (volgens het etiket) of een Mâcon-Chardonnay (volgens de begeleidende tekst)? Binnen het appellationsysteem staat Bourgogne namelijk een trapje lager dan Mâcon-Chardonnay *). Het is mogelijk dat de wijn is gedeclassificeerd en daar kan ik drie redenen voor verzinnen. ‘Bourgogne’ is in Nederland een meer aansprekende naam. De kwaliteit voldoet niet aan de criteria die je van een Mâcon-Chardonnay mag verwachten. Er zijn druiven toegevoegd die niet vallen onder de appellation Mâcon-Chardonnay.

Een paar weken geleden stapte ik de winkel (Maison) van Cave de Viré binnen en viel van de ene in de andere verbazing. Ik ontdekte dat men geen ‘Mâcon-Chardonnay’ of witte ‘Bourgogne’ verkoopt. Ook niet de best aardige Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ die in Belgische supermarkten (Carrefour, Colruyt) is te vinden. Wel werd ik gewezen op een speciale cuvee met op hout gerijpte chardonnay. Maar dat is een unieke wijn (geen jaartal!) die tijdelijk en in een kleine oplage alleen in Viré wordt aangeboden. Toen ik verder die mooie flessen Viré-Clessé naar mij zag lonken, besloot ik mijn HEMA-vraag maar te laten rusten **).

Terug in mijn HEMA en daar vinden wij sinds enkele jaren ook een Crémant de Bourgogne van Cave de Viré. Ieder jaar vriendelijk besproken door Hamersma én Klei. Voor 13 euro een goed en redelijk goedkoop alternatief voor Champagne. Volgens de laatste inzichten van Klei zit er deels pinot noir in, dus is het een Blanc Brut. Je raad het: die bubbelvariant is ook niet te koop in Viré, maar is toevertrouwd aan de négociant Terres Burgondes .

*) De vriendelijke mensen van de HEMA konden deze vraag helaas niet beantwoorden. **) Nee, toch even gesteld. Ook hier geen eenduidig antwoord, hoewel volgens een aantal medewerksters declassificatie waarschijnlijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.