Bourgogne van de HEMA

La Maison... Cave de Viré (Wijn uit Bourgogne)

La Maison… Cave de Viré in Viré

Potverdorie, wat bood de HEMA tot voor enkele jaren goede wijnen uit de Bourgogne aan! Wie herinnert zich nog de rode en witte Bourgognes van een zekere meneer Charles Gruber die de HEMA tien jaar geleden in het assortiment had? Tegelijkertijd verkocht de HEMA een ‘Chardonnay de Chardonnay’ afkomstig van Cave de Viré (Mâconnais). Ook die wijn was voortreffelijk. Ik herinner me de opgetogen recensie van Nicolaas Klei in een van zijn oudere wijngidsen. De ‘Chardonnay de Chardonnay’ onderging een metamorfose, veranderde eerst in een ‘Mâcon-Chardonnay’, vervolgens in een ‘Bourgogne’.

De HEMA verkoopt inmiddels een Bourgogne uit 2016. Het was stevig zoeken naar een fles, want niet ieder HEMA-filiaal biedt dat jaar in de winkel aan. Over de 2016 is Nicolaas Klei minder opgetogen: “Een echte Bourgogne, maar moe en lusteloos. Uit een kneuzencategorie.” Hamersma houdt het in zijn meest recente wijngids bij een bespreking van de 2015 en is daar verder, zoals wij dat van hem gewend zijn, vriendelijk over. Hij geeft de wijn een 7.5 en dat kan de HEMA, voor die resterende flessen, tegen de muur hangen.

De Bourgogne 2016 kun je via de internetsite van de HEMA bestellen. Maar daar lezen wij dat we te maken hebben met een Mâcon-Chardonnay. Dus mogen wij raden wat er in de fles zit: een Bourgogne (volgens het etiket) of een Mâcon-Chardonnay (volgens de begeleidende tekst)? Mogelijk is de wijn gedeclassificeerd en daar kunnen in dit geval drie redenen voor worden aangedragen: ‘Bourgogne’ is in Nederland een meer aansprekende naam; de kwaliteit voldoet niet aan de criteria die je van een Mâcon-Chardonnay mag verwachten; er zijn druiven toegevoegd die niet vallen onder de appellation Mâcon-Chardonnay.

Intussen in Bourgogne. In de winkel van Cave de Viré tref je niet die fles van de HEMA aan. Wijn van coöperaties wordt veelal direct gekocht door négociants, die er vervolgens hun eigen etiket op plakken. De coöperaties op hun beurt bieden een eigen lijn aan. In de winkel van Cave de Viré wordt geen ‘Mâcon-Chardonnay’ of witte ‘Bourgogne’ verkocht. Ook niet de best aardige Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ die je in Belgische supermarkten (Carrefour, Colruyt) aantreft. Wel werd ik gewezen op een speciale cuvée met een op hout gerijpte chardonnay. Maar dat is een unieke wijn (geen jaartal) die tijdelijk en in een kleine oplage in Viré werd aangeboden. Erg lekker trouwens.

Terug in de HEMA en daar vinden wij sinds enkele jaren ook een Crémant de Bourgogne van Cave de Viré. Ieder jaar vriendelijk besproken door Hamersma én Klei. Voor 13 euro een goed en goedkoop alternatief voor Champagne. Deze bubbelvariant is ook niet te koop in Viré, maar toevertrouwd aan de négociant Terres Burgondes voordat deze door de HEMA werd binnengehaald.

Updates: met de 2017 revancheert de Bourgogne zich (deels): ultra fris met zacht fruit op de achtergrond, aan het einde te streng; met de 2018 lijkt alles weer in orde: fruitig, sappig, vol. En laat ik er verder maar niet over zeuren.

Een gedachte over “Bourgogne van de HEMA

  1. Voor deze prijs (8 euro) een meer dan goede witte wijn uit de Bourgogne. Vergelijk deze wijn bijvoorbeeld met de door Jumbo aangeboden wijn uit de Bourgogne uit hetzelfde jaar (2017) van de Groupement de Producteurs Buxy en het verschil zal duidelijk zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.