Bourgogne bij de HEMA

La Maison... Cave de Viré (Wijn uit Bourgogne)
La Maison… Cave de Viré, de boutique van de coöperatie in Viré

Potverdorie, wat bood de HEMA tot voor enkele jaren mooie wijnen uit de Bourgogne aan! Wie herinnert zich nog de rode en de witte Bourgogne van een zekere meneer Charles Gruber, die de HEMA tien jaar geleden in haar assortiment had? Tegelijkertijd verkocht de HEMA een ‘Chardonnay de Chardonnay’ afkomstig van Cave de Viré (Mâconnais). Ook die Bourgogne was voortreffelijk. Ik herinner me de opgetogen recensie van Nicolaas Klei in een van zijn oudere wijngidsen. Die ‘Chardonnay de Chardonnay’ onderging de afgelopen jaren een metamorfose, veranderde eerst in een ‘Mâcon-Chardonnay’, vervolgens simpelweg in een ‘Bourgogne’. Onder die laatste naam wordt hij nog steeds aangeboden.

De HEMA verkoopt inmiddels een witte Bourgogne uit 2016. Het was behoorlijk zoeken naar een fles uit dat jaar, want niet ieder HEMA-filiaal heeft deze Bourgogne in de schappen geplaatst. Over de 2016 is Nicolaas Klei minder opgetogen: “Een echte Bourgogne, maar moe en lusteloos. Uit een kneuzencategorie.” Hamersma houdt het in zijn meest recente wijngids bij een bespreking van de versie uit 2015 en is daar verder, zoals wij dat van hem gewend zijn, vriendelijk over. Hij geeft de wijn een 7.5 en die recensie kan de HEMA voor die resterende flessen tegen de muur hangen.

De Bourgogne 2016 kun je via de internetsite van de HEMA bestellen. Daar lezen wij dat wij te maken hebben met een Mâcon-Chardonnay. Dus mogen wij raden wat er in de fles zit: een Bourgogne (volgens het etiket) of een Mâcon-Chardonnay (volgens de begeleidende tekst)? Mogelijk is de wijn gedeclassificeerd en daar kunnen in dit geval drie redenen voor worden aangedragen: ‘Bourgogne’ (officieel twee trapjes lager geclassificeerd dan een ‘Mâcon-Chardonnay’, met daartussen nog ‘Mâcon-Villages’) is in Nederland een meer aansprekende naam; de kwaliteit voldoet niet aan de criteria die je van een Mâcon-Chardonnay mag verwachten; er zijn druiven toegevoegd die niet vallen onder de appellation Mâcon-Chardonnay. Of de HEMA heeft er moeite om haar internetsite actueel te houden.

Intussen in Bourgogne. In de boutique van Cave de Viré tref je die fles van de HEMA niet aan. Wijn van coöperaties wordt doorgaans direct gekocht door négociants, die op de fles hun eigen etiket plakken. Coöperaties op hun beurt bieden meestal een eigen lijn aan. In de boutique van Cave de Viré wordt sowieso geen ‘Mâcon-Chardonnay’ of witte ‘Bourgogne’ verkocht. Ook niet de best aardige Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ die je in Belgische supermarkten (Carrefour, Colruyt) aantreft. Wel werd ik gewezen op een speciale cuvée, een op hout gerijpte witte Bourgogne (100% chardonnay). Maar dat was een unieke Bourgogne (geen jaartal!) die tijdelijk en in een kleine oplage in Viré werd aangeboden. De lekkerste timmermanswijn die ik in jaren dronk.

Terug in de HEMA en daar treffen wij sinds enkele jaren ook een Crémant de Bourgogne van Cave de Viré aan. Ieder jaar vriendelijk besproken door Hamersma én Klei. Voor 13 euro een goed en redelijk goedkoop alternatief voor Champagne. Met de nadruk op redelijk, want zelfs voor Nederlandse begrippen en zeker bij een HEMA vind ik hem aan de prijzige kant. Deze bubbelvariant is ook niet te koop in Viré, maar toevertrouwd aan de négociant Terres Burgondes, voordat deze door de HEMA werd binnengehaald.

Een gedachte over “Bourgogne bij de HEMA

  1. Voor deze prijs (8 euro) een meer dan goede witte wijn uit de Bourgogne. Vergelijk deze wijn bijvoorbeeld met de door Jumbo aangeboden wijn uit de Bourgogne uit hetzelfde jaar (2017) van de Groupement de Producteurs Buxy en het verschil zal duidelijk zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.