Een ochtend in Chalon-sur-Saône

Pont Saint-Laurent in Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)

Via Pont Saint-Laurent over de rivier Saône en naar het centrum van Chalon-sur-Saône

Door te kiezen voor een vaste verblijfplaats in de Côte Chalonnaise, kreeg ik er de bijbehorende stad gratis bij: Chalon-sur-Saône. Dijon heeft de mooiste kunstschatten, Beaune heeft de meeste wijnwinkels en Mâcon heeft die mediterrane charme. Het toeristen luwe Chalon-sur-Saône heeft mijn hart. Ik parkeer de auto doorgaans bij het Centre commercial Chalon Sud, gelegen aan de oostoever van de rivier de Saône en loop van hieruit naar het centrum van de stad.

Het is een regelrecht cliché om te veronderstellen dat supermarkten geen goede wijnen verkopen. Zelfs bekende wijnschrijvers wijzen met hun vingers naar de vooral grotere supermarkten, met de Carrefour-vestiging gelegen in het genoemde Centre commercial Chalon Sud als bekendste voorbeeld. Regionale wijnproducenten worden hier ruimschoots vertegenwoordigd en de kwaliteit van de wijnen is niet zelden uitstekend. Er staan altijd wel een paar flessen in de aanbieding. Om maar te zwijgen van de kleine en grote wijnmarkten.

Het is een korte wandeling (een kwartier) naar het centrum van de stad, eerst via een smalle wandelbrug over een dode arm van de Saône, vervolgens over Pont Saint-Laurant. Kijk, voordat je de Saône oversteekt, over je rechterschouder en je ziet de vele restaurants in Rue de Strasbourg. Een mooie en rustige locatie om te lunchen of te dineren bij een van de beste bistro’s van de stad, want de straat is ook nog een keer afgeschermd voor gemotoriseerd verkeer.

Wanneer je na Pont Saint-Laurant de drukke straat oversteekt, ben je in het centrum van Chalon-sur-Saône. Door echter linksaf te slaan, loop je over de kade langs de rivier Saône. Na 200 meter zie je rechts Musée Nicephore Niépce. Naast aandacht voor historische fotoapparatuur, wordt er steeds meer ruimte ingericht voor het tentoonstellen van foto’s. Twee jaar geleden raakte ik niet uitgekeken op een deel van het oeuvre van de fotograaf Léon Herschtritt. Houd de site van dit museum onder de aandacht voor de actuele projecten.

Enkele tientallen meters verder staat het standbeeld van meneer Nièpce. Hier sta jezelf bij de VVV. Sla rechtsaf (Rue General de Clerc) en bijna aan het einde van deze straat (1 Place Général de Gaulle) ligt links een boekhandel (Develay) met een goede selectie boeken en tijdschriften over Bourgogne en over wijn. Intussen zag je links La Place de Hotel de Ville met Église Sint-Pierre en Musée Denon (regionale kunst, archeologische vondsten en zelfs een paar Hollandse meesters).

Loop het plein over in oostelijke richting en je kunt vervolgens door Monoprix lopen. Ooit werd mij toevertrouwd dat Monoprix in Frankrijk een van de meer luxueuze supermarkten is. Binnen de levensmiddelenafdeling kun je vanzelfsprekend wijn kopen. Mij viel meteen het grote aanbod Bourgognes op van Maison Chanson en dat is inderdaad een van de duurste handelshuizen in Bourgogne. Leuk om in de Monoprix langs deze en andere flessen te lopen, maar er zijn in Chalon-sur-Saône betere adressen om wijn te kopen.

Want weer buiten de Monoprix rechtsaf en loop via de Grande Rue terug richting de Saône. Vlak voor Rue Saint-Vincent ligt rechts Nicolas. Nicolas is te vergelijken met onze Gall & Gall. Ook in Bourgogne betekent dat veel wijn en een kleine verzameling likeuren. Ik loop altijd even naar binnen, want Nicolas is zo slim om in ieder prijssegment een zeer aantrekkelijke aanbieding te plaatsen. De Nicolat in Chalon-sur-Saône heeft een zeer vriendelijke en kundige eigenaar, met wie ik graag een praatje maak over al dat moois uit de Bourgogne. En ja, ik loop menigmaal met een fles onder de arm verder.

Linksaf en Rue Saint-Vincent met haar karakteristieke vakwerkhuizen brengt je bij Place Vincent met de gelijknamige kathedraal. Place Vincent is het kloppend hart van de stad. Hier is twee keer per week een markt (vrijdag- en zondagochtend). Verder is Place Vincent een populaire bestemming voor een middagmaal of een drankje. Misschien merk je vanachter je versnapering Le Cellier Saint-Vincent op, naast Nicolas een van de beste wijnwinkels in het centrum van de stad. De kathedraal is in architectonisch opzicht een ratatouille, maar straalt voldoende warmte uit die je uitnodigt om even naar binnen te lopen.

In de kathedraal kun je in alle rust nadenken over de dingen van het leven en je opladen voor het bezoek aan een van de mooiste adressen in Bourgogne om wijn te proeven en te kopen: La Maison des Vins (zo’n 500 meter achter de kathedraal), het centrale promotiepunt voor de Bourgognes uit de Côte Chalonnaise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.