Een ochtend in Chalon-sur-Saône

Pont Saint-Laurent in Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)

Via Pont Saint-Laurent naar het centrum van Chalon-sur-Saône

Door te kiezen voor een vaste verblijfplaats in de Côte Chalonnaise kreeg ik de bijbehorende stad er gratis bij: Chalon-sur-Saône. Dijon heeft de mooiste kunstschatten, Beaune heeft de beste wijnwinkels en Mâcon heeft die mediterrane charme. Het toeristenluwe Chalon-sur-Saône heeft mijn hart. Ik parkeer mijn auto doorgaans bij de grote Hypermarché Carrefour Chalon-sur-Saône Sud en loop vervolgens naar het centrum van de stad, vaak met een van de twee ochtendmarkten als bestemming.

Patrick Matthews schrijft dat het een cliché is om te veronderstellen dat supermarkten geen goede wijnen verkopen. Als concreet voorbeeld benoemt hij de Carrefour in Centre commercial Chalon Sud aan de oostoever van de rivier de Saône. Regionale wijnproducenten worden hier ruimschoots gerepresenteerd en de kwaliteit is niet zelden uitstekend. Verder staat er altijd wel een leuk koopje in de schappen. Om maar te zwijgen van de kleine en grote wijnmarkten.

Het is een korte wandeling naar het centrum van de stad, eerst via de wandelbrug over een dode arm van de Saône, daarna over Pont Saint-Laurant. Kijk, voordat je de Saône oversteekt, even over je rechterschouder en je ziet Rue de Strasbourg, een straat (afgeschermd voor verkeer) met bijna louter bistro’s. Een mooie locatie om te lunchen of te dineren.

Steek na Pont Saint-Laurant de straat over en je bent in het centrum van de stad. Door linksaf te slaan, loop je nog even langs de kade van de Saône. Na 200 meter zie je rechts Musée Nicephore Niépce. Naast aandacht voor historische fotoapparatuur, wordt er steeds meer ruimte ingericht voor het tentoonstellen van foto’s. Twee jaar geleden raakte ik niet uitgekeken op een deel van het indrukwekkende oeuvre van de fotograaf Léon Herschtritt.

Verder ligt op de hoek met Rue General de Clerc de VVV. Sla rechtsaf. Bijna aan het einde van deze straat (1 Place Général de Gaulle) ligt links een boekhandel (Develay) met een goede selectie boeken en tijdschriften over Bourgogne en wijn. Intussen zag je eerder links La Place de Hotel de Ville met Église Sint-Pierre en Musée Denon (regionale kunst, archeologische vondsten en zelfs een paar Hollandse meesters).

Door twee keer naar rechts te buigen, loop je via de Grande Rue terug naar de Saône. Vlak voor Rue Saint-Vincent ligt rechts Nicolas. Nicolas is te vergelijken met Gall & Gall. Ook in Bourgogne betekent dat veel wijn en enig likeur. Ik loop altijd even naar binnen, want Nicolas is zo slim om in ieder prijssegment een aantrekkelijke aanbieding te plaatsen. Deze Nicolat heeft een zeer vriendelijke, kundige en hulpvaardige eigenaar, met wie ik graag een praatje maak over al dat moois uit Bourgogne.

Linksaf en Rue Saint-Vincent met haar karakteristieke vakwerkhuizen brengt je bij Place Vincent met de gelijknamige kathedraal. Dit plein is het kloppend hart van de stad. Allereerst is hier twee keer per week een markt (vrijdag- en zondagochtend). Verder is Place Vincent een populaire bestemming voor een middagmaal of een drankje. Misschien merk je vanachter je versnapering Le Cellier Saint-Vincent op, naast Nicolas en La Maison des Vins (500 meter achter de kathedraal) een van de beste wijnwinkels in Chalon-sur-Saône. De kathedraal is in architectonisch opzicht een ratatouille, maar straalt voldoende warmte uit die je uitnodigt om even naar binnen te lopen. Daar kun je in alle rust nadenken over wat je op de markt gaat kopen en hoe je je wandeling in Chalon-sur-Saône vervolgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.