De lekkerste bubbels in Bourgogne

Bourgogne on the rocks (Wijn uit Bourgogne)
Château de Sassagny maakt heel goede Crémant de Bourgogne (foto: Grands Jours de Bourgogne 2018)

Toen ik voor de eerste keer de wijnkelder van mijn bourgondische gastheer betrad, vielen mij meteen de vele flessen Crémant de Bourgogne op. Er volgde een korte non-verbale interactie. Mijn gelaatsuitdrukking sprak de ‘waarom-vraag’ uit. Opgehaalde schouders van mijn gastheer spraken het ‘waarom niet-antwoord’ uit. Met de jaren werd het mij duidelijk dat in Bourgogne een Crémant de Bourgogne niet per se wordt bewaard voor een feestelijke gebeurtenis, maar vooral als aperitief of bij een maaltijd wordt gedronken. Wat niet onverlet laat dat het openen van een fles Crémant de Bourgogne een feestelijk moment is.

Crémant de Bourgogne wordt vaak naar voren geschoven als een goedkoop alternatief voor Champagne. De twee bubbelvarianten zijn strikt genomen niet een-op-een te vergelijken. Zowel de productie van Champagne als van Crémant Bourgogne is omgeven met een eigen, strenge regelgeving. Maar een goede Crémant de Bourgogne hoeft zeker niet streng te zijn voor je portemonnee. Vooral bij de coöperaties in de Côte Chalonnaise en de Mâconnais vind je uitstekende bubbels voor ruim onder het tientje.

Niet onlogisch vind je Crémant de Bourgogne in het noorden van het departement Côte d’Or. Wij bevinden ons hier tenslotte net ten zuiden van de Champagne. Ten noorden van de stad Châtillon-sur-Seine ligt de gelijknamige Châtillonnais. Ondanks de uitstekende Crémants die hier worden gemaakt, is dit stukje Bourgogne mede door de geïsoleerde ligging en de kleine opbrengst relatief onbekend. Onterecht. Vorig jaar liet ik mij aangenaam verrassen tijdens een bezoek aan Domaine Henri Mutin in Massigny. Het domein maakt een unieke ‘Crémant Bio’. Binnen de Châtillonnais is ook Domaine Roland Van Hecke in Grancey-sur-Ource een goed en gastvrij adres voor mooie Crémants.

In Bourgogne wedijvert een aantal streken en dorpen om de titel ‘Bakermat van de Crémant’. In het departement Yonne profileert het gehucht Bailly zich als de wieg én het hart van de Crémant de Bourgogne. Vergeet bij een bezoek aan Les Caves Bailly Lapierre niet om een warme trui mee te nemen, want je rijdt met de auto een paar honderd meter een steengroeve binnen, waarbinnen je je nergens onttrekt aan de continue 12 graden. Met La vie est bulle als slogan biedt Caves Bailly Lapierre zeker een stuk of tien Crémants aan in de vorm van cuvées. Ik koos tijdens mijn meest recente bezoek voor de ‘Baigoule’, een luxere bubbelrosé (pinot noir/gamay). Droger dan de goedkopere rosé, toch fruitig, maar zonder het zoetje.

Ik bevroedde het reeds en tijdens Grands Jours de Bourgogne werd mij duidelijk dat de allerbeste Crémants de Bourgogne afkomstig zijn uit het plaatsje Rully in de Côte Chalonnaise. Ten minste drie producenten verdienen het om te worden vermeld: de Maisons André Delorme, Louis Picamelot en Vitteaut-Alberti. Van de laatste is de ‘Blanc de Blanc Brut’ de goedkoopste versie. Maar wat een lekkere Crémant schuilt er in de fles. Heb je een idee hoe de rest van zijn gamma smaakt. Van de eerste producent is de ‘Terroir d’Exception’ de top. Het plafond in Le Palais des Congrès Beaune is hoog, maar ik schoot er dwars doorheen toen ik die hemelse Crémant de Bourgogne onlangs proefde tijdens de manifestatie Grands Jours de Bourgogne.

Geen tijd voor de Côte Chalonnaise? Maak het jezelf gemakkelijk en ga naar La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône, waar je een aantal Crémants van de genoemde drie domeinen in Rully kunt proeven en kopen. Naast de andere heerlijke bubbels die in de Côte Chalonnaise worden gemaakt. Attendeer ik je ten slotte op het wijndistrict Mâconnais met zijn vele coöperaties, die stuk voor stuk goede en betaalbare Crémants aanbieden. Met om te beginnen de meest noordelijke van allemaal: Cave de Lugny.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.