Bubbels on the rocks

Crémant de Bourgogne (Wijn uit Bourgogne)

Château de Sassangy maakt heerlijke bio Crémant de Bourgogne

Toen ik de eerste keer de wijnkelder van mijn bourgondische gastheer betrad, vielen mij meteen de vele flessen Crémant de Bourgogne op. Er volgde een korte non-verbale interactie. Mijn gelaatsuitdrukking sprak de ‘waarom-vraag’ uit. De opgehaalde schouders van mijn gastheer spraken het ‘waarom niet-antwoord’ uit. Met de jaren werd het mij duidelijk dat in Bourgogne een Crémant de Bourgogne niet per se wordt bewaard voor een feestelijke gebeurtenis, maar vooral als aperitief of als begeleider van een maaltijd wordt gedronken. Wat niet onverlet laat dat het openen van een fles Crémant de Bourgogne een feestelijk moment is.

Crémant de Bourgogne wordt vaak naar voren geschoven als een goedkoper alternatief voor Champagne. De twee bubbelvarianten zijn strikt genomen niet een-op-een te vergelijken. Zowel Champagne als Crémant Bourgogne zijn omgeven met een eigen, strenge regelgeving. Maar een goede Crémant de Bourgogne hoeft inderdaad niet streng te zijn voor je portemonnee. Vooral in de coöperaties van de Côte Chalonnaise en de Mâconnais vind je uitstekende bubbels voor ruim onder het tientje.

Niet onlogisch vind je bubbels in het noorden van het departement Côte d’Or. Wij bevinden ons hier tenslotte net ten zuiden van de Champagne. Ten noorden van de stad Châtillon-sur-Seine ligt de gelijknamige Châtillonnais. Ondanks de uitstekende Crémants die hier worden gemaakt, wordt dit stukje Bourgogne door de geïsoleerde ligging, de naamsonbekendheid en de kleine opbrengst veelal genegeerd. Onterecht. Vorig jaar liet ik mij aangenaam verrassen tijdens een bezoek aan Domaine Henri Mutin in Massigny. Mutin maakt zelfs een unieke ‘Crémant Bio’. Binnen de Châtillonnais is ook  Domaine Roland Van Hecke in Grancey-sur-Ource een goed adres voor mooie Crémants.

In Bourgogne wedijvert een aantal streken en dorpen om de titel ‘Bakermat van de Crémant’. In het departement Yonne profileert het gehucht Bailly zich als de wieg én het hart van de Crémant de Bourgogne. Vergeet bij een bezoek aan Les Caves de Bailly Lapierre niet om een warme trui mee te nemen, want je rijdt met de auto een paar honderd meter een grote grot binnen, waarbinnen je je nergens onttrekt aan de continue 13 graden. Met ‘La vie est bulle‘ als slogan biedt Cave de Bailly Lapierre zeker een stuk of tien Crémants aan. Ik koos het meest recent voor de ‘Baigoule’, een luxere bubbelrosé (pinot noir/gamay). Droger dan de goedkopere rosé, toch fruitig, maar zonder het zoetje.

Ik bevroedde het reeds en tijdens Grands Jours de Bourgogne werd definitief bevestigd dat dat allerbeste Crémants de Bourgogne afkomstig zijn uit het plaatsje Rully in de Côte Chalonnaise. Minstens drie namen springen eruit: André Delorme, Louis Picamol en (Maison) Vitteaut-Alberti. Van de laatste is de ‘Blanc de Blanc Brut’ al weergaloos. Van de eerste is de ‘Terroir d’Exception’ de absolute top. Het plafond in Le Palais des Congrès Beaune is hoog, maar ik schoot er dwars doorheen toen ik aldaar kennismaakte met de bubbels die in en rondom Rully worden gemaakt. Weinig tijd? Maak het jezelf gemakkelijk en ga naar La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône, waar je een aantal Crémants van de genoemde drie domeinen kunt proeven en kopen.

Een gedachte over “Bubbels on the rocks

  1. Pingback: Een beste Crémant de Bourgogne | WIJN UIT BOURGOGNE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.