Grands Jours de Bourgogne (4e jour)

‘Grands Jours de Bourgogne’ is een tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van de wijnen uit Bourgogne (sommeliers, restaurateurs, wijnhandelaren, importeurs) … én aan journalisten. Het evenement bracht meer dan 1000 wijnmakers samen die rond de 10.000 wijnen presenteerden aan ongeveer 2.000 bezoekers. De vierde dag een bezoek aan de Côte Chalonnaise. Met een bio-ontmoeting.

Les Grands Jours de Bourgogn - Les Bio-Rencontres in Rully (Wijn uit Bourgogne)

De vierde dag was er media-aandacht (France 3 Bourgogne) voor Les Bio – Rencontres in Rully

Het regende genadeloos toen ik na Chagny de Côte Chalonnaise binnenreed. Omdat het niet mogelijk was om tijdens Grands Jours de Bourgogne wijn te kopen, reed ik vroeg in de ochtend langs een paar bekende adressen om wat in te slaan. Voor de rest van de dag stonden er twee manifestaties op het programma: één in Mercurey en één in Rully. Ik ken geen plek in Bourgogne zo goed als dit gedeelte van de Côte Chalonnaise en het stemde mij niet vrolijk dezelfde avond weer te moeten terugkeren naar mijn hotel in Beaune.

In de Tonnellerie de Mercurey hadden ruim 80 wijnproducenten uit de Côte Chalonnaise zich verzameld. Het was een manifestatie waarbij ik de meeste exposanten kende. Er kon zelfs Nederlands worden gesproken met Roelof Ligtmans, eigenaar van Domaine de la Monette in Mercurey. Wij mochten onder meer zijn ‘Terroir de Mellecey’ (2017) proeven. Een heerlijke jonge en fruitige rode Côte Chalonnaise. In Mercurey liet de Côte Chalonnaise zich sowieso van haar beste kant zien. Van mooie Bouzeron (100% aligoté) van Domaine de Villaine en Domaine Michel Briday (inmiddels geleid door Sandrine et Stéphane Briday) tot indrukwekkende 1er Cru’s uit Mercurey, waarbij ik de ‘Clos des Grands Voyens’ (monopole) 2016 van Domaine Jeannin-Naltet niet onvermeld wil laten.

Over smalle binnenwegen van Mercurey naar ‘Les Bio – Rencontres’ in Rully. Tijdens deze manifestatie boden ruim 60 exposanten het hele gamma van Chablis tot Pouilly-Fuissé aan in bio-stijl. Achteraf was het in deze drukke week logischer geweest wanneer de bio-wijnbouwers zich hadden gemêleerd met de producenten uit de betreffende wijndistricten. De vele reclame-uitingen binnen en buiten de expositiezaal en de aanwezigheid van de tv-zender France 3 Bourgogne deden vermoeden dat achter de organisatie van ‘Les Bio – Rencontres’ een commercieel motief schuilde. Enfin, dat was natuurlijk de opzet van Grands Jours de Bourgogne vanaf het begin.

In de Salle Polyvalente van Rully bewonderde ik de resultaten van de wijnproducenten. Er waren bekende namen aanwezig, zoals Jean-Marc Brocard uit Chablis en Bruno Clavelier uit Vosne-Romanée. Ik was in ieder geval verheugd kennis te mogen maken met Domaine Jean et Geno Musso (Château de Sassagny). Patrick Matthews schrijft in zijn boek over Bourgogne op een enthousiaste wijze over deze bio-pionier en over de uitstekende kwaliteit van zijn wijnen. Onze tip: de rode Hautes-Côtes de Beaune. Ik zou de Crémant de Bourgogne (Blanc de Blanc) ook niet laten staan. Visitekaartje meegenomen, want bezoek aan dit domein alleen na afspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.