Les Grands Jours de Bourgogne (2e jour)

‘Les Grands Jours de Bourgogne’ is een tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn uit Bourgogne (wijnhandelaren, importeurs, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht meer dan 1000 wijnmakers samen die rond de 10.000 wijnen presenteerden aan ongeveer 2.000 bezoekers. Een impressie van de tweede dag: Côte de Beaune.

Les Grands Jours de Bourgogne in Le Palais des Congrès de Beaune (Wijn uit Bourgogne)

De tweede dag in onder meer Le Palais des Congrès de Beaune

Het notitieboekje was tweemaal zo dik. Een paar tandjes erbij derhalve, de tweede dag van Les Grands Jours de Bourgogne. De wijnkaravaan was inmiddels neergestreken in Beaune, waar de rest van de week vijf van de veertien manifestaties plaatsvonden in Le Palais des Congrès. Twee uitstapjes richting de wijndorpen. Ik koos voor Meursault. Ik zette een streep door de manifestatie in Aloxe-Corton. Dat was even slikken. Zou niet de enige keer zijn die week.

In Meursault maken de bekende domeinen ook bijzonder goede generieke witte Bourgognes. “Young and going places”, schreef Patrick Matthews ooit over Domaine Jean-Philippe Fichet. Inmiddels is Jean-Philippe ruim tien jaar ouder en is hij een gearriveerde wijnproducent. Ik proefde zijn Bourgogne (vieilles vignes) uit 2015. Stevig, complex en geconcentreerd. Wat een begin van de dag. Domaine Patrick Javillier bood met ‘Cuvée Oligocène’ ook een allerbeste Bourgogne aan. Ik kan me voorstellen dat ‘Cuvée Oligocène’ als een mini-Meursault wordt gepresenteerd. Levendig, met minerale accenten, een mooie balans tussen frisheid en een boterachtige toets. Als maxi-Meursault noem ik onder meer van Domaine Matrot (“A local legend”) ‘Les Charmes’ (premier cru) uit 2016. Geen gemakkelijke ochtend overigens in Meursault in de wetenschap dat die grote wijnen in een kelder zouden moeten liggen om ze nog een jaar of vijf te bewaren.

Terug in Beaune voor de rest van de Côte de Beaune. De gerenommeerde wijnproducenten van wie ik de wijnen nog niet of nauwelijks kende, bleken alle egards waard te zijn: de Savingny-lès-Beaune 2015 van Domaine Simon Bize, de Volnay 2016 van Domaine Michel Lafarge. Dit zijn wijnen die je lichaam en ziel betoveren. Dan maak je nog een rondje door het congrescentrum voordat je je glas weer laat volschenken. Goed om te weten waar de lat wordt gelegd in Bourgogne, hoewel het voor de meeste liefhebbers een te hoge prijs zal zijn.

Volnay en Pommard (‘tout en nuances’) werden in een aparte zaal gepresenteerd. Het zonlicht dat de zaal binnenscheen, zorgde voor een plechtige impressie. Ik genoot de tweede keer die dag van Château de Meursault, een wijnproducent die ook met rood grote stappen vooruit maakt. ‘Clos des Chênes’ (1er cru) 2015 heeft alles wat Volnay zo geliefd maakt: dieprode kleur, vol, rond, geconcentreerd, met veel vrolijke fruitimpressies. Bovenal door de zachte tannines zo sympathiek en vriendelijk als je een Bourgogne maar kan voorstellen. Mijn favoriete Pommard werd geschonken door Domaine Comte Armand. Ik dronk de ‘Clos des Epeneaux’ (1er cru) uit 2015. Precies zoals ik een Pommard, nee een Bourgogne wil drinken. Weergaloos.

Ach, heb ik nog niet gehad over die heerlijke Pernand-Vergelesses (‘Ile de Vergelesses’) van Domaine Pavelot. Over de ragfijne Saint-Romain van Domaine Alain Gras en de elegante Monthélie van Domaine Eric de Suremain. Over wat ik vond van die ‘Bienvenues-Bâtard-Montrachet’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.